Krize yeni tedbirler geliyor

Güncelleme Tarihi:

Krize yeni tedbirler geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2009 09:55

Maliye Bakanı Unakıtan, Anadolu Ajansı'na önemli açıklamalar yaptı.

Haberin Devamı

Unakıtan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

- Krizle ilgili yeni tedbirler gelecek.
- Firmalara 'işsizlik yardımı' yapılacak. 'Sen işçi çıkarma, ben sana işçiler için şu kadar para vereyim' denilecek.
- Krizden en çok otomotiv sektörü etkilendi. Sektöre  yönelik bazı düzenlemelere gidilecek.
- Krize karşı şirket birleşmeleri şart. Birleşmelerin teşvik edilmesi gerektiğine inanıyorum.
- Bu sene krizde yavaş yavaş dibe vurup, ikinci yarıda da yavaş yavaş yukarı çıkmaya başlarız.

YENİ TEDBİRLER GELİYOR

Unakıtan, dünyada yaşanan küresel  krizin her şeyi değiştirdiğini, kendilerinin de krizin Türkiye'ye etkileri ve  alınacak tedbirler konusunda sürekli toplantılar yaptıklarını söyledi. Krizin dinamik bir yapısı olduğunu ve her gün çehre değiştirdiğini  kaydeden Unakıtan, “Dışardaki krizde iyileşme olmadan, Türkiye'de iyileşme olması çok zor gözüküyor” dedi.

Haberin Devamı

Dış piyasalardaki talep düşüşünün ihracatı daralttığını ifade eden  Unakıtan, “Bu da en çok otomotiv sektörünü etkiledi çünkü burada ihracatın yüzde  90'nı Avrupa'ya yapılıyor” diye konuştu.
         
“KRİZ TEDBİRLERİ ÇALIŞMALARI SON NOKTADA”
         
Maliye Bakanı Unakıtan, otomotiv sektörünü rahatlatmak amacıyla hurda  indirimine gidilip gidilmeyeceği sorusu üzerine, bu konuda açıklama yapmak  istemediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Açıklama yaptığımızda bütün piyasalar beklentiye giriyor. Bu sefer  normal alışverişler de kesiliyor. Ama hükümetimizin ekonomiyle ilgili bakanları  olarak sürekli çalışıyoruz. Krizle ilgili yeni tedbirler gelecek. Zaten bugüne  kadar bazı tedbirleri aldık. Banka munzam karşılıkları düşürüldü, vergi borçları  yapılandırıldı, diğer konularda da tedbirler aldık. Bu tedbirleri de almaya devam  ediyoruz.

Otomotiv sektörüne yönelik bazı düzenlemelere de gidilecek. Onlarla  ilgili çalışmalarımız var. Bir değil, bir kaç konu üzerinde duruluyor. Bu  tedbirler için Ekonomi Koordinasyon Kurulunda konu ele alınmadan bir şey söylemek  mümkün değil. Ayrı ayrı bakanlar olarak mesaj vermeyi de doğru bulmuyoruz.  Ekonomi Koordinasyon Kurulunda görüşüp mutabakata vardığımız konular var, daha  henüz çalışmakta olduğumuz konular da var. Çalışmalar son noktalarda, bu ay  içinde açıklanır diye düşünüyorum.”
         
FİRMALARA İŞSİZLİK YARDIMI
         
Kriz dönemlerinde krize karşı dayanıklı kalabilmek için “bazen şirket  birleşmelerinin şart olduğunu” dikkati çeken Unakıtan, bu tür birleşmelerin  teşvik edilmesi gerektiğine inandığını ifade etti. Bu konuda çalışma yürüttüklerini belirten Unakıtan, bunların Ekonomi  Koordinasyon Kurulunda görüşüldükten sonra açıklanacağını kaydetti.
Yaşanan bu süreçte iç pazarın canlandırılmasının önemine de vurgu yapan  Maliye Bakanı, hükümet olarak bunun için uğraştıklarını, bir takım tedbirler  üzerinde çalıştıklarını söyledi. Kriz ortamında işçi çıkarma mecburiyetinde olan  fabrikaların ve diğer işletmelerin işçi çıkarmaması için onlara “işsizlik  yardımı” gibi bir takım yardımlarda bulunulacağını da bildiren Unakıtan, şöyle  devam etti:

Haberin Devamı

"Bu konuda çalışmalarımız var. Konuyu Ekonomi Koordinasyon Kurulunda da  oturup konuştuk, bazı kararlar aldık. İşçi çıkarılmasının engellenmesi için  sigorta primi indirimi gibi değil de firmalara nakit yardım yapacağız, kısa  işsizlik yardımı. Bu yöntemler firmalara 'sen işçi çıkarma ben senin işçilerin  için sana şu kadar para veriyorum' denilecek. Bu, bir nakit yardım olacak, kredi  değil."

Bu süreçte bazı işletmelerin kredi yönünden desteklenmesi gerektiğine  inandığını belirten Unakıtan, bu dönemin daha kolay atlatılması için firmalara  “değişik pazarlara açılmak için gerekli çalışmaları yapın, inovasyon projelerine  önem verin, bununla ilgili teşviklerden yararlanın, kaliteyi yükseltin, rekabet  gücünüzü artırın” önerilerinde bulundu.
         
"YAVAŞ YAVAŞ DİBE VURUP, SONRA ÇIKACAĞIZ"
         
Maliye Bakanı Unakıtan, kriz sürecine ilişkin değerlendirmelerde  bulunurken, “Bu sene içinde yavaş yavaş dibe vurup, yine yavaş yavaş yukarı  çıkarız. Sanıyorum ikinci yarıda yukarı çıkmaya başlarız” dedi. Krize rağmen ülkemizden “çok umutlu” olduğunu dile getiren Unakıtan,  Türkiye'nin çok dinamik bir ülke olduğunu, kriz zararlarını da değerlendirerek,  fırsatlar yaratacak kapasiteye sahip bulunduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Yaşanan küresel krizin ticaret zincirlerini bozduğunu, ticaretteki normal  akımı kestiğini de kaydeden Unakıtan, yaşanan sürecin atlatılmasında ABD ve  Avrupa'nın alacağı kararların büyük önem taşıdığını vurguladı.
         
IMF İLE İLİŞKİLER
         
Maliye Bakanı Unakıtan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan  görüşmelerde gider azaltıcı, gelir artırıcı yeni tedbirlerin gündemde olup  olmadığına yönelik soru üzerine, Macaristan, Ukrayna ve İzlanda gibi ülkelerin  gelir artırıcı tedbirlere başvurduğunu ve yeni vergiler koyduğunu belirtti. Unakıtan, “Biz halkın üzerine yeni vergiler koymayı düşünmüyoruz. Zaten  sıkıntıda olan halkın bu sıkıntısını artırmak istemiyoruz. Biz, piyasaların  açılması, iç talebin artırılması için gereken önlemleri almaya çalışıyoruz” diye  konuştu.

Haberin Devamı

KÖRFEZ SERMAYESİ İLE ORTAK YATIRIM FONLARI
         
“Kriz zamanlarında sermayenin kuştan daha ürkek olduğunu” kaydeden  Maliye Bakanı, bu dönemde körfez sermayesinin yolunu açacak tedbirlerin önemine  de işaret etti. Unakıtan, bu konuda da şunları söyledi:

"Bunun için ayrı bir çalışma yürütüyoruz. Ben önce Abu Dabi'ye, Katar'a  gideceğim. Cumhurbaşkanı ile de Suudi Arabistan'a gideceğiz. Körfez ülkeleriyle  ilgili ısrarlı bir şekilde isteklerimizi devam ettiriyoruz, Körfez sermayesinin  Türkiye'ye gelmesini arzu ediyoruz. Sermaye de bugünden yarına gelmiyor. Oralara  gidip usanmadan Türkiye'yi tanıtmamız, onlarla ortak yatırım fonları kurmamız  gerekiyor. Körfez ülkelerinin istediği varlığa dayalı hisse senedi çıkarmak için bir  kanun tasarısı hazırladık, Meclise sunduk. O, bir an önce kanunlaşırsa körfez  sermayesinin yolunu açmış oluruz.”
       
DIŞARIDA PARASI OLAN ALLAH AŞKINA GETİRSİN
         
Bakan Unakıtan, varlık barışı kapsamında yurt dışında bulunan paraların  bir an önce ülkeye getirilmesi çağrısında da bulundu. Bu tür kanunların ancak olağanüstü şartlarda çıkarılabildiğini ve bir  daha kolay kolay çıkmayacağını ifade eden Unakıtan, yurt dışında parası  bulunanların bu kanundan yararlanmasını istedi. Unakıtan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Bu bir fırsattır. Bu fırsat değerlendirilsin. Bizim milletimiz son günü  beklemeyi seviyor. Son gün 2 Mart. Bu tarihe kadar parası olan Allah aşkına  getirsin. Getir koy sermayene, göğsünü gere gere dolaş, titremenin anlamı yok  kardeşim. Getirilen bu paralarla ilgili herhangi bir soruşturma, inceleme  yapmayacağız, kanunda da açıkça belirttik.
Vatandaşlarımızın yurt dışındaki imkanlarını Türkiye'ye getirmeleri hem  bir vatanseverlik hem de kendi menfaatlerine. Yurt dışında artık gerekli güven  ortamı yok. Her ne kadar garanti veriyorlar ama onlara da güvenmesinler.  Paralarını Türkiye'ye getirsinler.”
       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!