Krize karşı ’sıcak para hattı’ kurdular

Güncelleme Tarihi:

Krize karşı ’sıcak para hattı’ kurdular
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2007 00:00

ABD, Kanada, Avrupa, İngiltere ve İsviçre merkez bankaları, birbirlerini fonlayıp likidite sorununu rahatlatmaya çalışacak.

FED, Avrupalı ve İsviçre merkez bankaları vasıtasıyla swap hatlarına 24 milyar dolar nakit para enjekte ederek, yükseltilmiş kısa dönemli fon baskılarını sıkıntıdan kurtarmayı planlıyor.

BAŞKANLIĞINI Ben Bernanke’nin yaptığı ABD Merkez Bankası (FED), küresel nakit eksikliği sorununun üstesinden gelmek için, diğer uluslararası merkez bankaları ile birlikte hareket kararı aldıklarını açıkladı. Buna göre ABD Merkez Bankası, Kanada Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve İsviçre Merkez Bankası (SNB) ile birlikte fonlama baskısını azaltacak önlemler alacak.

24 MİLYAR DOLARLIK HAT: Yapılan açıklamaya göre FED, geçici fonlama ihaleleri (TAF) düzenleyecek. ECB ve SNB ile döviz swap hattı kuracak. ECB’ye açılan döviz swap hattı 20 milyar dolara kadar, SNB’ye ise 4 milyar dolara kadar olacak. Swap hatları 6 ay süreyle açık kalacak. İlk TAF ihalesi 17 Aralık’ta 28 gün vadeyle 20 milyar dolar için düzenlenecek ve valörü 20 Aralık olacak.

EK MALİ KAYNAK SAĞLANACAK: Açıklamada anlaşma çerçevesinde bankalara, ihtiyaç duydukları finansman imkanını sunmak üzere geçici bir ihale mekanizması kurulacağını, ayrıca Avrupa Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası’na ek mali kaynak sağlamak üzere bir kredi hattı kuracaklarını bildirdi.

PİYASALARDA İŞBİRLİĞİ COŞKUSU: Yapılan bu açıklamanın ardından dolar ve Euro Japon Yeni karşısında güçlendi ve carry trade (Japon Yeni ile ucuza fonlama) pozisyonları açıldı. Altın ise ABD vadeli işlemlerde ons başına 820 doların üzerine çıktı. ABD Hazine tahvilleri kayıplarını artırırken, ABD borsası vadeli işlemleri hızla yukarı yönlü hareket ederek kazançlarını iki katına çıkardı. Açıklama öncesinde yüzde 1’e yakın değer kaybeden Avrupa borsalarında gerilim azaldı.

LIBOR FAİZİ HIZLA DÜŞTÜ: Piyasası Londra’da bulunan ve global piyasaların gösterge faiz olarak takip ettiği LIBOR faizi de bu haberle birlikte hızla geriledi. Haberin etkisiyle ilk düşüş yüzde 0.11 oranında gerçekleşti. 3 ay vadeli LIBOR faizi yüzde 5.05’e geriledi.

Fitch YTL notumuzu BB’ye çıkardı, ’faiz inmesin’ dedi

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin YTL cinsi kredi notunu, BB(-)’den, BB’ye yükseltti. Fitch YTL cinsi kredi notunun yükseltilmesine neden olarak, "kamu finansmanı ile genel gelir düzeyi ve ekonominin genel yapısındaki iyileşmeyi" gösterdi. Fitch, ekonomik görünümü "durağan" olarak belirtirken, Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsinden notunu da BB(-) olarak teyit etti. Fitch, raporunda "Türkiye’nin YTL cinsinden kredi notunun yükseltilmesinde, yaz mevsiminden bu yana siyasi risk düzeyinin gerilemesi de etkili oldu. Dış kaynak ihtiyacının artması ise döviz cinsi kredi notunun yükselmesini ise önledi" denildi.

FAİZ İNDİRİMİ RİSK OLUŞTURUR: "Merkez Bankasının faiz indirimine gitmesi, enflasyonla mücadelede risk oluşturacaktır" diyen Fitch, ekonomik göstergeler için yıl sonunda, dış borcun GSYİH’ye oranının yüzde 55 düzeyinde gerçekleşecektir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!