Krize güçlü girdik Türkiye’nin yolu açık

Güncelleme Tarihi:

Krize güçlü girdik Türkiye’nin yolu açık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2008 00:00

Türk-Alman İş Konseyi ve Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Türkiye’nin krize güçlü bir durumda girdiğini ve gerekli tedbirlerin hükümet tarafından alındığına inandığını söyledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Alman İş Konseyi, yeni başkanı Ferit Şahenk ile biraraya geldi. Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahenk, kriz nedeniyle dünyada ve Türkiye’de yatırımların bir süre azalacağını söyledi. Şahenk, "Dünyada bir bekle-gör dönemi var. Böyle bir ortamda pek yatırım olmaz diye düşünüyorum ama bu geçici bir dönemdir, normal karşılamak lazım" dedi.

Türkiye’nin yolu açık

Türkiye’nin krize güçlü girdiğini, hükümetin gerekli önlemleri aldığını belirten Ferit Şahenk şunları söyledi: "Türkiye’nin değişen dünya konjonktüründe yıldızı parlayabilir. Biz son 4-5 yılda yaptıklarımıza devam edebilirsek, dünya piyasalarında daha iyi anlaşılabilecek ve görülebilecek durumdayız. IMF ile olan durumumuzu hallettikten sonra Türkiye’nin bence yolu çok daha açık olacak."

Almanya önemli

Dünyanın 1-1.5 sene küçüleceğini öngören Şahenk, bu dönemde Türkiye’nin ihracatının devamı için Almanya ile ilişkilerin güçlendirilmesini önerdi. Şahenk, şöyle konuştu: "Türk-Alman İş Konseyi olarak, iki ülke arasında 19-20 milyar dolar olan ticaret hacmini 4-5 yılda 50 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki iki yılda Almanya’dan daha iyi yararlanabilmek, Türkiye’yi daha iyi anlatmak için mücadele edeceğiz."

Almanya’da Türk iş gücünün önemli bir derecede olduğunu ve günümüzde ülkede orta büyüklükte birçok Türk şirketinin olduğunu söyleyen Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, birçok aktif Türk girişimcinin olduğunu Almanya’da Türklerin Alman toplumu ve ekonomisi içinde de önem kazandığını belirtti.

AB üyeliği

Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Matthias Von Kummer, Türkiye Almanya arasındaki yakın ilişkilerin asırlar öncesine dayandığını belirterek, Almanya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini her zaman desteklediğini bundan sonra da desteklemeye devam edeceğini ifade etti. Kummer, "Genç insan gücü ve Orta Doğu ve Doğu Avrupa’ya yakın coğrafi açıdan önemli bir iş noktası olan Türkiye’de, Alman şirketleri uzun dönemli düşünüyor" dedi. Almanya Türkiye arasındaki iş ilişkilerinde enerji ve çevreci teknolojiler sektörlerinde önemli fırsatların olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!