Krizden Türkiye gibi dinamik ülkeler sayesinde çıkılacak

Güncelleme Tarihi:

Krizden Türkiye gibi dinamik ülkeler sayesinde çıkılacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2009 00:00

Türkiye’nin en büyük sanayi guruplarından Kale Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Krizin ne zaman biteceği konusunda bir şey söylemek için müneccim olmak lazım. Dibinin göründüğünü bilebilmek çok zor. Ancak krizden çıkış, Türkiye gibi dinamik ve gelişen ülkeler sayesinde olacak. Alınan son önlemler çok yapıcı” dedi.

Daha önce sanayicinin ve reel sektörün öneminin çok fazla bilinmediğini, hükümetin de bu konuyu yeterince dile getirmediğini ve kendilerini üvey evlat gibi hissedip üzüldüklerini belirten Okyay, şöyle devam etti: “İstek var, girişimci ruh var, azim var. Bunlarla ve son alınan önlemlerle ‘Sanayicimize sahip çıkmalıyız’ açıklamaları bize moral oldu, yalnız olmadığımızı hissettik.”

Anlamsız vergiler var

Türkiye’de enerji girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu söyleyen Zeynep Bodur Okyay “Sanayinin problemlerinden bahsediyorum, hiçbir ülke vergi uygulamıyor neredeyse ama bizde enerji üzerinde o kadar çok vergi var ki ÖTV denilen ne olduğu belirsiz bir vergi alıyoruz. Bu, Avrupa’da yok. Enerji maliyeti bizde 3 katı” dedi. Dr. İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı’nın (KSV) Kayseri’de başlattığı sosyal sorumluluk projesi töreninin ardından gazetecilerle sohbet eden Okyay, seramik sektörünün krizden en çok etkilenen sektörlerden birinin olmasının nedeni olarak inşaat sektörünün de krizden etkilenmesini gösterdi. Okyay, şöyle konuştu:

Bizi ihracat vurdu

“Gelişmiş ekonomiler daha fazla etkilendi ve krizin etkisi özellikle Avrupa Birliği’nde katlanarak arttı. Bizi vuran özellikle ihracat oldu. Belli pazarlarda belli ürünlerle ilgili hala ihracatı engelleyici tedbirler var. Bunların kalkması lazım ama bunları kaldırmak da kolay değil. Dış Ticaret Müsteşarlığımız, Bakanımız uğraşıyor ancak bunlar yavaş ilerliyor. Bu ülkelere girebilme adına gayretimiz sonsuz ama oralarda dağıtım kanalı kurmak akşamdan sabaha yapılacak bir şey değil.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!