Krizde sponsor desteği azaldı iftar çadırı 18 milyon TL’ye indi

Güncelleme Tarihi:

Krizde sponsor desteği azaldı iftar çadırı 18 milyon TL’ye indi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2009 00:00

Ekonomik kriz nedeniyle sponsorlardan destek bulamayan belediyeler bu yıl ramazanda açtıkları iftar çadırı sayısını azalttı. Geçen yıl 90 bin kişilik iftar çadırının kurulduğu İstanbul’da bu yıl 52 bin kişilik çadır hazırlandı. Türkiye genelinde günde 150 bin kişinin iftar çadırlarında orucunu açması bekleniyor. Bu çadırların 30 günlük toplam maliyeti 18 milyon TL’yi buluyor.

Haberin Devamı

RAMAZAN ayında kurulan iftar çadırı, iftariyelik, erzak ve gıda yardımlarında bu yıl önemli bir düşüş yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl yerel seçimlerin de etkisiyle artan ramazan yardımlarında bu yıl ekonomik krizin etkisiyle yüzde 50’ye yakın düşüş var. İstanbul ve Ankara’da iftar çadırlarının sayısı yüzde 50’ye yakın oranlarda azalırken bu yıl Türkiye genelinde 50’ye yakın ilde her gün 150 bin kişinin iftar çadırlarında orucunu açması bekleniyor. Günde 600 bin TL’lik yemek verilecek iftar çadırlarında 30 günde toplam 18 milyon TL’lik yemek yenecek.

İstanbul’da 52 bin kişi

Geçtiğimiz ramazan İstanbul’da her gün 90 binden fazla kişi iftar çadırlarında orucunu açarken bu yıl 52 bin 500 kişi bu çadırlarda karnını doyuracak. Ankara’da geçtiğimiz yıl 30’dan fazla noktada kurulan iftar çadırları bu yıl 23’e düşerken toplam 11 bin kişilik çadır hazırlandı. Ekonomik krizle birlikte iftar saatlerinin de geç olmasının çadır sayısını yüzde 50 oranında düşürdüğünü söyleyen İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Yönetim Kurulu ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Hazır Yemek Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Engin Güner, “Sektör olarak tüm umutlarımızı Ramazan Bayramı sonrasına bıraktık” dedi.

Haberin Devamı

Sponsor desteği azaldı

İftar çadırı sayılarında en büyük düşüşün İstanbul’da yaşandığını dile getiren Engin Güner, şöyle konuştu: “İftar çadırları sayıları bu yıl önemli ölçüde düştü. Bu düşüşte iki önemli neden bulunuyor. Ekonomik krizin yanı sıra iftar saati de bu yıl geç olacak. Oruç tutanların çoğu iftarını evinde yapabilecek. Bu tür organizasyonlara sponsor olan işadamlarının da desteğinin azalması iftar çadırlarının sayısını yüzde 50 oranında düşürdü.”

Paralar geç ödeniyor

Sektörün artık iftar çadırı ihalelerine katılmadığını söyleyen Yemek Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Arslan Atlı da şöyle konuştu: “Catering (hazır yemek) sektörünün temsilcileri ramazan ayında kurulan iftar çadırlarına yemek vermek için ihalelere katılıyordu. Ancak belediyeler bu firmalara ödemeleri 5-6 ay sonra yapıyor. Bu yüzden sektör temsilcileri bu ihalelere ilgi göstermiyor. Ekonomik krizin de olumsuz etkisiyle daralan bütçeler bu yıl ramazan çadırı sayılarını önemli ölçüde etkiledi.”

Haberin Devamı

5 milyar dolarlık catering sektörü yüzde 20 küçüldü

CATERİNG sektörünün yıllık 5 milyar dolar büyüklüğe sahip olduğunu söyleyen İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Hazır Yemek Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Engin Güner, şu değerlendirmeyi yaptı: “Şirketlerin bir çoğu ramazan nedeniyle öğle yemeklerini kesiyor. İftar pazarının da kriz nedeniyle daralmış olması sektörü negatif etkileyecek. Ekonomik krizle birlikte daralan catering sektörü zaten yüzde 20 küçülmüş durumda. Artık tüm umutlarımızı Ramazan Bayramı sonrasına bıraktık.”

İstanbul’da günde 150 bin kişiye yemek dağıtılacak

İSTANBUL ’da Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte belediyelerin hazırlıkları son aşamaya geldi. Belediyeler kuracakları iftar çadırlarında ya da mobil araçlarla ramazan ayı boyunca günde yaklaşık 150 bin kişiye iftar yemeği verecek. Kişi başı maliyeti 3.5 lira ile 6 lira arasında değişen iftar yemeklerinin masrafları sponsor firmalar ve hayırseverler tarafından karşılanacak. Bazı belediyeler belirlenen noktalarda evlerine yetişemeyen ile yoksulların iftarlarını yapabilmeleri için çadırlar kurarken, bazı belediyeler de mobil araçlarla yoksul ailelere ve iftara yetişemeyenlere iftar yemeği dağıtacak. Ramazan ayı boyunca çeşitli kültürel
etkinlikler de düzenleyecek olan belediyeler, ayrıca ihtiyaç sahibi ailelere içerisinde 30 ile 116 lira arasında değişen temel gıda maddesi bulunan gıda kolileri dağıtacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayı süresinde kuracağı mobil büfelerde günde 50 bin kişiye iftar paketi dağıtacak.

Haberin Devamı

Edirne’de 6 yıl sonra ilk defa iftar çadırı kuruldu

EDİRNE’de 6 yıl aradan sonra Edirne Sanayi ve Ticaret Odası (ETSO) tarafından iftar çadırı kurulacak. ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Alamut, kentte en son iftar  çadırının 2003’de yine ETSO tarafından kurulduğunu anımsattı. İftar çadırının Selimiye Cami’nin silueti düşünülerek, Selimiye Camisi  bahçesi dışında bir yere kurulduğunu ifade eden Alamut “İftar çadırını, Selimiye  Camisi’nin siluetini bozmayalım, hem de görüntü kirliliği olmasın diye Selimiye  Camisi’ne en yakın yer olan Kurtuluş İlköğretim Okulu bahçesine kurduk” dedi. Kızılay Edirne Şube Sekreteri Fuat Ozan ise bu yıl da Kızılay’ın  ramazanda ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşacağını söyledi. Kızılay Edirne  şubesi olarak her gün yaklaşık 750 kişiye sıcak yemek vereceklerini bildiren  Ozan, bu rakamın ramazanda artacağını bildirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!