Kriz vurdu, seramikte 1 milyar dolarlık kapasite ’boş’ kaldı

Güncelleme Tarihi:

Kriz vurdu, seramikte 1 milyar dolarlık kapasite ’boş’ kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2009 00:00

Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, seramik sektörünün krizin de etkisiyle düşük kapasiteyle çalıştığını söyledi ve "Ülke genelinde kullanılamayan kapasitenin tesis değeri 1 milyar doları buluyor. Kaplama malzemelerinde 100 milyon metrekarelik, sağlık gereçlerinde 70 bin tonluk kapasite kullanılamıyor. Kullanılabilse, 600 milyon dolarlık üretim yapılmış olacaktı" dedi.

KÜRESEL krizin Türk sanayisi üzerindeki olumsuz etkileri rakamlara yansımaya devam ediyor. Krizin etkilerinden kurtulmaya çalışan Türk seramik sektörü 1-5 Nisan tarihlerinde Uluslararası Seramik ve Banyo Fuarı UNICERA için hazırlıklarını tamamladı. Sektör bu fuarda, iç pazar ve ihracat için yeni bağlantılar yapmayı hedefliyor. Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı ve Kale Grubu İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, krizin etkisiyle sektörün üretimde çok düşük kapasitelerle çalışmak zorunda kaldığını söyledi ve ülke genelinde kullanılamayan kapasitelerin toplam tesis değerinin 1 milyar doları bulduğunu açıkladı. Zeynep Bodur Okyay, "Kaplama malzemelerinde 100 milyon metrekarelik, sağlık gereçlerinde ise 70 bin tonluk kapasite kullanılamıyor. Kullanılabilse, 600 milyon dolarlık üretim yapılmış olacaktı" dedi. Zeynep Bodur Okyay, sektörün 2008 ortalarına kadar canlı bir iç pazar ve ihracatla geldiğini, ondan sonra özellikle inşaat sektörünün durması nedeniyle krizin olumsuz etkilerini hissetmeye başladıklarını söyledi. Zeynep Bodur Okyay, şöyle konuştu: "Krize rağmen geleceğe umatla bakmak ve işimizi en iyi şekilde yapmak zorundayız. Ancak boş kapasitelerin üretime katılabilmesi için hükümetimizin de bazı önlemleri alması gerekiyor. Teşvikler bölgesel değil sektörel olmalı ve sektörümüz teşvik kapsamına alınmalı. Böylece haksız rekabette önlenmiş olur. Enerji fiyatlarımızın rakip ülkelerdeki seramik üreticilerilerinin seviyesine çekilmeli. İlk etapta bu amaçla dğalgazdan ÖTV alınmamalı. Ayrıca kademeli enerji birim fiyatı uygulaması da çözüm olabilir. İstihdamdaki ağır vergi ve prim yükleri hafifletilmeli. Bu konuda da rakip ülkelerin seviyesi dikkate alınabilir.

Fuar sektöre moral olacak

Uluslararası Seramik ve Banyo Fuarı Unicera’yı Türkiye Seramik Federasyonu, Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği ile birlikte TÜYAP Beylikdüzü’nde 1 Nisan’da açacaklarını belirten Zeynep Bodur Okyay, şöyle konuştu: "Fuarın iç piyasada da sektörümüze bir moral ve canlılık getireceğine inanıyoruz. Bu fuara biz 1987’de İstanbul Sergi Sarayı’nda 2 bin 500 metrekarelik bir alanda başlamıştık. Hem sektörümüz hem de fuarımız çok yol aldı. Geçen yıl ki fuarımıza 18 ülkeden 215 firma ve temsilcileri katıldı. ABD, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Çin, Danimarka, Hollanda, İtalya, İngiltere, İspanya, İsviçre, Singapur, Belçika dahil 68 ülkeden gelen ziyaretçilerle birlikte 47 bin kişilik bir ziyaretçi kitlesine ulaşmıştık. Hedefimiz Unicera’yı dünyanın en önemli seramik sektörü fuarı haline getirmek."

Seramiğin duayeni Tisnado da geliyor

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Serdar Yalçın, Unicera’ya bu yıl 160 firma ve temsilcilerinin katılacağını, 40 bin civarında da ziyaretçi beklediklerini söyledi. Yalçın şöyle konuştu: "Uluslararası üne sahip Architecture-Studio’nun kurucu başkanı ve sektörün dünya çapında duayeni Rodo Tisnado da konuğumuz olacak."

Rakamlarla Türk seramik sektörü

2007 verilerine göre Türkiye’de kaplama malzemelerinde toplam kapasite 360 milyon metrekare

Sağlık gereçleri toplam kapasitemiz ise 22 milyon parça.

Sektörde 220 bin kişilik doğrudan istihdam var.

Dolaylı olarak 1 milyona yakın kişi sektörden geçiniyor.

Ürettilen kaplama malzemelerinin yüzde 50’si, sağlık gereçlerinin yüzde 60’ı ihraç ediliyor.

Türkiye 2007’de 104 milyon metrekarelik seramik kaplama malzemesi, 9 milyon parça sağlık gereçleri ihracatı yaptı.

Türkiye’de kişi başına seramik tüketimi yıllık 2.5 metrekare ve bu rakamın 10 yıl içinde 6 metrekareye çıkması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!