Kriz paketi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Kriz paketi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz'ın geçen hafta cuma günü ana hatlarını açıkladığı ‘‘ekonomik krize çözüm paketi’’ni dün Devlet Bakanı Işın Çelebi ile Maliye Bakanı Zekeriya Temizel açtı. İki bakanın ortak düzenlediği basın toplantısında Zekeriya Temizel, paketteki kararları şöyle sıraladı:

DAMPİNGLİ MAL:

İç piyasada özellikle dampingli ithalat veya dahilde işleme rejimi kapsamında Türkiye'ye getirilip de iç piyasaya verilen mallarla ilgili sorun yaşanıyor. Türkiye özellikle dampingli ithalata, dahilde işleme rejimi kapsamında getirilip de yurtiçi piyasalara verilen ürünler konusunda şimdiye kadar almış olduğu önlemleri daha da güçlendirerek alacaktır.

EXİMBANK'A KAYNAK:

Eximbank kaynaklarının artırılması yönünde bir seri önlemler aldık. İhracatçı ve sanayicilerin finansman maliyetlerinin azaltılmasına yönelik tedbirler sözkonusu. İhracata dönük sanayiciler önemli bir finansman sıkıntısı yaşıyor.

PAMUK DESTEĞİ:

Tarım satış birliklerinin elindeki, pamuk stoğunun 6 aya kadar vade ve faizsiz olarak, sanayicilere verilmesine karar verdik.

KREDİ UCUZLUYOR:

KKDF ile ilgili düzenlememiz de, zaten bir yıl önce verdiğimiz taahhüt gereği. 1998 bütçesinde yurtdışında elde edilen kredilerle ilgili, bu krediler üzerinden alınacak yüzde 6 KKDF nedeni ile herhangi bir

gelir koymamıştık, ancak şimdi belirli krediler üzerinden yüzde 3 alıp bunu Eximbank'a aktarmak, belirli kredileri de sıfırlamak sureti ile kaynak ve geliri birlikte göstermiş olduk. Tüketici kredilerinde de, maliyeti düşürmek için KKDF yüzde 11'den 8'e düşürüldü.

HAMMADDE KOLAYLIĞI:

Dahilde işleme rejimi, son yasal düzenlemeler yapılana kadar ithalatı teşvik eden yerli ürünleri cezalandıran nitelikteydi. Vergi yasası bu konuda önemli düzenleme yaptı. İhraç için yurtiçinden de sağlanan ürünlere tecil terkin uygulaması yapılacak.

GAYRİMENKUL SATIŞI:

Gayrımenkulleri ve iştirak hisseleri satılarak elde edilen gelirin sermayeye ilave edilmesi halinde bundan vergi alınmaması uygulaması bu yıl sona eriyor. Şu anda sanayinin finansman sıkıntısı gözönünde bulundurularak, bu uygulamanın 1999 yılında da devam etmesi konusunda bir düzenleme getirilecek.

RUBLE İLE TİCARET:

Eski SSCB ülkelerinin döviz bulamıyor. O ülkelerden talep var, ama bunu karşılayacak bir değişim aracı yok. Ulusal paralarla ticaret olanaklarının geliştirilmesine dönük çabalar, tamamen ticari kararlarla olacak bir olay değil. Görüşmelerimiz sırasında bunun üst düzey ve devletlerarasında oluşturulacak ödeme sistemi ile olması gerektiği net olarak ortaya çıktı. Bunlar büyük bir hızla geliştirilmeye başlandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!