Kriz faturam 1 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Kriz faturam 1 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2001 01:48

Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak, ‘‘Krizin bize faturası 1 milyar dolar oldu. Krizden çıkış için çok sayıda gayrimenkulümü satışa çıkardım. Bunlar arasında Londra'daki 50 milyon dolarlık evim de var. 30 milyon dolara satılacak’’ dedi.

Toprak Holding'in patronu Halis Toprak, krizin kendisine faturasının 1 milyar dolar olarak açıkladı. Krizi hem bankacılık sektöründe hem de sanayide yaşayan Halis Toprak, krizden çıkış için toplam değeri 36 trilyon lirayı bulan çok sayıda gayrimenkulünü satışa çıkardı. Toprak, satışlardan sağlanacak gelirleri Toprakbank'a ve işletme sermayeleri tüketenen fabrikalara aktaracağını söyledi.

Habertürk TV'de krizi değerlendiren Halis Toprak, krizden çıkmak için sahibi olduğu gayrimenkulleri Toprakbank kanalıyla satışa çıkardığını açıkladı.

Toprak, Toprakbank tarafından satışa çıkarılan toplam 108 daire, villa ile çiftlik evinden oluşan gayrimenkullerden 7 trilyon liranın üzerinde gelir hedefliyor. 24 ilde yer alan ve satışa çıkarılan 217 işyeri arasında büro, dükkan, fabrika, bina, iş merkezi, düğün salonu ve tavuk çiftliği var. Toprak, satıştan 21 trilyon lira gelir bekliyor. Toprak, toplam 116 parsel arsadan da 7 trilyon liranın üzerinde bir kaynak yaratılacağını tahmin ediyor. Krizin kendisine faturasını 1 milyar dolar olarak açıklayan Halis Toprak, ‘‘Devletin de yardım etmesi lazım. Ben 2002 yılı için çok endişeliyim. Devlet ne yapacaksa acile yapsın. Bu tesisler çalışmazsa, sonumuz Bangladeş olur’’ dedi. Özel uçağını yanı fiyatına 4 milyon 240 bin dolara Amerikalılar'a sattığını söyleyen Halis Toprak, İngiltere'deki gayrimenkullerinin satışı konusunda da şöyle konuştu:

‘‘Londra'daki eve geçen yıl 50 milyon dolar verdiler, vermedim. Şimdi ise Araplar ve İngilizler 30 milyon dolar veriyor. Ben de en çok 15 gün içinde bu evi satmak zorundayım. Oysa burası Londra'nın en güzel evi. Dört yıl önce araziyi kendim alıp yaptırdım. Londra yakınlarındaki bu 165 dönümlük arazi çok değerli. Bir iki yıl bekleyebilsem çok değerli bir arazi. Ama zaman yok. Bekleyebilseydim buraya 100 villa yapılırdı. Her villa da 2.5-5 milyon dolar arasında satılırdı.’’ İngiltere'de sadece holding merkezinin kalacağını söyleyen Toprak, Londra'daki diğer gayrimenkullerini de elden çıkaracağını belirtti. Adapazarı'ndan Diyarbakır'a kadar Türkiye'nin altı ayrı bölgesinde 22 fabrikası olduğunu hatırlatan Halis Toprak, ‘‘Bunlarda binlerce işçi çalışıyor. Devlet acele etmeli. Üretime mutlaka eğilmeli’’ dedi. Toprak, Sarıkamış'taki 560 yataklı turistik otelin yarım kaldığını belirterek, şunları söyledi: ‘‘Lice'de 50 milyon dolara üç fabrika yaptım. Merkez fabrikası Çin'den Amerika'ya birçok ülkeye satış yapıyor. Yağ fabrikasının yüzde 98'i bitti. Bu yüzden üretim yok. Üretim olmadığı için de bu ülkede yağ fiyatları bir ayda altı kat arttı.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!