Kritik ocak ayı enflasyonu açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Kritik ocak ayı enflasyonu açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2017 10:00

TÜİK, Ocak ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, Ocak ayı enflasyonu yüzde 2.46 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon ise yüzde 9.22 oldu. TÜFE beklentisi 1.78, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 8.35 seviyesindeydi. Bu rakam, son bir yılın yüksek enflasyonu olarak kayıtlara girdi.

Haberin Devamı

TÜFE’de 2017 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 2,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,46, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,22 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,76 artış gerçekleşti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ise (Yİ-ÜFE) yüzde 3,98 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,22, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 13,69 oldu.

ÇETİNKAYA'NIN SUNUMU ARTIŞA İŞARET EDİYORDU

XTB Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Müdürü Arzu Toktay, "TÜİK tarafından bugün açıklanan verilere göre tüketici enflasyonu Ocak ayında aylık bazda yüzde 2,46 oranında artışla piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde fiyatı düşen tek kalem giyim ve ayakkabı olurken, en yüksek fiyat artışı yüzde 6,37 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti.Ocak ayında ülke çapında yaşanan olumsuz hava koşulları işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişin temel nedeni olarak öne çıkıyor. Öte yanda, geçtiğimiz ay hızla yükselen döviz kurları da enflasyon rakamlarına yansıyor. Ocak ayı verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 9,22 seviyesine yükseldi" şeklinde belirtti.

Haberin Devamı

Toktay açıklamalarına şöyle devam etti: "Raporda dikkat çeken detaylardan biri de sağlık sektöründe görülen yüzde 4,66 oranındaki yükseliş oldu. Yılsonunda belirlenen zamların etkisiyle sektörde yaşanan fiyat yükselişi de enflasyondaki beklenti üzeri gerçekleşmede etkili olmuş görünüyor.Bu hafta yayınlanan 2017 yılı ilk enflasyon raporu ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın sunumu, Ocak ayında belirgin enflasyon artışına işaret etmekteydi. Kurdaki hareketlilik ve işlenmemiş gıda fiyatlarıyla birlikte enflasyonda yükseliş eğiliminin önümüzdeki aylarda da devam edebileceğini düşünmekteyiz. Bu durumu destekleyen bir diğer faktör de, artan enerji maliyetleriyle birlikte üretici enflasyonunda devam eden yükseliş eğilimi olmakta. Beklenti üzeri gerçekleşme ile Türk Lirası’nda değer kaybı gözlemledik. Ancak USD/TRY paritesi 3,75 üzerinde kalıcı olamadı ve denge arayışına girdi. Son dönemde merkez bankasının müdahalesi TL’de değer artışını desteklerken, Dolar Endeksi’ndeki gerileme de pariteye düzeltme için fırsat verdi. Toparlamak gerekirse; paritede raporla birlikte yaşanan yükselişin sınırlı kalmasını bekliyor, kurdaki yön arayışının küresel ekonomik gelişmeler ile devam etmesi olasılığını yüksek görüyoruz."

Haberin Devamı

KUR GEÇİŞKENLİĞİ ETKİLİ OLUYOR

IşıkFx Başanalisti Gizmen Nalbantlı, "Yılın ilk enflasyon rakamı %9.22 ile son 1 yılın en yükseğinde açıklandı. Kur geçişkenliği enflasyon üzerinde etkili oluyor. İlk çeyrek boyunca da bunun etkilerini görmeye devam edebiliriz" dedi.

Nalbantlı şöyle devam etti: "En yüksek artış gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yaşandı. Sağlık ve ulaştırma ise bu grubu takip etmiş. Son dönemde muayene ücretlerine yapılan zamlar bu yükselişte etkili oldu. İlaç fiyatlarındaki artışın Şubat ayından itibaren devreye girmesi enflasyonda yukarı yönlü katkı yapacaktır. Enflasyonda gıdanın dışında kurdaki yükselişten etkilenen kalemlere dikkat etmemiz gerekiyor.

Haberin Devamı

Üretici fiyatlarındaki artış diğer dikkat çeken nokta. %13.69 artış gösteren ÜFE kurdaki yükseliş ile birlikte girdi maliyetlerinin artmasından kaynaklanıyor. Bu artış fiyatlara yansıyor yansıyor. Enflasyonu yukarı yönlü etkilerken tüketimi baskılıyor.

Bugün beyaz eşyada Nisan ayına kadar ÖTV oranı yüzde 7 yerine yüzde 0 olarak uygulanacağı, aynı şekilde mobilya ürünlerinde KDV oranı ise yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak belirlendiği açıklandı. Bu düzenleme de enflasyonu yukarı yönlü etkileyebilir.

Genel olarak baktığımızda enflasyonda yukarı yönlü baskının devam ettiğini düşünüyorum. Kur geçişkenliği devam edecek. Özellikle Mart ve Nisan aylarında enflasyonun %11’lere yaklaştığını görebiliriz."

Haberin Devamı

EN YÜKSEK ARTIŞ GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERDE

Aylık en yüksek artış yüzde 6,37 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu

Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Ocak ayında endekste yer alan gruplardan sağlıkta yüzde  4,66, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde  4,25, ulaştırmada yüzde  3,24 ve eğlence ve kültürde yüzde  2,39 artış gerçekleşti.

Kritik ocak ayı enflasyonu açıklandı

Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde  6,99 ile giyim ve ayakkabı oldu

Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Ocak ayında endekste yer alan gruplardan sadece giyim ve ayakkabı grubunda yüzde  6,99 oranında düşüş gerçekleşti.

Yıllık en fazla artış yüzde  22,90 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti

Haberin Devamı

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ulaştırma yüzde  15,61, çeşitli mal ve hizmetler yüzde  12,74, sağlık yüzde  12,13, eğitim yüzde  9,43 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ BU İKİ İLDE

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 11,07 ile Zonguldak, Karabük, Bartın bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 9,3 ile Adana, Mersin bölgesinde gerçekleşti.

Kritik ocak ayı enflasyonu açıklandı

ARALIK AYINDA 1.64 ARTTI

Tüketici fiyatları Aralık ayında gıda ile alkollü içecekler ve tütün grubundaki artış paralelinde beklentilerin üzerinde yüzde 1.64 artarken, bu artış enflasyonu yıl sonunda TCMB'nin yüzde 7.50 olan tahmininin üzerinde yüzde 8.53'e taşıdı.

ENFLASYONU BOŞVERMENİN FATURASI AĞIR OLACAK

 

XTB Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Müdürü Arzu Toktay
TÜİK tarafından bugün açıklanan verilere göre tüketici enflasyonu Ocak ayında aylık bazda yüzde 2,46 oranında artışla piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde fiyatı düşen tek kalem giyim ve ayakkabı olurken, en yüksek fiyat artışı yüzde 6,37 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti.Ocak ayında ülke çapında yaşanan olumsuz hava koşulları işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişin temel nedeni olarak öne çıkıyor. Öte yanda, geçtiğimiz ay hızla yükselen döviz kurları da enflasyon rakamlarına yansıyor. Ocak ayı verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 9,22 seviyesine yükseldi. Raporda dikkat çeken detaylardan biri de sağlık sektöründe görülen yüzde 4,66 oranındaki yükseliş oldu. Yılsonunda belirlenen zamların etkisiyle sektörde yaşanan fiyat yükselişi de enflasyondaki beklenti üzeri gerçekleşmede etkili olmuş görünüyor.Bu hafta yayınlanan 2017 yılı ilk enflasyon raporu ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın sunumu, Ocak ayında belirgin enflasyon artışına işaret etmekteydi. Kurdaki hareketlilik ve işlenmemiş gıda fiyatlarıyla birlikte enflasyonda yükseliş eğiliminin önümüzdeki aylarda da devam edebileceğini düşünmekteyiz. Bu durumu destekleyen bir diğer faktör de, artan enerji maliyetleriyle birlikte üretici enflasyonunda devam eden yükseliş eğilimi olmakta. Beklenti üzeri gerçekleşme ile Türk Lirası’nda değer kaybı gözlemledik. Ancak USD/TRY paritesi 3,75 üzerinde kalıcı olamadı ve denge arayışına girdi. Son dönemde merkez bankasının müdahalesi TL’de değer artışını desteklerken, Dolar Endeksi’ndeki gerileme de pariteye düzeltme için fırsat verdi. Toparlamak gerekirse; paritede raporla birlikte yaşanan yükselişin sınırlı kalmasını bekliyor, kurdaki yön arayışının küresel ekonomik gelişmeler ile devam etmesi olasılığını yüksek görüyoruz.     "

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!