Kritik karar bu akşam! Fitch ne yapacak?

Güncelleme Tarihi:

Kritik karar bu akşam Fitch ne yapacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2016 09:25

Küresel piyasalar artan risk iştahı ile genel olarak pozitif bir seyir izlerken, bugün yurt dışında yoğun veri gündemi, yurt içinde ise kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye değerlendirmesinin piyasaların odak noktasında olacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Brent petrolün varil fiyatı dün 35 doların üzerine çıkarak dünya borsalarının yükseliş isteğini desteklerken, buna bağlı olarak dolar endeksi geriledi, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yatay bir seyir izledi.

Analistler, bugün yurt dışında ABD büyüme verileri başta olmak üzere yoğun veri gündeminin ve ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamalarının takip edileceğini belirterek, özellikle pay piyasalarında yükseliş eğiliminin dikkati çektiğini ifade ediyor.

Kritik karar bu akşam Fitch ne yapacak

KRİTİK KARAR BEKLENİYOR

Yurt içinde kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen Türkiye değerlendirmesinin piyasaların odak noktasında olacağını ifade eden analistler, şu dakikalarda 35,10 dolar seviyelerinden işlem gören Brent petrolün varil fiyatının 35 doların üzerinde kalması durumunda risk iştahının artabileceğini kaydediyor.

Haberin Devamı

Ekonomistler, Fitch'in Türkiye değerlendirmesinde kredi notunu ve durağan görünümü değiştirmeyeceğini tahmin ediyor.

ASH: DEĞİŞİM BEKLEMİYORUM

Nomura Gelişen Ülkeler Direktörü Tim Ash, gün konuyla ilgili geçtiği notta, Fitch'ten Türkiye'ye yönelik not değişimi beklemediğini ifade etti.

Ash, “Fitch Türkiye ile ilgili son kararını açıklayacak. Ben bir değişiklik yapmalarını beklemiyorum. Fitch şu anda Türkiye’yi BBB- seviyesinde tutuyor. Fitch, en son Türkiye’nin notunu Kasım 2012’de BB+ seviyesinden revize etmişti” dedi. 

ÖKTE: İNDİRİME GİTMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Fitch Türkiye’yi en düşük yatırım yapılabilir not BBB- ve ‘’Durağan’’ görünümde değerliyor. Cuma günkü gözden geçirmede, Fitch’in not ya da görünüm indirimine gitmeyeceğini düşünüyoruz. OrtaDoğu’da artan jeopolitik riskler dışında, bir not ya da görünüm indirimi için, Türkiye’de makro-ekonomik bazda negatif bir gelişme olmadığı görüşündeyiz" dedi. 

HSBC Türkiye Hazine Başkanı Fatih Keresteci, sabah geçtiği notta, "Fitch halihazırda Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülke olarak notlarken not görünümünü de durağan şeklinde tutuyor. Bizim beklentimiz bu tabloda herhangi bir değişiklik olmayacağı yönünde. Ancak piyasalarda görünümün olumsuza çekilebileceği yönünde bazı öngörüler var. Gece saatlerinde gelmesi beklenen kararın Türk mali piyasaları üzerindeki olası yansımalarını Pazartesi gününden itibaren görebileceğiz" yorumu yaptı.

Haberin Devamı

Kritik karar bu akşam Fitch ne yapacak

 

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

ABD'de dün açıklanan dayanıklı mal siparişlerinin beklentilerden iyi gelmesi ve yükseliş eğilimindeki petrol fiyatlarının etkisiyle Dow Jones endeksi yüzde 1,29, S&P 500 endeksi yüzde 1,13 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,87 değer kazandı. Dolar endeksi sınırlı da olsa düşüşe geçerken, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri ise yüzde 1,72 seviyelerinde dengelendi.
Avrupa tarafında avro/dolar paritesi 1,10 seviyesinin üzerinde dengelenmesinin ardından bugün, son üç gündür aşamadığı 1,1050 seviyesini aşarak 1,1070'e çıktı. Dün Avro Bölgesinde enflasyon, İngiltere'de büyüme verilerinin beklentiler doğrultusunda gelmesinin ardından Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,79, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,24 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,48 değer kazandı.

Haberin Devamı

Asya'da Çin Merkez Bankasının (PBoC) genişleme politikasını sürdürebileceğine yönelik açıklamalarla Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 1,3 değer kazanırken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,30 yükselişle tamamladı.

TL SON İKİ HAFTANIN EN İYİSİNİ GÖRDÜ

Yurt içinde dün TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışması ve son iki haftanın en düşük seviyesi olan 2,9192'ye kadar gerilemesi dikkati çekti. BIST 100 endeksi de dünya borsalarındaki pozitif seyir ve değerlenen TL'nin desteği ile yükseliş eğilimini gün boyu sürdürerek yüzde 1,53 artışla 75.202 puandan kapandı.
Analistler, küresel piyasalardaki pozitif seyrin etkisiyle BIST 100 endeksinin 75.500 direncinin üzerinde kalmaya çalışacağına değinerek, Fitch'in bu akşam açıklanması beklenen Türkiye değerlendirmesinin bekleneceğini ifade ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
09.45 Fransa, 4Ç GSYH
12.00 Euro Bölgesi, şubat ayı ekonomik görünüm endeksi
12.00 Euro Bölgesi, şubat ayı Tüketici Güven Endeksi
15.00 Almanya, şubat ayı TÜFE
15.30 ABD, 4Ç GSYH
15.30 ABD, ocak ayı kişisel gelir ve harcamalar
17.00 ABD, şubat ayı Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!