Kredi Kayıt Bürosu: Piyasada pimi çekilmiş 4 milyon çek koçanı var

Güncelleme Tarihi:

Kredi Kayıt Bürosu: Piyasada pimi çekilmiş 4 milyon çek koçanı var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2015 09:15

KREDİ Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Türkiye’de bankacılık sistemindeki 32 milyon kişinin verilerine dayanarak yaptıkları hesaplamaya göre Türk halkının kredi notu ortalamasının 1450 olduğunu açıkladı. Akdeniz aynı zamanda, piyasada 4 milyon boş çek yaprağı olduğunu bunun patlamaya hazır bomba olarak kabul edilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Kredi ve kredi kartı borcunu ödeme performansı, borç büyüklüğü gibi yaklaşık 40 kriterin baz alındığı kredi notunun en yüksek değerinin 1900 olduğunu kaydeden Akdeniz, “Bu 32 milyonun yüzde 22’si çok riskli, yüzde 12’si riskli grupta yer alıyor. Bir başka deyişle sistemdeki 3 kişiden biri riskli kategoride. Bu grup bankaların politikalarına bağlı olarak kredi verilirken farklı teminatlar istenecek kesim olarak değerlendirilebilir” dedi. 1450 seviyesindeki kredi notu ortalamasının iyi bir seviye olduğunu söyleyen Akdeniz, “Türkiye’de bankacılık sisteminin içindeki 32 milyonun yüzde 65’i kredi verilebilir seviyede” diye konuştu.

YÜZDE 80’İ KARŞILIKSIZ
Bireyler ve reel sektöre özel tasarlanan finansal hizmet platformu Findeks’in birinci yılı nedeni ile düzenlenen toplantıda konuşan Akdeniz, şu anda Findeks’e 1 milyon 90 bin aktif bireysel ve 10 bin şirketin üye olduğunu bu rakamın önümüzdeki dönemde hızla artmasını beklediklerini söyledi. Kredi Kayıt Bürosunun faaliyetlerine ilişkin de bilgi veren Akdeniz, 15 Haziran itibarıyla birçok bankada uygulamaya giren Karekodlu Çek ile reel sektörün karşılıksız çek mağduru olmasının önüne geçilebildiğini belirtti. Akdeniz sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzde sermayeyi korumanın ve güvenli bir ticari hayatın yolu iş yaptığınız, vadeli mal sattığınız kişileri tanımaktan geçiyor. Her ay ortalama 20 bin kişinin çeki karşılıksız çıkıyor ve bundan bir çok kişi zarar görüyor. Bu 20 bin kişinin geçmiş çek ödemelerine bakıldığında yaklaşık yüzde 80’inin geçmişte de çeklerinin karşılıksız çıktığı görülüyor. Bu kişilerin çekleri kabul edilmeden önce çek raporlarına bakılması halinde olumsuz ödeme geçmişinin görülmesi ve olası zararların önlenmesi mümkün. Karekodlu Çek, bu bilgiye güvenli ve hızlı ulaşımı sağlayarak ticarette güvenin simgesi olacak”

Haberin Devamı

4 milyon pimi çekilmemiş bomba
EKONOMİDE yaklaşık 1.5 milyon kişinin çek verdiğini kaydeden Akdeniz, “Bunlardan 310 bin kişinin halen ödenmemiş en az bir çeki var. Bu 310 bin kişinin elindeki çek defterinde halen keşide edilmemiş yaklaşık 4 milyon boş çek yaprağı var. Bu 4 milyon pimi çekilmemiş bomba demek. Özellikle KOBİ’lerin kendilerini karşılıksız çek riskinden koruması için mutlaka iş yaptıkları kişilerin çeklerini ve finansal geçmişlerini Kredi Kayıt Bürosu olarak sunduğumuz hizmetlerle kontrol etmeleri gerekiyor. Bunun şirketlere maliyeti iki simit parası diye tabir edebileceğimiz kadar düşük” dedi.

BAKMADAN GEÇME!