Kredi kartları tasarısının 9 maddesi tamam

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartları tasarısının 9 maddesi tamam
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2006 23:07

TBMM Genel Kurulu'nda, banka kartları ve kredi kartlarına ilişkin kanun tasarısının ilk 9 maddesi kabul edildi.

Tasarının “Kredi kartı limiti” başlıklı 9. maddesi AK Parti ve CHP milletvekillerinin verdiği önergelerle değiştirelerek kabul edildi. Maddeye göre, kart çıkaran kuruluşlar; kredi kartı almak isteyenlerin yasaklılık veya engel durumu, ekonomik ve sosyal durumu, aylık veya yıllık ortalama geliri, diğer kart çıkaran kuruluşlarca bu kişilere tahsis edilen kredi kartı limiti, bir model veya skorlama sistemi sonuçları, müşteri tanı ilkeleri ile temin edilecek bilgileri dikkate alarak, yapacakları değerlendirmeye istinaden kullanım limiti tespit etmek zorunda olacak.

Kuruluşlar, kart hamilleri talep etmedikçe kredi kartı limitlerini artıramayacaklar.

Kart hamillerinin harcamalarıyla kart limitlerini aşmaları halinde, aşılan miktara, işlem tarihi ile ödeme tarihi arasındaki süre için akdi faizden başka herhangi bir ücret talep edilemeyecek.

SINIRLAMA

Kart çıkaran kuruluşlar tarafından bir gerçek kişinin sahip olduğu tüm kredi kartları için tanınacak toplam kredi kartı limiti, ilk yıl için ilgilinin aylık ortalama net gelirinin iki katını, ikinci yıl içinse dört katını aşamayacak. Bu hükmün uygulanmasında bin YTL'ye kadar limitler hariç olmak üzere, aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyi kart hamili tarafından beyan edilen ve ilgili kuruluşlarca teyit edilen gelirler üzerinden tespit edilecek.

Kart sahibinin talebi üzerine, üçüncü kişiler adına asıl karta bağlı ve asıl kart limitini aşmamak kaydı ile ek kredi kartı düzenlenebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!