Kredi kartında ’yüzde 20 asgari ödeme’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartında ’yüzde 20 asgari ödeme’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2006 00:00

Tüketicinin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, kredi kartında yüzde 20 asgari ödeme uyarısında bulundu. Pektaş, yeni ekstrelerle birlikte geçilen uygulamayla birlikte yüzde 20’nin altında ödenmeyen için akdi değil, daha yüksek olan gecikme faizi uygulanacağını hatırlattı.

SANAYİ Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, 1 Eylül’den itibaren kredi kartında en az ödeme tutarının yüzde 10’dan 20’ye çıkacağını hatırlatarak, "Yüzde 20’nin altında ödenmeyen bölüm için akdi faiz değil, daha yüksek olan gecikme faizi uygulanacak" uyarısında bulundu. Kart kullanıcıları, yüzde 20’nin altında kalan bölüm için en yüksek yüzde 5.77 olan akdi faizi değil, en yüksek yüzde 6.44 olan gecikme faizini ödeyecekler.

ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞECEK:

Kredi Kartları Yasası’nın yürürlüğe girişinin altıncı ayı olan eylülde, en az ödeme tutarının yüzde 10’dan 20’ye yükseleceğini ifade etti. Kart kullanıcılarını eski alışkanlıklarını sürdürmemeleri konusunda uyaran Pektaş, "Tüketicinin ödediği tutar, yüzde 20’nin altında kalırsa, bu kısım için akdi faiz değil, gecikme faizi uygulanacak. Böylece tüketici daha fazla faiz ödemek zorunda kalacak" dedi. Yeni dönemde faiz oranlarının Merkez Bankası tarafından belirleniyor olmasına karşın, oranların halen yüksek olduğunu vurgulayan Pektaş, kredi kartlarında yeni dönemin tek sorununun faiz olduğunu kaydetti. Tüketicinin faiz oranların daha düşük olmasını beklediğini belirten Pektaş, "AB genelinde, kredi kartı faiz oranı, tüketici kredisi faiz oranının yüzde 40-50’si oranında fazla olur. Bizde ise kredi kartı oranı, kredi oranının üç-dört katına dayanıyor"diye konuştu.

ARADAKİ FARK 1.4 PUAN:

Bankaların, akdi faiz oranlarıyla gecikme faiz oranları arasındaki fark, aylık 1.4 puana kadar çıkıyor. Merkez Bankası, kredi kartlarında azami faiz oranını akdi faizde yüzde 5.72, gecikme faizinde yüzde 6.44 olarak belirledi. Tüketiciler daha fazla faiz ödemekle birlikte, en az ödeme tutarı yatırılmadığı için kartlarının işleme kapatılması riskiyle de karşılaşacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!