Kredi kartında taksit tercihi azalıyor

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartında taksit tercihi azalıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2005 10:57

Kredi kartıyla yapılan alışverişlerde, taksitli işlemlerin toplam işlemler içindeki payı azalma eğilimine girdi. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 23, ikinci çeyreğinde yüzde 21 olan taksitli işlemlerin payı Ağustos ayı itibariyle yüzde 19'a geriledi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2003 yılında yüzde 11'ler civarında olan taksitli işlemlerin payının 2004'de yüzde 20'lere çıktığını, 2004 yılının son aylarında ise sırasıyla yüzde 25.2 ve 23.5 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Bu yılın ilk 3 aylık ortalamasının yüzde 23, ikinci üç ayın ortalamasının yüzde 21 olduğuna dikkati çeken Özinal, “Ağustos ayı itibariyle son gelinen nokta yüzde 19. Oran, düşen bir trende girdi” dedi. Bunun en önemli sebeplerinden birinin, Mart döneminde birtakım sektörlerde taksitlerin kaldırılması olduğunu ifade eden Özinal, ”Örneğin akaryakıt ve gıda sektöründe bankalar fonlamayı bir şekilde durdurdu. Daha önce bankalar üye işyerleri ile bu taksitleri fonluyordu. Gıda ve akaryakıt sektöründe taksitin azalması sebebiyle, diğer sektörlerde de vadelerin biraz azalmasıyla şu anda yüzde 19'lara gerileyen oran görüyoruz” diye konuştu.

Sertaç Özinal, taksitli işlemlerin tutarına bakıldığında ise, 2003 yılında 3 milyar 918 milyon YTL, 2004 yılında 11 milyar 857 milyon YTL olarak gerçekleştiğini, bu yılın Ağustos ayı sonuna kadar olan dönemdeki rakamın ise 10 milyar YTL civarında olduğunu bildirdi.

“ZORDA OLANLARIN ORANI YÜZDE 1.8”

Kredi kartlarında limitlerin dolduğu yönündeki yorumlara da açıklık getiren Özinal, “Şu anda bankaların verdiği kredi kartlarının toplam limitlerini ve tüketicilerin tüm kullanım rakamlarını değerlendirdiğimiz zaman limitlerin sadece yüzde 49'u kullanılmakta” dedi.

Özinal, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısının arttığı ve çok sayıda kişinin zorda olduğu yönündeki değerlendirmeler konusunda da kredi kartı müşterilerinin yüzde 98'inin kartlarını sorunsuz olarak kullandıklarını belirtti.
Özinal, “Sektörde kredi kartı kullanıcı sayısı 14.5 milyon civarında. Söz konusu zorda olduğu belirtilen kişi oranı yüzde 1.8, maksimum yüzde 2'ler civarında. Kredi kartı müşterilerinin yüzde 98'i kartlarını sorunsuz olarak kullanıyor” dedi. (İSTANBUL/AA)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!