Kredi kartında 40 trilyonluk vurgun

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartında 40 trilyonluk vurgun
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı'nın denetimleri sonucunda kredi kartlı alışverişlerde vergi kaçağının trilyonları bulduğu ortaya çıktı. 10.5 trilyon liralık beyana karşılık, kaçırılan satış tutarının 40 trilyon 261 milyar lirayı geçtiği saptandı.

MALİYE Bakanlığı'nın denetimleri, kredi kartında büyük vurgunu ortaya çıkardı. 1 Kasım 1999'da Gelirle Genel Müdürü Akif Hamzaçebi'nin talimatıyla uygulamaya konulan kredi kartıyla yapılan alışverişlere dönük vergi takibatı, ilk çarpıcı sonuçlarını da ortaya koydu. Bu sonuçlara göre, 10.5 trilyon liralık beyana karşılılık, kaçırılan satış tutarının 40 trilyon 261 milyar lirayı geçtiği saptandı.

KAÇAK ORANI YÜZDE 74

İlk aşamada 20 ildeki otomasyonlu vergi dairelerinden alınan sonuçlara göre, bu illerde kredi kartlı satışlardaki vergi kaçağı oranı, yüzde 74'ü buldu. Aralarında Ankara, İstanbul ve İzmir'in de bulunduğu otomasyonlu illerde, 7 bin 634 mükellef, kasım ayı içinde kredi kartıyla yaptıkları satışlar için devlete KDV beyannamesi verdi. Bu mükellefler, beyannamelerinde kasımda kredi kartı ile yaklaşık 10.5 trilyon liralık satış yaptıklarını bildirdi. Ancak bankalardan gelen dökümler, sözkonusu mükelleflerin kredi kartlı satış toplamının 10.5 trilyon değil, 22.5 trilyon lira olduğunu ortaya çıkardı.

Bu illerde 2 bin 667 kişi ya da kuruluş, KDV mükellefiyeti olduğu ve kredi kartlı satış yaptığı halde devlete hiç beyanname vermedi. Bunların o ay içinde yaptıkları satış tutarı da yaklaşık 14.4 trilyon lira olarak tespit edildi.

Sadece Kasım'da değil, daha önceki dönemlerde de hiç KDV mükellefiyeti bulunmayan bin 357 ticari işletme ise 3.6 trilyon liralık satış yaparken, devlete tek kuruş ödemedi ve mükellef olduğunu bildirmedi. Böylece 4 bin 24 kişi ya da kuruluş, kredi kartıyla yaptıkları 17 trilyon 685 milyar 204 milyon liralık satış karşılığında vatandaştan aldığı KDV'yi devlete ödemeyerek, en az 1 trilyonluk vergiyi cebe indirdi.

BÜTÜN İLLER KONTROLDE

Bu arada Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi, diğer 61 ilden gelen KDV beyannameleri ile POS makinası dökümlerinin de Vergi İstihbarat Merkezi'nde değerlendirilmeye başlandığını bildirdi. Hamzaçebi, her ay rutin olarak tekrarlanacak bu işlemler sonucunda KDV ve diğer vergileri kaçıranların rahatlıkla tespit edilebileceğini söyledi. Maliye'nin Kasım ayı dökümlerine göre, 91 bin 731 mükellefin kredi kartı ile satış yaptığı ülkemizde toplam satış tutarı 345.3 trilyon lirayı aşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!