Kredi kartı okuyucuları yazar kasaya bağlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartı okuyucuları yazar kasaya bağlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kredi kartlı satışlarda vergi kaçağına son vermek amacıyla POS (kredi kartı işlem makinesi) makineleriyle yazarkasalar birbirlerine bağlanıyor. Kredi kartıyla satışlarda da fatura ve fiş vermeyerek trilyonlarca liralık vergi kaçağına yolaçılması üzerine 16 turizm merkezinde kart incelemesi başlatan Maliye Bakanlığı, POS makinelerini yazar kasalara bağlayarak vergi kaçakçılığının tümüyle önüne geçmeyi planlıyor.

İşyerlerine POS makinesi veren bankalardan da bilgi alarak seçilen yörelerde kredi kartıyla alışverişleri denetleyen Maliye müfettişleri, yurtdışında bu hizmetin nasıl yürütüldüğünü de araştırdı. Araştırmada ABD ve Avrupa ülkelerinde POS makinesi işlemlerinin yazar kasayla birlikte gerçekleştirildiği, iki sisteme de aynı bilgilerin girdiği belirlendi.

Bu çerçevede, Türkiye'de de kredi kartlı satışlarda fatura ve fiş pazarlığına son verilmesi amacıyla mevcut sistemde değişikliğe gidilmesi fikri benimsendi. Buna göre, ABD ve Avrupa ülkelerinde de uygulanan sistemin Türkiye'ye getirilmesiyle, kredi kartlı alışverişte, POS makinesine işlenen satış tutarı, aynı anda yazar kasadan da fiş olarak çıkacak. Bunun için de POS makineleri ile yazar kasalar birbirine bağlanacak. Sözkonusu işlem, ufak bir değişiklik ile yapılabilecek. Bunun için görüşülen firmalar, bağlantı işleminin kolaylıkla sağlanabileceğini bildirdiler.

Bu arada Maliye Bakanlığı'nın ‘‘süper müfettişi’’ olarak anılan ve akaryakıttan sonra kredi kartı incelemesini de koordinatörlüğündeki bir ekiple gerçekleştiren Maliye Başmüfettişi Süreyya Turgut, kredi kartlarıyla vergi kaçağına engel olmak için gerekli teknolojik değişikliğin biran önce gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

ABD MODELİ

Turgut, şöyle konuştu: ‘‘Biz, kredi kartlarıyla kaçağı ortaya çıkarmak için gerekli denetimleri sürdürüyoruz. Bunu sırasıyla 3 büyük il'e ve diğer bazı yörelere de yaygınlaştıracağız. Ancak, bu iş için en iyi çözüm ABD'de ve Avrupa'da uygulanan sistemi Türkiye'ye getirmek. Bu konudaki ön çalışmamızı da tamamladık. Denetimlere paralel, POS makineleriyle yazar kasalar arasında kurulacak bir bağlantıyla kredi kartıyla satış yapıp da hiç fiş vermemek ya da düşük bedelli fatura ve fiş tanzim etmek artık son bulacak.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!