Kredi kartı faizi borca sadık kalacak kadar caydırıcı olmalı

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartı faizi borca sadık kalacak kadar caydırıcı olmalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2008 00:00

Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, faizin ’borca sadık kalacak’ kadar caydırıcı olması gerektiğini savundu.

Kredi kartının ekonomiyi kayıt altına almakta en önemli enstrüman olduğunu belirten Bayazıt, "Acaba bu enstrümanın karşısında kuvvetli bir lobi mi var" dedi.

KREDİ kartı faizine sınır öngören yasa teklifine ilişkin, kart pazarında yüzde 23 ile lider olan Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, "Mevcut düzenlemenin neresinden rahatsız olunduğunu bilirsek, tahmin ediyorum buna bir çözüm bulacağız" dedi. Bayazıt, Türkiye’de kart faizinin diğer ülkelere göre çok düşük olduğuna, hatta normal kart faizi ile geçikme faizi arasındaki aralığında birbirine çok yaklaştığına dikkat çekerek, "Kart faizi, tüketicinin borcuna sadık kalacak kadar caydırıcı olmalı. Ayrıca kredi kartı ekonomiyi kayıt altına alan en önemli enstrüman, acaba böyle bir enstrümanın karşısında kuvvetli bir lobi mi var" diye konuştu.

Hukuki boşluk yok

Tayfun Bayazıt, faiz konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: "Faizin nasıl belirleneceğine dair hukuki boşluk yok. Mevzuata göre, kredi kartıyla ilgili faizleri Merkez Bankası belirler, üç ayda bir açıklar ve bankalar da bunu tavan olarak belirler. Geçmişte şu görüşü dile getirmiştik. Bu tavan keşke biraz daha yüksek belirlense, bizde iyi ödeme huyu olan kredibilitesi yüksek müşterilerimize daha avantajlı, caydırmak istediğimiz kişilere ise daha yüksek faizler verebilsek. Bu tavan giderek çok daha aşağı doğru çekilip 4.54 gibi bir seviyeye geldiği için düşündüğümüz uygulamayı birçok banka gibi bizde yapamıyoruz."

Ahlaki açıdan yanlış

Bankacılık sektöründe, bir gecede yapılan keskin dönüşlerin yerli ve yabancı yatırımcılar açısından hoş karşılanır şeyler olmadığına da aktaran Bayazıt, şöyle konuştu: "Kredi kartı ekonominin kayıt altına alınmasında en büyük güç, en büyük enstrüman. Çünkü kart ve POS kullanımını yaygınlaştırdığınız zaman her şeyi izleyip takip edebiliyorsunuz. Kredi kartı ile gecikme faizi de birbirine çok yaklaştı. Dolayısıyla gecikme faizi sizi gecikmekten alıkoyan borcunuza sadık kalmanızı sağlayacak kadar caydırıcı olmalı. Gecikme faizinin normal faize bu kadar yakın olması bu sistemi kullanmayı teşvik gibi algılanabilir. Genel aflar, zamanında primini yatıran, vergisini ve faizini ödeyen insanlara kendini iyi hissettirmiyor. bence ahlaki olarak da doğru değil."

Kredi kartı faizi ile ilgili teklifin yasalaşması durumunda ise bankaların gelir kayıplarını telafi etmek için taksit sayılarını düşürebileceği ve diğer bankacılık ücretlerinde artışa gidilebileceği yönündeki görüşlere Bayazıt’tan da destek geldi.

Tepki veririz

Bayazıt konuya ilişkin, şunları söyledi: "Teklif yasalaşırsa bankalarda, gelir kaybını ve sistemdeki birtakım dengesizliklere, birtakım reaksiyonlar göstereceklerdir. Bunun şu andaki düzen içinde hem kredi kartı ücretlerine, hem taksitlere yansıması son derece doğal. Şimdilik bir girişimimiz olmayacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!