Kredi kartı borçları Türkiye bütçesinin yarısı kadar olduğu açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartı borçları Türkiye bütçesinin yarısı kadar olduğu açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2009 10:42

Türkiye'nin 2010 yılı bütçesi büyüklüğünün 287 milyar TL olarak açıklandı. Kredi kartı ve ferdi kredi borç stoku 120 milyar lirayı aştı. bu rakam 2010 yılı bütçesinin yarısına tekabül ediyor.

Haberin Devamı

Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Bülent Deniz, kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısının 722 bini aştığını söyledi. Deniz, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin adeta “kredi kartlarına teslim olduğunu” belirtti.

Eylül sonu itibariyle kredi kart borcunu ödemeyenlerin sayısında rekor artış gerçekleştiğini savunan Deniz, “Sadece Eylül ayında 103 bin 94 kişi, kredi kartı borcunu ödeyemedi. Böylece yılın dokuz ayında, kredi kart borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 722 bin 473'e ulaştı” dedi.

Bir tüketicinin ortalama iki kredi kartı kullandığı düşünüldüğünde, ödemesi yapılmayan kart sayısının da bu oranda artacağını ifade eden Deniz, şöyle konuştu:
“Kredi kartları yanında ferdi kredi kullanan 435 bin 75 tüketici de borcunu ödeyememiştir. Ekim ayı itibariyle Türk halkının bankalara olan kredi kartı ve ferdi kredi borç stoku 120,2 milyar TL olmuştur.

Haberin Devamı

Türkiye'nin 2010 yılı bütçesi büyüklüğünün 287 milyar TL olarak açıklandı. Kredi kartı ve ferdi kredi borç stoku 120 milyar lirayı aştı. bu rakam 2010 yılı bütçesinin yarısına tekabül ediyor.

Geçtiğimiz yıl eylül ayında başlayan küresel ekonomik kriz, tüketicileri yüksek borç stoku ile yakalamıştır. Geçen bir yıllık dönemde de tüketicilerin borç stoku artmaya devam etmiş, ödememe durumu da rekor seviyelere ulaşmıştır.” Deniz, bu süreçte kredi kartı borçlarının yapılandırılarak ödenmesi ve tasfiyesi amacıyla çıkarılan 5915 sayılı yasanın beklentileri karşılamadığını ifade ederek, “Kapsamı dar tutulan yasadan yararlanarak kredi kart borcunu yapılandıran tüketici sayısı beklenenin oldukça altında kalmıştır” diye konuştu.

Tüketicilerin borçlarını ödeyememesi sonucu, “yüz binlerce evde, milyonlarca insanımızın ruh sağlığı ve aile düzeninin olumsuz etkilendiğini” öne süren Deniz, şöyle devam etti:
“Borç sarmalından kaynaklanan olumsuzluğun etkisi ile artan boşanmaların yanında intiharlarda artış gözlemlenmekte. Reel ekonominin canlanması için başlatılan 'al-ver, ekonomiye can ver' kampanyası da bu borç tablosu içinde başarılamayacak bir kampanya olarak tarihteki yerini almaktadır. Borcunu ödeyemeyen, zorluk çeken tüketicinin ekonomiden, alışverişten çekilmesi ile kriz daha da derinleşmektedir. Ayrıca, toplu ulaşım, enerji ve benzeri kamusal hizmetlere yapılan ve yapılması düşünülen zamlar, dolaylı vergilerdeki artışlar, tüketici için kara kışın habercisi niteliğindedir.

Haberin Devamı

Gerekli yapısal önlemler alınmaması ve özellikle tüketicinin kredi borçlarının oluşturduğu sarmaldan kurtarılmaması halinde, mevcut tablo toplumsal felaketin yakın olduğunu ortaya koymaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!