Koyun ihracaatı sıfırlandı

Güncelleme Tarihi:

Koyun ihracaatı sıfırlandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Güneydoğu Anadolu Canlı Hayvan, Su Ürünleri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Rüştü Yıldız, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Lübnan ve Suudi Arabistan’a son 6 aylık dönem içinde, Mayıs’ta 609, Haziran’da 364, Temmuz’da, 350 bin dolarlık ihracat yapılabildiğini, Ağustos, Eylül ve Ekim’de ise ihracatın tamamen sıfırlandığını söyledi.

Körfez Krizi ve Savaşı sürecine kadar, yıllık 200 milyon dolara kadar ulaşan koyun ihracatının geldiği noktanın çok üzücü olduğunu belirten Yıldız, “20 yıl öncesine kadar dünyanın en önemli hayvan ihracatçılarından olan Türkiye, bugün en önemli ithalatçılarından birisi haline getirilince, başka ne sonuç beklenir ki“ dedi.

Türkiye’nin bugünkü durumda iç piyasa tüketimi için dahi koyun bulamama noktasında olduğunu savunan Yıldız, “İç pazara koyun bulunamazken ihracat nasıl yapılsın? Bundan sonra da kolay kolay ihracat olmaz“ diye konuştu.

Yıldız, koyun ihracatının durmasının, başka geçim kaynağı bulunmayan binlerce ailenin göç ve benzeri sosyal sorunlar yaşaması yanında, yıllarca verilen mücadelelerle elde edilen pazarların, dünyanın öbür ucundaki Yeni Zellanda ve Avustralya’ya kaptırılmasına neden olduğunu sözlerine ekledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!