Köytaş 10 milyon dolardan oldu

Güncelleme Tarihi:

Köytaş 10 milyon dolardan oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Çalışkan Holding şirketlerinden Köytaş, geçtiğimiz günlerde sermaye artırımı yoluyla ikincil halka arzını gerçekleştirdi. Halka arzda 690 milyar lira olan sermayesini bir trilyon liraya yükseltirken ortakların rüçhan hakkı kullanımını kısıtlayan şirket, sermaye artırımından doğan hisseleri 25 adet yabancı kurumsal yatırımcıya sattı. Bu satıştan Köytaş'ın kasasına tam 15.7 milyon (3.1 trilyon) dolar nakit para girişi sağlandı.

Olumsuz piyasa koşullarına karşın yabancı yatırımcılara 15.7 milyon dolarlık satışı, ikincil halka arzlarda son dönemde başarılı bir grafik çizen Türkiye Sınai Kalkınma Bankası gerçekleştirdi. Köytaş hisselerinin satışı nedeniyle yapılan toplantıda, Çalışkan Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Çalışkan da, bu ortamda yabancılara hisse satışını gerçekleştiren TSKB'nin başarısını alkışladı.

Fakat başarılı operasyona karşın Alaattin Çalışkan, bu satışta kaçırdığı 10 milyon dolara yanıyor. Keza ekim ayında Asya'da mali kriz patlamadan önce Köytaş hisseleri, şirketin içerde ve dışarıda peş peşe yaptığı anlaşmaların da desteği ile, İMKB'de 18 bin liraya kadar yükselmişti. Bankalardan istediği finansman desteğini alamayan Çalışkan Grubu, yurtdışı hisse satışı için biraz daha yüksek fiyat hesabıyla 9 aylık bilanço sonuçlarını bekliyordu. Amaç yüksek fiyattan satıp daha fazla para kazanmak.. Fakat Köytaş için satış koşullarının biraz daha iyileşmesi beklenirken Asya'da mali kriz patladı. Uzakdoğu'daki kriz ve ardından vergi yasa tasarısı tartışmaları nedeniyle İMKB de hızlı inişe geçti. Köytaş hisselerinin fiyatı da kısa sürede 18 bin liralardan, 10 bin liraya kadar geriledi. Köytaş hisseleri de, yabancılara hisse başına 10 bin 250 liradan satılabildi. Böylece Çalışkan Grubu en az 25-26 milyon dolarlık satış geliri yerine 15.7 milyon dolara razı oldu.

Fakat Çalışkan Grubu işini biliyor. Topladığı 15.7 milyon doları yatırıma yöneltmek yerine, repoda değerlendiriyormuş. Şirketin fason üretim için gerekli finansman ihtiyacını da, repoda yatan parasını teminat göstererek, piyasadan ucuza bulduğu krediyle karşılıyor. Nasıl olsa amaç kazanmak...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!