Köşk'ten Saraçoğlu sürprizi

Güncelleme Tarihi:

Köşkten Saraçoğlu sürprizi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2013 14:44

Hükümetin, Ocak ayında aldığı kararla ‘riskli alan’ ilan edilen Saracoğlu Mahallesi’nde sürpriz gelişme.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yarın başını Mimarlar Odası’nın çektiği ve içinde sendikaların, derneklerin, yer aldığı Başkent Dayanışması’nın Saracoğlu Mahallesi için açtığı yarışmaya katılan projeler hakkında bilgi alacak. Gül, ayrıca Ankara Ticaret Odası’nın projesini de dinleyecek.

Cumhuriyet döneminin simge yapıları arasında yer alan ve halk arasında 'Devlet Mahallesi' ve 'Saraçoğlu Evleri' olarak da bilinen Ankara Kızılay'daki lojmanların bulunduğu 82 dönümlük alan Ocak ayında, Bakanlar Kurulu kararıyla ‘riskli alan’ ilan edilmişti. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından SİT kapsamındaki bu bölge için büyük bir tartışma başlamış ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi kararı yargıya taşımıştı.

40 PROJE YARIŞTI…
Yargı süreci devam ederken de sekretaryasını Mimarlar Odası’nın yaptığı içinde meslek örgütleri, sendikalar, dernekler olan Başkent Dayanışması ise, Cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi olan Saracoğlu’nun dönüşümü için ‘Kent Düşleri’ adı altında proje yarışması açma kararı aldı. Mimarlar ile mimarlık öğrencilerine açılan yarışma kapsamında 40 proje yarıştı. Bunlardan 12 proje ödül almayı başardı.

“ROMA’NIN, PRAG’IN MERKEZİ GİBİ OLSUN”
İşte bu süreçte Ağustos ayı başında Ankara Ticaret Odası Yönetimini kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, restorasyonu için proje hazırladıklarını öğrendiği oda yönetimine yol gösterdi. ““Burası Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk toplu konut alanı. Bu bölge Roma’nın merkezi, Prag’ın merkezi gibi yapılabilir. Çöplükten kültür merkezine dönüştürecek bir proje hazırlayacağınızı topluma anlatın. Bu bölge için ödül kazanacak bir proje yapın” dedi.

Haberin Devamı

RANDEVU VERDİ, YARIN DİNLEYECEK
Cumhurbaşkanı’nın bu sözlerinin basına yansıması üzerine Başkent Dayanışması, Saraçoğlu Mahallesi Kent Düşleri Fikir yarışması sonuçlarının Gül’e sunulması kararı aldı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı’ndan randevu istendi. Cumhurbaşkanı , Ankara Ticaret Odası’nın projesiyle birlikte bu projeleri dinlemek istediğini, 3 Eylül’ün kendileri için uygun olacağını bildirdi.

Yarın Ankara Ticaret Odası’nda gerçekleşecek buluşmada, Cumhurbaşkanı’na Kent Düşleri yarışmasının iki kategoride 1, 2 ve 3.lük kazanan projeleri ile 3’er adet mansiyonlar olmak üzere toplam 12 proje anlatılacak. Ancak diğer 28 proje de bilgisine sunulacak.

Haberin Devamı

Mimarlar odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tezcan Karakuş Candan, sadece muhalefet etmediklerini, sorunlar karşısında çözümlerini de beraberinde sunduklarını belirterek, Cumhurbaşkanı’nın Ankara Ticaret Odası’na ‘ödül alacak bir proje hazırlayın’ önerisini duyunca zaten yaptıkları yarışma sonuçlarını kendisine sunma kararı aldıklarını söyledi.
“Cumhurbaşkanı Saraçoğlu Mahallesi’ni sahiplenirse ne ala. Dileğimiz Ulucanlar Cezaevi örneğinde olduğu gibi Saraçoğlu Mahallesi’nin de kamusal mekan olarak Başkent’e kazandırılmasıdır. Yarın 40 projeyi de yanımızda götüreceğiz ama ağırlıklı olarak 12 proje üzerinde duracağız. Bunların altısı profesyonel mimarlar tarafından; altısı da mimarlık öğrencileri tarafından hazırlanan ve ödül kazanan projeler” dedi.

Haberin Devamı

Candan, yarın kendi projeleri ile birlikte ATO’nun da projesini sunacağını belirtirken, “Ancak bize sizin projeler yanında biraz genel kaldı” yorumunu yaptıklarını ifade etti.

TAMAMI SİT ALANI
Cumhuriyet döneminin simge yapıları arasında yer alan ve 460 konuttan oluşan bölge, Bakanlar Kurulu’nca ‘riskli alan’ ilan edilmesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredilecek. Halen Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün mülkiyetinde bulunan Saraçoğlu’nda lojmanların yanı sıra ağaçlar da SİT kapsamında bulunuyor. Ankara'nın merkezinde 1944-1946 yıllarında inşa edilen bölgenin projesi Alman Mimar Paul Bonatz tarafından çizilmişti.

YIKIM DEĞİL, RESTORASYON
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, çıkan tartışmaların ardından “Hiç birini kesinlikle yıkmayacağız. Cephelerini güzelleştireceğiz. Aslına uygun güzelleştireceğiz. Yeşil alanını artıracağız. Kafeler, butik oteller, kitap satış yerleri olacak. Ankara'nın marka değerini artırmak için gezi alanları olacak” açıklaması yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!