Korkulan olmadı: İşte piyasalarda son durum

Güncelleme Tarihi:

Korkulan olmadı: İşte piyasalarda son durum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2020 18:23

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,25 değer kazancıyla 112.876,05 puandan tamamladı. İran'ın Irak'taki ABD üslerine düzenlediği saldırı sonrası Wall Street'te borsalar Çarşamba günü küçük bir düşüşle açıldı.

Haberin Devamı

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 276,13 puan artarken, toplam işlem hacmi 12 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,41 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,11 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran bankacılık, en çok gerileyen ise yüzde 2,87 ile finansal kiralama, faktoring oldu.

Analistler, İran'ın füze saldırısına karşın ABD Başkanı Donald Trump'tan gelen ilk açıklamaların sakin bir tonda olmasının, piyasalarda oluşabilecek panik havasını engellediğini belirterek, konuyla ilgili haber ve açıklamaların takip edileceğini söyledi.

Yarın yurt dışında Çin'de enflasyon, Almanya'da sanayi üretimi, ABD'de haftalık işsizlik başvuruları verilerinin takip edileceğini bildiren analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 113.400-115.000 seviyelerinin direnç, 111.000-112.500 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

WALL STREET EKSİDE AÇILDI

İran'ın Irak’ta düzenlediği iki misilleme saldırı sonrası can kaybı olmadığı belirtilirken, ABD Başkanı Donald Trump'ın saldırıyla ilgili gün içinde açıklama yapması bekleniyor. Bölgedeki İran hamlesinin yanında Ukrayna havayollarına ait Boeing 737 uçağı Tahran yakınlarında düştü ve kaza sonrası 176 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Veri gündeminde ise ADP istihdamın Aralık ayında 202 bin kişiye yükseldiğini duyurdu.

Gelişmelerin ardından ABD'de erken işlemlerde;

- Dow Jones yüzde 0.10 düşerken,

- S&P 500 ve Nasdaq değişmedi.

AVRUPA

İran saldırısı sonrası erken işlemlerde düşüş görülen Avrupa piyasaları gün sonuna doğru hafif toparlandı.

Politik gelişmeler kapsamında yatırımcılar, gün içinde Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'ın Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen görüşmesini izleyecek.

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliğinden resmi olarak ayrılmasına haftalar kala, Johnson'ın von der Leyen ile Aralık 2020de sona erecek olan Brexit geçiş sürecine ilişkin görüşmesi bekleniyor.

Veri gündeminde de Almanya fabrika siparişleri zayıf dış talep sebebiyle Kasım ayında yıllık bazda yüzde 6.5 düştü.

Haberin Devamı

Bunun yanında Almanya merkezli Ifo ve KOF ile İtalya merkezli Istat araştırma merkezleri, Euro Bölgesi ekonomik büyümesinin gelecek dönemde toparlanacağını öngördü.

Yayınlanan raporda, Euro Bölgesi ekonomik büyümesinin üçüncü çeyrekte yüzde 0.2 büyüdükten sonra, dördüncü çeyrekte yüzde 0.3 yükseleceği öngörüldü.

Gelişmelerin ardından kapanışa doğru Avrupa piyasalarında;

- DAX yüzde 0.38 yükselirken,

- FTSE yüzde 0.29,

- CAC yüzde 0.05 düştü.

Dövizlerde de dolar karşısında euro yüzde 0.17 düşüşle 1.11248 dolara gerilerken, sterlin ise değişmeyerek 1.31256 dolardan işlem gördü.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!