Körfez sermayesi Türkiye'ye akıyor

Güncelleme Tarihi:

Körfez sermayesi Türkiyeye akıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2006 12:34

Körfez sermayesinin Türkiye'nin potansiyeli ile yakında ilgilendikleri bildirildi. Körfez bölgesinin önde gelen gazetelerinden Gulf News, doğrudan ve dolaylı sermaye yoluyla milyarlarca doların Türkiye'ye aktığını yazdı.

Gulf News, Türk ekonomisinde son yıllarda sağlanan ilerlemeyi değerlerdirdiği makalede doğrudan ve dolaylı sermaye yatırımları yoluyla milyarlarca doların Türkiye'ye aktığını yazdı. Körfez ülkelerinin de Türkiye'nin potansiyeliyle yakından ilgilendiklerini kaydeden Gulf News, Dubai International Properties'in İstanbul'da yüksekliği 150 metreye ulaşan ikiz kuleleri inşa etmeyi planladığını bildirdi.

SEMBOLİZMLE DOLU PROJE

Dobai Towers için "Proje sembolizmle dolu" diyen gazete, Dubai International Properties'in bağlı olduğu Dubai Holding başkanı Mohammed El Gergavi'nin Türkiye'ye olan güveni dile getirirken de Türkiye'yi "İş, ticaret ve turizm için stratejik bir uluslararası merkez" olarak nitelendirdiğini yazdı.

DÖRT YILDA BEŞ MİLYAR

Söz konusu anlaşma ile Türkiye'ye önümüzdeki dört yılda 5 milyar dolar sağlayacağına dikkat çeken gazete, anlaşmanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen ekim ayında Birleşik Arap Emirliklerine yaptığı ziyaretin ardından gerçekleştiğini kaydetti. Gazete, BAE Ekonomi ve Planlama Başkanı Lubna El Kasim'in de Türkiye'yi BAE'nin "odak" alanlarından biri olarak nitelendirirken Dubai ve Abu Dhabi hükümetlerinin Türkiye'deki bazı projeleri değerlendirdiklerini söylediğine dikkat çekti.

SERBEST BÖLGE BU YIL GERÇEKLEŞECEK

Körfez İşbirliği Konseyi'nin de geçen yıl Türkiye ile imzaladığı çerçeve anlaşmasında bir serbest ticaret bölgesinin kurulmasını öngördüğünü, bu projenin bu yıl gerçekleşmesinin beklendiğini belirten gazete, "Körfez yatırımcılarının sadece sergilenen ekonomik gelişmeden değil, aynı zamanda Türkiye'nin AB'ye uyum için sağladığı siyasi ilerlemeden etkilenebileceği" yorumunu yaptı.

RİSKLER VAR

Buna karşın ihtiyatlı yatırımcıların kafasında bazı kuşkuların da olabileceğini de belirten gazete, Türkiye'nin geçmişte çok defa "hayal kırıklığı"nı uğrattığını yazdı. 2001 krizine ve bunun ardından uygulamaya konulan IMF destekli ekonomik programa da değinen gazete, IMF Başkanı Rodrigo Rato'nun Türkiye'nin performansı için "Bir kuşağın gördüğü en güçlü performans" dediğini anımsattı. Gazete şöyle devam etti: "Ancak, hala riskler var. Özellikle yoğun sermaye girişleri, para birimini güçlendirdi ve kronik bir sorun olan ticaret açığının kötüleşmesine yol açan bir likidite yarattı. Tehlike burada yatıyor."

Ödemeler dengesinin dengesiz olduğuna işaret eden gazete, yükselen liranın durumunu daha da kötüleştiğini belirtirken Türk yetkililerinin çok dikkatle hareket etmesi gerektiğini de yazdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!