Kopya otele dikkat

Güncelleme Tarihi:

Kopya otele dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2019 08:00

Turizm sektörünün son dönemlerdeki en büyük sıkıntılarının başında ‘siber çeteler’ geliyor. Otellerin internet sitelerini birebir kopyalan bir ‘siber çete’ son olarak Muğla İl Jandarma Müdürlüğü’nün operasyonuyla çökertildi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE turizmi son yıllarda atağa kalkarken, fiyatı yüksek oteller de kötü niyetli kişilerin radarına girdi. Daha önce de birçok kez gündeme gelen otellerin internet sitelerini birebir kopyalayarak, tatile gitmek isteyenleri dolandıranların sayısında büyük bir artış yaşanıyor. Konu ile ilgili son dolandırıcılık haberi ise Muğla’dan geldi. 10’dan fazla otelin internet sitesini kopyalayarak birçok kişiyi mağdur eden siber çete, Muğla İl Jandarma Müdürlüğü’nün operasyonuyla çökertildi.

Siteleri kopyalanan oteller arasında kendi otellerinin de yer aldığını ifade eden Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkan Yardımcısı ve Hilton Dalaman Sarıgerme Genel Müdürü Tunç Batum, “Son dönemlerde turizm işletmeleri siber çetelerin tehdidi altında. Bu durumu Muğla İl Jandarma Müdürlüğü’ne bildirdik. Operasyon yaklaşık 1 yıl sürdü. Geçtiğimiz günlerde de noktalandı.

Haberin Devamı

Operasyon neticesinde 11 kişi mahkemeye sevk edildi. İki kişi tutuklandı. Çete üyesi 1 kişi de Hollanda’da aranıyor. Bölgede bulunan 10’dan fazla otelin internet sitesi siber çete tarafından kopyalandı. Yaklaşık 500 bin TL’lik haksız kazanç elde ettiler. Bunlar sadece bizim bildiklerimiz. Çetenin hesaplarına da el konulduğu için dolandırılan kişilerin büyük bir kısmı parasını geri alabilecek” dedi. Batum, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sahte siteler arama motorlarına ilan vererek en üst sıralarda yer alıyor. Yaşananları birçok kez arama motorlarına bildirdik. Ancak gerekli önlemleri pek aldıkları söylenemez.”

Tatilini yapamadan  geri döndü

BENZER bir olay da geçtiğimiz günlerde Alaçatı’da bulunan bir otel yaşandı. Temmuz ayı sonunda Alaçatı’daki bir otelin internet sitesi üzerinde rezervasyon yaparak 4 bin 400 TL ödeme yapan vatandaş, dolandırıldığını 2 gün sonra otele gidince anladı. Oteldeki görevlilerin ödeme yapmasına rağmen herhangi bir rezervasyon görülmediğini söylemesi üzerine dolandırıldığını fark eden vatandaş, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Avukat Berna Sulu’nun savcılığa yaptığı suç duyurusuna göre olay şöyle gelişti: “

Haberin Devamı

“Müvekkil ailesiyle tatil başlangıcı olan 31/07/2019 tarihinde Alaçatı’daki otele geldiğinde otel resepsiyonunda sistemlerinde böyle bir rezervasyonun görülmediği kendilerine söylenmiştir. Bunun üzerine müvekkilce ödeme yapıldığına dair dekont ve hangi siteden bilgi sahibi olunduğu otel çalışanlarına gösterilmiştir. Bunun üzerine otel çalışanları ve yetkilileri söz konusu internet adresinin onlara ait olmadığını, sahte olarak düzenlendiğini ve onların da yeni haberi olduklarını söylemişlerdir. Sahte olan internet hesabı tarafımca da incelenmiş olup, Resort Zigana Hotel’in orijinal sitesiyle birebirdir.

Müvekkilce irtibata geçilen telefon tekrar arandığında ise rezervasyon yaparken görüşülen Can isimli şahısla görüşülmüş ve otelde yoğunluk olduğundan rezervasyonlarının tamamlanmış gözüktüğünü ancak yine yoğunluktan otelde kendilerine bir oda tahsis edilmediğini, ödemeyi 1 saat içinde geri yapacaklarını beyan etmişlerdir. Bir sonraki gün aynı irtibat numarası tarafımca aranmış yine ödeme yapacaklarını, kendilerinin bir tur şirketi olduklarını beyan etmişlerdir. Ancak internet hesaplarına bakıldığında görülecektir ki, internet siteleri orjinal internet sitesiyle birebir olup, dolandırıcılık niteliği taşımaktadır. Müvekkilim yapılan bu dolandırıcılık neticesinde mağdur olmuş, sezon yoğunluğu olmasından dolayı da boş otel bulamamış, tatiline başlayamadan dönmek zorunda kalmıştır.”

Haberin Devamı

 KULLANICI KONTROL ETMELİ
BİLİŞİM h
ukuku uzmanı Avukat Mehmet Ali Köksal, siber dolandırıcılara karşı daha önce tatilcileri şu sözlerle uyarmıştı: “Bu yöntemin adına ‘oltalama’ deniliyor. İnternette otel bakanlar, girdikleri adresi çok dikkatli kontrol etmeli. Otelin adının tam olup olmadığına bakmalı. İsmin sonunda veya önünde ek olmamalı. Gerekirse bildikleri, güvendikleri tur şirketlerini arayıp, otelin internet adresini ve telefon numarasını alabilirler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!