Köprüler para basıyor

Güncelleme Tarihi:

Köprüler para basıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2001 11:43

Boğaz köprülerinden 2000 yılında 72 trilyon lira geçiş ücreti toplandı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan, Türkiye`de köprü ve otoyol geçiş ücretlerine belirli dönemlerde değişiklik yapıldığını, maliyeti yüksek olan yatırımların vergilere dayalı normal bütçe olanaklarıyla karşılanmasının mümkün olmadığı için finansman kaynakları yaratılmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Batı ülkelerinin çoğunda otoyol, köprü ve tünellerden geçiş ücreti alındığını, ödenen bu ücretlerde amortisman, bakım, işletme ve idame masraflarının karşılandığını ve benzeri tesisler için finansman sağlandığını kaydeden Akcan, Türkiye`de de bu yönteme başvurulduğunu hatırlattı.  

  ÂYıllık enflasyon oranının, işçilik ve malzemelerdeki artışların, bakım, iÅŸletme ve yeni yapım maliyetinin hızla yükseldiÄŸi bir ortamda gelirin de mertebe olarak korunması gereÄŸine iÅŸaret eden Akcan, bunun zamlarla karşılandığını vurguladı.  

  Â``Köprü geçiÅŸlerinin ücretsiz olması düşünülmemektedir`` diyen Akcan, 2000 yılı içinde boÄŸaz köprülerinden 72 trilyon lira geçiÅŸ ücreti toplandığını bildirdi.  

  ÂÄ°stanbul`daki boÄŸaz köprülerinden alınan geçiÅŸ ücretinin çevre yolları da kapsadığını belirten Akcan, diÄŸer ülkelerden düşük olan otoyol geçiÅŸ ücretlerine yüzde 200, köprülere yüzde 40 zam yapıldığını, ekonomik krizlerden önce 2.2 dolar olan köprü geçiÅŸ ücretinin zamdan önce 1.25 dolara düştüğünü, yapılan zamla 1.66 dolar mertebesine getirildiÄŸini kaydetti.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!