Soma davasında çarpıcı ifadeler

Güncelleme Tarihi:

Soma davasında çarpıcı ifadeler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2015 12:18

Manisa Soma'da bulunan Eynez Ocağı'nda 13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili dördüncü duruşması,dün verilen aranın ardından bu sabah başladı. Duruşmaya, tanık işçilerden Arif Dudu'nun sözleri damgasını vurdu. Dudu, "İki dakika boş görseler köpek gibi azarlıyorlardı" dedi.

Haberin Devamı

Çok sayıda madenci yakının izlediği Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma  salonuna önce aralarında Soma A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 8 sanık getirildi.  Can Gürkan'ın sakal bıraktığı görüldü. Duruşmanın ilk oturumuna tanık ifadeleri dinlenerek devam edildi.

H panosunda görev yapan Arif Dudu ilk olarak dinlendi. Dudu ifadesinde görevinin dinamit sandıklarını taşımak olarak belirtirken Mahkeme Heyeti Başkanı Aytaç Ballı'nın sorularını yanıtladı. Dudu, Mahkeme Başkanının ocak içindeki ısı artışına yönelik sorusunu "Bir aydır ısınma vardı" olarak yanıtladı.

Soma davasında çarpıcı ifadeler

Duruşmayı takip eden isimler arasında HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan da yer aldı.
ONLAR BİR DAKİKANIN HESABINI YAPIYOR
Ballı'nın "Bunu amirlerine haber verdin mi" sorusunu "onlar bir dakikanın hesabını yapıyor söylesen ne olur" diye yanıtlayarak şöyle devam etti: "Amirler de aynı yerlerden geçiyor. Burası askerlik gibi bir şey. Nasıl rütbe rütbeyse burası da öyle. Ahmet Şengül bizim başımızdaydı ve onun üzerinde de Ertan Ersoy. Daha fazla çalışma istiyorlardı. Müfettişler gelmeden önce de haberleri olur 'Herkes ona göre gerekeni yapsın' diyorlardı. Çavuş, 'müfettiş gelecek' diye haber veriyordu. Yanlış şeyleri düzenliyorduk. Geçiş yollarını düzenliyorduk."
BİR SÜRE BEKLEDİ "ŞİKÂYETÇİ DEĞİLİM" DEDİ
İfadesi sonrasında Dudu'ya şikayetçi olup olmadığını Başkan Ballı'nın sorması üzerine, bir süre bekleyip "Değilim" demesi ise salonda kısa süreli tepkiye neden oldu. 
Soma davasında çarpıcı ifadeler

Faciaya yakınlarını kurban veren aileler, duruşma için adliye binasına geldi.
İKİ DAKİKA BOŞ GÖRSELER...

Sanık avukatlarının sorularına geçildiğinde ilk sözü Akı Çelik'ın avukatı aldı. Çelik'in avukatı, "Dinamit sandıkçısı olup fazla çalışmak nasıl oluyor" sorusunu, "Hazırlanan dinamit sandığını yarım saat 45 dakikada aşağıya iniyordum. Ancak asıl çalışma o zaman başlıyordu. Aşağıda da bizi çalıştırıyorlar iki dakika boş görseler köpek gibi azarlıyorlardı" diye yanıtladı. Bu arada, savcılık soruşturması sürecinde, şikâyetçi olduğunu belirten Dudu'nun mahkemede, şikâyetçi olmadığını söylemesi, mağdur ailelerinin de tepkisine yol açtı.

'İŞÇİLER AÇLIKLA TERBİYE EDİLİYOR'
Duruşmayı izleyen CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, salon dışına çıkarak açıklama yaptı. Biçer, işçilerin yoksullukla, açlıkla ve işsizlikle adeta terbiye edildiğini belirterek, "İlk ifadelerinde şikayetçi olan işçiler, bugünkü duruşmada ifadelerini değiştirip şikayetlerini geri almaya başladılar. Ölen işçilerin aileleri şikayetlerinde direniyor ama kurtulan işçiler şikayetlerini geri alıyor. İşçiler iş vaadiyle şikayetlerinden vazgeçiyor" dedi. Biçer, Soma A.Ş. avukatlarının duruşma da mahkeme heyetine sundukları topuk sondaj raporuna da tepki göstererek şaibeli olduğunu öne sürdü. Rapora mağdur avukatları da tepki gösterdi.
bsen@hurriyet.com.tr


BAKMADAN GEÇME!