Konyalı işadamlarından yatırım çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Konyalı işadamlarından yatırım çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2012 10:13

Konyalı Sanayici ve İşadamları Derneği (KONSİAD) tarafından gerçekleştirilen 1. KONEXPO Sanayi ve Kültür Etkinliği öncesinde gala yemeğinde bir araya gelen Konyalı sanayici, işadamı, yönetici ve akademisyenler, Konya için yatırım ve ticari işbirliği çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

“İki Başkent Feshane'de Buluşuyor” sloganıyla KONSİAD tarafından 13-16 eylül tarihlerinde Feshane'de gerçekleştirilecek ve Konya'nın tanıtımı için yapılan ilk büyük organizasyon olan 1. KONEXPO Sanayi ve Kültür Etkinliği öncesinde Konyalı sanayici, işadamı, yönetici ve akademisyenler, Cevizlibağ'da bulunan Polis Eğitim ve Kongre Merkezi'ndeki gala yemeğinde bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, yurt dışı ziyareti dolayısıyla katılamadığı toplantıya gönderdiği mesajında, Konya ve İstanbul'un doğduğu ve büyüdüğü iki şehir olduğunu belirerek, “Bu iki şehrimizin tarih boyunca hem kültür hem siyaset hem de son dönemde birer sanayi ve ticaret merkezi olduğu hepimizin malumudur” ifadelerine yer verdi.

Coğrafi olarak Türkiye'nin en büyük illerinden biri olan Konya'nın, Türkiye'nin bir anlamda ticari başkenti olan İstanbul'da daha iyi tanınmasına her açıdan ihtiyaç olduğunu kaydeden Davutoğlu, “KONSİAD'ın gerçekleştireceği kapsamlı program, Konyamızın hem kültürel zenginliğini hem de sanayi ve ticaret kapasitesini İstanbul'da daha iyi tanıtacak, ilimizin ticaret, sanayi ve turizm potansiyeline ciddi katkı sağlayacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Konya'ya yatırım daveti

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, programda yaptığı konuşmada, işadamlarını Konya'da uygun sektörlere yatırım yapmaya davet ederek, “Altyapı olarak, yaşam kolaylığı olarak, şehir hizmetlerinin en ucuz verildiği yerlerden biridir Konya. Ayrıca valilik koordinasyonuyla ticaret ve sanayi odaları, borsası, yerel yönetimler ve STK'larıyla kurumlararası işbirliğinin en güçlü olduğu illerden biri Konya'dır” diye konuştu.

Konya'da 10-15 yılda gelinen seviyenin, şehrin nereye doğru gittiğinin de bir göstergesi olduğunu belirten Akyürek, şöyle konuştu:
“1960'lı yıllardan beri planlı bir şehir olagelen Konya'nın kent merkezi nüfusu 8 yılda 780 binden 1 milyon 100 bine ulaştı, Büyükşehir Yasası tamamlandığında ise bu sayının 2 milyonun üzerine çıkması bekleniyor. 10 sene önce 500 bin olan Konya'ya gelen ziyaretçi sayısı bugün 2,5 milyona ulaştı ve sürekli yeni 5 yıldızlı ve marka oteller yapılıyor.

Haberin Devamı

Konya'da ayakkabı sanayinden tarım makinelerine, tarım ürünlerinden inşaat malzemelerine, tekstilden döküme kadar hiçbir sektör yok ki Türkiye'de ilk 5 ilin içinde olmasın. Konya'nın sanayi çeşitliliği, şehrin büyük bir gücünü oluşturuyor. Birkaç gün önce TÜİK tarafından yayınlanan istatistiklere göre Anadolu'da son 1 yılda ihracatçı sayısını en çok artıran il Konya olmuş. İhracat rakamımız firma başına yeterli değilse de ihracatçı sayısına baktığımızda Türkiye'de İstanbul, Ankara İzmir ve Bursa'dan sonra 5. şehir konumundayız. Son 1 yılda ihracatçı sayımız 1.050'lerden yaklaşık 1.200'lere çıkmış.

Geçmişte ihracatın hiçbir prosedürünü bilmeyen firmalarımız, KOBİ statüsünde de olsa, artık dünya fuarlarını takip ediyor ve uluslararası şirket olma hazırlığında. Biz de yerel yöneticiler olarak 1960'larda şehrin ilk planlarının yapıldığı günlerden bugünlere hep birlikte yatırım, şehircilik, eğitim ve sağlık altyapılarını güçlendirmek için hep birlikte gayret gösterdik, bugün de aynı gayreti devam ettiriyoruz.”

Haberin Devamı

Şu anda Konya'da Türkiye'nin ilk bilim merkezinin yapıldığını ve bu projenin değerinin 100 milyon lirayı aştığını dile getiren Akyürek, 10 bin kişilik kapalı spor salonu ve 40 bin kişilik stadyum inşaatının devam ettiğini, raylı sistem yenileme çalışması kapsamında ekim ayının ilk ayında taşıt yenileme ihalesini yapacaklarını ve diğer rehabilitasyon ihalelerini de yıl sonuna kadar tamamlamaya gayret gösterdiklerini anlattı.

-“KONEXPO'nun amacı ticari bağlantılara zemin hazırlamak”

KONSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Başçı, programda yaptığı konuşmada, kültür, sanayi ve gıda bölümlerinden oluşacak KONEXPO'nun sanayi kısmında Konya'nın ileri gelen firmalarının olacağını kaydederek, amaçlarının işletmelerin birbirleriyle tanışıp ticari bağlantılar kurmalarına zemin hazırlamak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Konya'nın 2011 yılındaki 1,2 milyar dolarlık ihracatının, Türkiye'nin aynı yılda gerçekleştirdiği 135 milyar dolarlık toplam ihracat içindeki payının yüzde 1'in altında olduğuna işaret ederek, “Oysa Konya'nın nüfusu 2 milyon, yani Türkiye nüfusunun yüzde 3'ü. İhracatımızı 4 misli artırmamız lazım ortalamayı yakalamak için. Bu da KONSİAD için güzel bir hedef olabilir” diye konuştu.
İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Büyükdede, Hükümetin 2023 yılı için hedeflediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefinden Konya'nn yüzde 8-10 pay alabilme kabiliyetine sahip olduğuna inandığını dile getirdi. Konya'nın ulaşımda önemli bir kavşak noktasında bulunduğunu vurgulayan Büyükdede, şehri Mersin limanına bağlayan demiryolu hattının iyileştirilmesiyle lojistik yönden çekilen sıkıntıların sona ereceğini, böylece Konya'nın liman bağlantılı ulaşımının kolay olduğu bir şehir haline geleceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Konya'nın hafif raylı araç ve metro üretiminde de iyi bir üs olmaya aday bir şehrimiz olduğuna inandığını aktaran Büyükdede, şöyle devam etti:
“Çok büyük bir altyapı yatırımına hazırlanan Türkiye'de, Konyamızın da bu yatırımlardan çok önemli bir pay alabileceğini düşünüyorum. Ayrıca Konyamız savunma sanayi ürünlerinin tedarikinde ve hazır sanayi kültürüyle çok büyük projeleri alma kabiliyetine sahip. Hali hazırda tarıma dayalı endüstrilerde, makine ve otomotiv endüstrisinde de Türkiye'nin çok önemli bir değeri durumundadır. Konya'nın çok daha büyük cirolar yapabilme kabiliyetine sahip olduğunu düşünüyorum.”

Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk da Konya'da 10 yıl önce 107 milyon dolar olan ihracatın bugün 1,2 milyar dolara ulaştığına işaret ederek, “Konya'da önümüzdeki 10 yıllarda çok daha büyük mesafeler alınacak altyapı mevcut. Konyalı dün hammadde üretiyordu ama bugün sadece hammadde üretmiyor, hammaddeyi mamul ve ileri işlenmiş ürünlere dönüştürüyor. Geleceğin sektörü olarak görülen gıdada ve enerjide gerekli atılımlar başladı. Önümüzdeki günlerde daha çok işletmeyi devreye sokarak Konya'yı tarihte olduğu yere elbirliğiyle taşıyacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!