Konya'dan dünyaya Jaguar ayakkabı

Güncelleme Tarihi:

Konyadan dünyaya Jaguar ayakkabı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Otomobil üretimiyle tanınan İngilizler'in 130 yıllık şirketi Jaguar, ayakkabıları için İngiltere dışındaki ilk yatırımını Konya'da yapıyor. Jaguar ve Polat Kauçuk'un ortaklaşa kuracağı ayakkabı fabrikası 1999 yılı sonlarında hizmete girecek.

35 yıldır Konya'da ayakkabı üreten Polat Kauçuk, Jaguar ayakkabıların üretimine başladı. Otomobil markası olarak bilinen, ancak ayakkabı üretimi de yapan Jaguar, tarihinde ilk kez İngiltere'den sonra ikinci bir ülkede yatırım kararı aldı. Polat Kauçuk, kendi tesislerinde Jaguar ayakkabı imalatına başlarken, Jaguar ile yüzde 50 ortaklıkla kurulacak fabrikada günde 1500, yılda da 450 bin çift Jaguar marka kadın-erkek ayakkabısı üretilecek.

10 milyon dolarlık yatırımla kurulacak fabrika, bu üretimiyle İngiltere'de yıllık 250 bin çift üretim yapan fabrikadan 2 kat daha büyük olacak. Ahmet Polat, sadece Jaguar'dan yılda 25 milyon dolarlık ciro beklediklerini açıkladı. Fabrikanın 1999 yılının ikinci yarısında üretime geçmesi planlanıyor.

ŞİMDİDEN 8 BİN SİPARİŞ

Türkiye'den iki model götüren Jaguar firması, bu modeller için ABD'den 8 bin çift sipariş aldı. Yani daha fabrika kurulmadan siparişler birbiri ardına gelmeye başladı. Polat Kauçuk da bu siparişleri karşılamak üzere Konya'daki tesislerinde Jaguar marka ayakkabı üretimine şimdiden başladı. Jaguar marka ayakabılar Türkiye'de 60 milyon liradan başlayan fiyatlarla satılacak. Bu el yapımı özel imal edilen ayakkabılarda özel bir deri kullanılıyor ve bu ayakkabılar insan vücudundaki statik elektriği toprağa deşarj ederek stresi azaltıyor.

Lastik çizmeden ünlü markalara

Lastik ayakkabı ve çizme üretimiyle 35 yıl önce sektöre giren Polat Kauçuk, bugün dünyanın en ünlü markalarına üretim yapan bir firma haline geldi. Dedelerinin ve babalarının ardından fabrika yönetimini devralan üçüncü kuşak Polatlar, lastik ayakkabı ve lastik çizme üretimi yapan fabrikayı bugün Pierre Cardin, High-Master's, Hasley Claude gibi dünyanın en tanınmış markalarına üretim yapan bir fabrika haline getirdi. Geçen yıl 3.7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Polat Kauçuk'un 1997 cirosu ise 12 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ahmet Polat, lastik ayakkabı ve lastik çizmeden sonra 15 milyon dolarlık bir yatırımla yeni bir tesis kurduklarını ve Tycoon marka spor ayakkabı üretimine başladıklarını belirtti. 1994 krizinden sonra ise yeni arayışlara girdiklerini belirten Polat, ‘‘Konya'da her türlü ayakkabıyı üretecek bir tesisimiz vardı ve deri ayakkabı üretimine geçmeye karar verdik’’ dedi. Bu aşamadan sonra Pierre Cardin'le bir anlaşma yapan Polat Kauçuk, 1996 yılından beri de Pierre Cardin için erkek ayakkabıları üretiyor. Avrupa ve ABD'de üst sınıf kategorisinde en fazla pazara sahip Pierre Cardin ayakkabılarının üretimini yapan iki fabrikadan biri İtalya'da diğeri de Türkiye'de. Tamamıyla el yapımı olan Pierre Cardin ayakkabıları Konya'daki fabrikada yılda yaklaşık 300 bin çift üretiliyor.

Jaguar Türkiye'de tekstile de girecek

Jaguar'ı tekstile girmeleri konusunda da ikna ettiklerini belirten Polat Kauçuk Genel Müdürü Ahmet Polat, Türkiye'de Jaguar için üretim yapacak bir firma aradıklarını belirtti. Polat, ‘‘Dünyada ilk defa Jaguar markalı montlar, elbiseler tüm tekstil ürünlerinin üretimi gerçekleşecek. Ve bu ürünler Türkiye'de üretilip dünyaya Jaguar markası ile satılacak. Ayrıca spor ayakkabı modelleri de gönderilen Jaguar çok yakında ilk spor ayakkabılarının üretimine de geçebilir’’ dedi.

Demirel'in ayakkabısının altında ismi yazıyor

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in altında ‘‘Süleyman Demirel’’ yazılı Pierre Cardin marka ayakkabı giydiğini belirten Ahmet Polat, ayakkabı numarasının da 44.5 olduğunu söyledi. Pierre Cardin ayakkabıları tercih eden politikacılar arasında Başbakan Mesut Yılmaz, Işın Çelebi, Hüsamettin Cindoruk da bulunuyor. Yılmaz'ın ayak numarası ise 42.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!