'Konutta bu faiz oranı bir daha zor bulunur'

Güncelleme Tarihi:

Konutta bu faiz oranı bir daha zor bulunur
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2018 11:49

Son dönemde konut kredisi faiz oranlarının diğer kredi türlerinin aksine düştüğünü belirten sektör temsilcileri, fiyatların da bir miktar gevşemesiyle şu anda konut almanın tam zamanı olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

SEKTÖR temsilcileri, konut fiyatlarında ve kredi faiz oranında bu rakamların bir daha görülemeyeceğini kaydetti. Son 6 aylık dönemde konut kredisi faizleri 50 baz puan düşerken, ihtiyaç kredisi faizleri 140 baz puan, ticari kredi faizleri 420 baz puan ve taşıt kredisi faizleri 590 baz puan yükseldi. 

Diğer faiz enstrümanları artarken, konut kredisi faiz oranlarının düşmesi sektör temsilcilerinin yanı sıra konut alıcılarını da heyecanlandırdı. 
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konut kredisi faiz oranlarının uzun süredir yüzde 1'in üzerinde seyrettiğini belirterek, Ziraat Bankası'nın 10 Mayıs'ta başı çekmesiyle kamu bankalarının ve bazı özel bankaların konut kredisi aylık faiz oranlarını yüzde 0,98'e düşürdüğünü anımsattı. 

Haberin Devamı

Her zaman söylendiği gibi faiz oranında psikolojik sınırın yüzde 1 olduğunu dile getiren Aşa, "Son 2 yıla göre konut fiyatları çok artmıştı. Son 2 yıldır da faizler yüksekti. Bu yüzden özellikle orta ve alt gelir grubu alımlarını erteliyordu." dedi. 

Aşa, bu faiz indirimi ile bekleyen alımların harekete geçtiğini kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Faiz oranı yüzde 1'in altına düşerken, son 2 yıldır da konut fiyatları gevşedi ve ciddi artış yaşanmadı. Şu an konutta fiyatlar da faiz oranları da uygun, konutta seçenek de çok. Hem konut almayı bekleyen, hem de alınmayı bekleyen konut var. Bu yüzden konut almanın tam zamanı. Fiyatlar da gevşemişken imkanı olan, kafasına yatan evi bulan tüketiciler mutlaka konut alsın. Bir daha bu faiz oranı ile bu fiyatları bulmak çok çok zor." 

Aşa, büyük özel bankaların bu faiz indirimine yanaşmadığını belirterek, bu yüzden sektörde hareketlilik yaşansa da istenilen patlamanın gerçekleşmediğini anlattı. 

Ziraat Bankası'nın kredi limitini 500 bin lira olarak belirlediğini aktaran Aşa, burada da bir sıkıntı olmayacağını, zaten piyasadaki alıcıların talebinin 300-500 bin lira arasındaki konutlar olduğunu sözlerine ekledi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!