Kongreden sonra ilk toplantı KEİ Zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Kongreden sonra ilk toplantı KEİ Zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2017 10:30

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın AK Parti’nin başına geçeceği Olağanüstü Kongre’nin ertesi günü katılacağı ilk uluslararası toplantı Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Zirvesi olacak. Erdoğan, “AK Parti Genel Başkanı Cumhurbaşkanı” ünvanıyla İstanbul’da 12 Karadeniz ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarını ağırlayacak.

Haberin Devamı

KONGREDEN BİR GÜN SONRA

Kongreden sonra ilk toplantı KEİ Zirvesi

 
Türkiye’nin dönem başkanı olduğu KEİ Zirvesi, 22 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacak. Erdoğan, zirvede konuklarını ilk kez hem “Cumhurbaşkanı hem de AK Parti Genel Başkanı” sıfatıyla ağırlayacak. Bütün üye ülkelerin liderlerinin davet edildiği zirveye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nişani, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev de katılacak. Erdoğan, Soçi’deki görüşmede zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i davet etmişti. Zirveye Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos da davet edildi. Pavlopulos, KEİ Zirvesi’ne katılması halinde 65 yıl aradan sonra Türkiye’yi ziyaret eden ilk Yunanistan Cumhurbaşkanı olacak.

Haberin Devamı

ENERJİ, ULAŞIM, İHRACAT
Teması “sürdürülebilir kalkınma” olarak belirlenen zirvede ağırlıklı olarak ulaşım, enerji ve ticaret gibi üç önemli başlık konuşulacak. Zirvde üye ülkeler arasındaki işbirliğini arttırma, sınır ötesi karayolu, deniz ve enerji altyapısının geliştirilmesi, yenilenebilir enerji, KOBİ’lerin kalkındırılması, ülkeler arası ticaretin arttırılması gibi başlıklar görüşülecek. Zirvede KEİ’de reform sürecine gidilmesi, örgütün daha etkin çalışması için çaba harcanması planlanıyor. Zirvede Rusya ile domates ihracatıyla ilgili yaşanan pürüzün giderilmesi için görüşmeler yapılması da planlanıyor.

TEK PENCERE İŞBİRLİĞİ
Ayrıca üye ülkeler arasında ticaretin kolaylaştırılması, tek pencere ile elektronik ortamda işbirliğine gidilmesi, gümrük işlerinin kısa sürede tamamlanması ve transit ticarete kolaylık sağlanması ağırlıklı gündem maddesi olacak. Türkiye’nin KEİ üyesi ülkelerle dış ticareti 38 milyar doları geçerken, üye ülkelerin kendi içinde yaptığı ticaret de 160 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. KEİ ülkeleri 2,7 trilyon dolarlık GSYH’ye ve 1,2 trilyon dolarlık dış ticaret hacmine sahip bulunuyor.

 

BAKMADAN GEÇME!