Kongre Vadisi’ne yapılaşma yasağı

Güncelleme Tarihi:

Kongre Vadisi’ne yapılaşma yasağı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2010 00:00

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü’nün hazırladığı Şişli-Harbiye Tarihi SİT Alanı’nın 1/5000 ölçekli planları İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylandı. Onaylanan rapora göre “Habitat (Kongre) Vadisi” olarak bilinen ve yeni planın kapsama alanına giren bölgede, Koruma Kurulu onayı olmadan yapılaşmaya izin verilmeyecek.

Taşınmaz Kültür Varlığı
İstanbul II No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla Hilton Oteli’nin de içinde bulunduğu Habitat Vadisi’ndeki bazı yapılar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin haziran ayı gündeminde ele alındı. İBB Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edilen rapora göre, Habitat Vadisi içinde yeralan çok sayıda bina Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edildi. Hilton Oteli’nin yanı sıra, içinde bulunduğu doğal çevre ve bitki örtüsüyle birlikte, “31 Mart Vakası”nın yaşandığı Taşkışla gibi önemli tarihi olaylara sahne olan, tarihi, mimari, estetik özellikleri nedeniyle değer taşıdıkları için taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edildi.
Nereler var
Radyo Evi, Açıkhava Tiyatrosu, Lütfi Kırdar Spor Sarayı, Tarihi Harbiye Mektebi (Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi yapıları), Demokrasi Parkı içindeki yapı ve yapı kalıntıları, Küçükçiftlik yapıları, havuz ve bahçeleri ile Dolmabahçe Sarayının aydınlatılması için yapılmış olan Dolmabahçe gazometresini içine alan, kısmen imara açılmış olmasına karşın, 1937 tarihli Proust Planında Dolmabahçe, Maçka, Taksim, Harbiye arasında planlanan yeşil alandan günümüze gelebilen Beyoğlu Kentsel SİT Alanının devamında yer alan bölge” Tarihi ve Kentsel SİT Alanı olarak belirlendi.
Geç modern üslup
haziran ayı meclis gündemine onay için 2007 yılında 2 numaralı Koruma Bölge Kurulu tarafından 1759 Ada 64 parsel’de yer alan Hilton Oteli’ni de Türkiye mimarlığının “Geç Modern Uluslararası üslup” özelliklerini taşıyan bir yapı olduğuna hükmetti. Sit alanı ilan edilerek yapılaşma sınırlaması getirilen bölgeyle ilgili planlama çalışmalarını yürüten İBB Şehir Planlama Müdürlüğü de, Kurul kararına istinaden hazırladığı 1/5000’lik imar planlarında, Koruma Kurulu’nun tespitlerine uygun olarak Hilton otelinin de korunmasına karar verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!