Komşu köy taşınacak Mustafakemalpaşa diken üstünde

Güncelleme Tarihi:

Komşu köy taşınacak Mustafakemalpaşa diken üstünde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2015 10:14

Balıkesir’e bağlı bir köyün Bursa’ya taşınması planı çevrecileri harekete geçirdi. Balıkesir Dursunbey’e bağlı Karyağmaz Köyü için yeni yerleşim yeri olarak belirlenen Bursa Mustafakemalpaşa’ya bağlı Yalıntaş Beldesi’nde kesilen yüzlerce çam ağacı tepkiye yol açtı.

Haberin Devamı

Geçmişi 600 yıl geriye dayanan Balıkesir’in orman köylerinden Karyağmaz için bundan 5 yıl önce Bakanlar Kurulu bir karar aldı. Haziran 2010 tarihli anılan karara göre il merkezine 110, Dursunbey’e ise 35 kilometre uzaklıkta bulunan köy için yeni bir yerleşim yeri tespit edildi. Yeni yerleşim yeri Mustafakemalpaşa İlçesi’ne bağlı Yalıntaş beldesi olarak belirlendi.

Komşu köy taşınacak Mustafakemalpaşa diken üstünde
KARYAĞMAZ’DAN KAR GÖÇÜ

Taşıma işlemi sonrası ilçe merkezine uzaklığı 2 kilometrekareye kadar düşecek Karyağmaz için devam eden ‘taşıma’ hazırlığı çevrecilerin tepkisine neden oluyor.

DOĞADER Mustafakemalpaşa Temsilciliği, Yalıntaş ormanlık alanda yüzlerce çam ağacının kesilmeye başlandığını tespit etti.

Komşu köy taşınacak Mustafakemalpaşa diken üstünde

Dernek yetkilileri Hürriyet Dünyası’na yaptıkları açıklamada “Bu günlerde söz konusu alanda yüzlerce çam ağacı kesilmiş olduğunu fark ettik. Projenin gerçekleşmesi durumunda da alandaki binlerce çam ağacı kesilecektir. Şu andaki kesimlerin yol çalışmaları için olduğu belirtiliyor. Alanda fotoğraflar çektik. Alandaki çam ağaçları orman vasfını kaybetmiş alan niteliğinde değil, tam tersine anlamlı bir orman olmuş durumda. Ormanlık alandaki binlerce çam
Komşu köy taşınacak Mustafakemalpaşa diken üstünde
ağacı kesilerek bu araziye köy yapılması planlanıyor” dedi.

Haberin Devamı

'KÖYDE YAŞAYANLAR TAŞINMAK İSTEMİYOR'
Mustafakemalpaşa Genç İşadamları Derneği Zafer Beyaz ise, Bakanlar Kurulu kararını iptali için Danıştay'a başvurma hazırlıklarının olduğunu kaydetti. Beyaz, hükümetin kurulamaması nedeni ile proje ile ilgili şimdilik belirsizlik yaşandığını kaydederek "Burada bini aşkın çam ağacı kesildi yollar açıldı. Karyağmaz Köyü'nde şuan yaşayan 30-35 hane var. Ve bu insanlar da köylerinden taşınmak istemiyor. Taşınma işini gündemde tutan köyde oturmayan ancak istimlak bedeli almak isteyen kişiler" şeklinde konuştu.

Konu ile ilgili yapılan açıklamanın devamında şu noktalara vurgu yapıldı: “Bilindiği gibi köy olacak yerde tarım arazileri de olmalı. Bu orman alanının çevresi tamamen özel mülkiyete aittir. Bu alanlar yok edildiğinde Mustafakemalpaşa’nın akciğerleri yok ediliyor demektir. Çevremizdeki ormanlık alanlar mermer ocakları tarafından büyük oranda tahrip edilmişken bir de böyle projelerle kalan alanlar da heba edilmeye çalışılmakta.

Haberin Devamı

BİR İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR
Karyağmaz Köyü ile ilgili taşıma planın hayata geçmesi durumunda ise Türkiye’de hayata geçen ilk uygulama olarak kayıtlara geçecek. Özellikle kış aylarında yoğun kar yağan köyde, bu durumun bir dizi soruna yol açtığı ifade ediliyor. Taşınma planına köyün bir bölümü olumlu yaklaşırken, özellikle yaşlı nüfusun köylerine terk etmek istemedikleri belirtiliyor. Yalıntaş beldesi sınırlarında belirlenen bir yere TOKİ, ev ve hayvancılık için ahırlar yapacak ve bunlar, köylülere belli bir bedel karşılığında satılacak. Yeni yerleşim alanının 104 hektarlık alanı kapsaması planlanıyor.

Komşu köy taşınacak Mustafakemalpaşa diken üstünde

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!