Komşu komşunun külüne muhtaçtır

Güncelleme Tarihi:

Komşu komşunun külüne muhtaçtır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2017 22:58

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi’nin açılış konuşmasında, örgütün sadece bir ortaklık değil, aynı zamanda bir komşuluk dayanışması, kader paylaşması olduğunu belirterek, “Anadolu’da, ‘Komşu komşunun külüne muhtaçtır’ deriz” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, açılış konuşmasında şunları söyledi: “Üye devletler olarak her birimiz farklı dil ve  kültürlere, siyasi anlayışlara, ekonomik seviyelere sahip olabiliriz. Ancak hepimizin derdi, sevinci, kıvancı ve tasası; Karadeniz coğrafyasının ortak  paydasında birleşiyor. Denizci bir babanın oğlu olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Karadeniz’e açılan tüm şehir ve limanlar aynı çarşıya açılan  birer dükkan gibidir. Odesa, Novorossiysk, Varna, Köstence ve Batum’daki liman, tersane işçilerinin kaderleri Samsun, Trabzon ve Zonguldak limanlarındaki  meslektaşlarından farklı değildir. 

HEM RİZE HEM SOÇİ SEVİNİR

Bölgede mevsim şartları iyi geçmişse, hem Rize’deki hem Soçi’deki çay üreticisi sevinir. Av mevsimi kesat  gitmişse Karadeniz’in her köşesindeki balıkçılar aynı sıkıntıyı paylaşır. Sel  felaketinden depreme, çevre kirliliğinden orman yangınına kadar her konuda bu  ortak hissiyat geçerlidir. Karadeniz; Tuna ile Avrupa’nın, Kızılırmak ve Yeşilırmak’la Anadolu’nun, Don ve Dinyeper nehirleriyle Rusya ve Ukrayna  bozkırlarının bereketini harmanlayan bir anadır. Bize hep aldığından çok daha fazlasını veren Karadeniz için hep birlikte daha fazlasını yapmaya mecburuz.” Erdoğan, bölge ülkeler arasında birtakım siyasi, askeri sorunlar olabileceğini belirterek, “KEİ’nin bu sorunlardan ne kadar uzakta tutabilirsek, o denli verimli  çalışmasını sağlayabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

EŞİTSİZLİĞİN GİDERİLMESİNE ÖNCÜLÜK ETMELİYİZ

ÜYE ülke temsilcilerinin konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan bir basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın çeşitli bölgelerinde ekonomik eşitsizlikler devam ederken, sürdürülebilir kalkınmanın bir slogandan öteye geçemeyeceğini belirterek şunları söyledi: “Sınırsız üretim hırsı ve yüksek kâr anlayışıyla temel gıda ürünlerinin dahi tehlikeli katkı maddelerine maruz kaldığı dönemde bu konuya hak ettiği önemin verilmediğini düşünüyoruz. Milyarlarca insan sefalet içinde yaşarken kalkınmanın sürdürülebilirliği için herkesin çok daha fazla gayret
sarf etmesi gerekiyor. KEİ’nin öncülük edebileceğine inanıyoruz.” Erdoğan, herkesin kabul ettiği bir bildiriyle zirveyi taçlandırmalarının da geleceğe yönelik hedefleri somutlaştırmalarını sağladığını belirterek, geçen yıl aralık ayında Belgrad’da, Sırbistan’dan devraldıkları dönem başkanlığını, 29 Haziran’da İstanbul’da, Ukrayna’ya devredeceklerini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!