‘Komşu’da kara pazartesi

Güncelleme Tarihi:

‘Komşu’da kara pazartesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2015 01:22

YUNANİSTAN’da sermaye kontrolleri uygulanması yüzünden beş haftadır kapalı olan Atina Borsası dün yüzde 11 düşüşle açıldı.

Haberin Devamı

En son 26 Haziran’da işlem gören borsada kayıplar açılışın ardından yüzde 23’e ulaştı. Yunanistan bankacılık hisselerinde kayıp alt limit olan yüzde 30’u buldu. Ülkenin en büyük ticari bankası National Bank of Greece ise günlük limit olan yüzde 30 düşüş yaşadı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın ülkenin kurtarma paketi için görüşmeleri durdurarak halkı referanduma çağırmasının ardından ülkeye sermaye kontrolleri getirilmiş ve Yunan piyasasında işlemler durdurulmuştu. Bankalar 20 Temmuz’dan bu yana sınırlı da olsa hizmet vermeye başladı. Ancak sermaye kontrollerinin uygulanmaya devam ettiği ülkede, Yunan yetkililerin borsada yapılacak işlemlerin kurallarını belirlemek için yaptığı çalışmaların uzamasıyla borsa ancak dün açılabildi.

Bloomberg News’in haberine göre National Bank of Greece hisseleri dün borsanın açılması ile yüzde 30 değer kaybederken bankanın piyasa değeri 2.97 milyar Euro’ya (3.26 milyar dolar) indi. NBG’nin sahibi olduğu Finansbank ise Türkiye’de 3 milyar Euro piyasa değeri ile işlem görüyor. Finansbank Borsa İstanbul’un en büyük 7’nci bankası. Finansbank böylece sahibinden daha değerli hale gelmiş oldu.
Bankalardan çekilebilecek para miktarının hala sınırlı olması sebebiyle yatırımcılar sadece; yurtdışından gelen fonlar, nakit mevduatlar, gelecek hisse satışlarından elde edilecek gelir veya Yunan aracı kurumlarının elinde bulunan yatırım hesaplarından gelen parayla hisse, tahvil ve türev alabilecekler.
Öte yandan Yunanistan, olası üçüncü yardım paketi kapsamında yüklü bir kredi dilimi isteyebilir. Yunan Avgi Gazetesi, Yunanistan’ın ilk olarak 24 milyar Euro’luk bir kredi dilimi talep edebileceğini yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!