Kombassan SSK yüzsüzü

Güncelleme Tarihi:

Kombassan SSK yüzsüzü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Genelkurmay Batı Çalışma Grubu'nun irticaya destek verdiğini ilan ettiği Kombassan Holding, çalıştırdığı işçilerin prim borcunu ödemeyen SSK yüzsüzleri listesinde yer aldı. Kombassan'ın borcu 103.4 milyar lira.

Maliye Bakanlığı'nın vergi yüzsüzlerini açıklamasının ardından, SSK Genel Müdürlüğü de prim yüzsüzlerininin listesini hazırladı. Hürriyet'e ulaşan listeye göre, Genelkurmay'ın irticaya destek verdiğini ilan ettiği Kombassan Holding de, çalıştırdığı işçilerin prim borcunu ödemediği için SSK yüzsüzleri listesinin beşinci sırasında yer aldı.

Kombassan'ın prim esası borçlarını ödediği, ancak gecikme zammından kaynaklanan 103.4 milyar lirayı ödemediği belirtildi. Kombassan'ın bu konuda SSK'yla mahkemelik olduğu ifade edildi.

SSK, Pazartesi günü ilk 100 yüzsüzü resmen açıklayacak. SSK prim yüzsüzleri listesinde ilk üç sırayı Sümerbank Holding'e ait kuruluşlar alıyor. 4. sırada İstanbul Meşrubat Sanayi, 5. sırada Kombassan bulunuyor. Halil Bezmen'e ait şirketler, her zaman olduğu gibi yüzsüzler listesindeki yerlerini korudu. Yüzsüzler listesine, Refahyol döneminde çıkarılan af yasasından yararlanmak için başvuranlar, prim borçları konusunda talepte bulunarak taksitle ödeme yapanlar alınmadı.

Refahyol döneminde, SSK prim yüzsüzleri listesi, gazetecilerin talebine rağmen açıklanmamıştı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeniden SSK Genel Müdürü olması ile yeniden ‘şeffaflık’ anlayışı hakim oldu ve yüzsüzler kamuoyuna açıklanmaya başladı. Pazartesi'den itibaren SSK Genel Müdürlüğü'nün yanı sıra il ve ilçe sigorta müdürlükleri de, kendilerinde kayıtlı yüzsüzlerin listesini kamuoyuna açıklamaya başlayacaklar.

6.9 TRİLYON ALACAK

SSK'dan bir yetkili, 2 trilyonu prim aslından, 4.9 trilyonu da prim gecikme zammından olmak üzere SSK'nın toplam 6.9 trilyon alacağı bulunduğunu belirterek, ‘‘Maalesef bu rakamın yüzde 30'u ömür boyu tahsil edilemez nitelikte’’ dedi. Yetkili, buna rağmen SSK'nın prim tahsilat oranının, Maliye'nin vergi tahsilat oranından daha yüksek olduğunu duyurdu. Yetkili, ‘‘Maliye'nin tahsilat oranı yüzde 65 civarında iken, SSK'nın 1995'te yüzde 81 olan tahsilat oranı 1996'da yüzde 85'e ulaştı. SSK'nın tahsilat oranının yüksekliğinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun çıkarılması ile doğrudan icra yetkisi alınması etkili oldu’’ diye konuştu. Yetkili, Refahyol döneminde çıkarılan 4247 sayılı af yasası nedeniyle SSK'nın 34 trilyon kaybı olduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!