Koltuk farkını kaldırdı araçta sabit fiyatı yaya için de planlıyor

Güncelleme Tarihi:

Koltuk farkını kaldırdı araçta sabit fiyatı yaya için de planlıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2012 00:00

Uygulamaya koyduğu yeni tarifelerle ve satış sistemi nedeniyle şiddetle eleştirilen İDO’nun CEO’su Önder Sezgi, “Gizli zam yapan şirket imajından sıyrılmak için şikayet edilen konularda ısrarcı olmayacağız. Koltuk seçimi için istediğimiz 1 lira olay yarattı. Şikayetlerin ardından koltuk seçimi işlemini ortadan kaldırdık. Otomobiller için hafta içinde sabit fiyata geçtik. Bunu Bandırma’da yayalara da uygulayabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

 

HAZİRAN ayından itbaren “Yaza Merhaba” sloganıyla uygulamaya koyduğu yeni tarife ve yenilenen satış sistemiyle bir anda eleştiri oklarının hedefi haline gelen İstanbul Deniz Otobüsleri’nin (İDO) CEO’su Önder Sezgi, tepkilere yol açan tarife politikalarını Hürriyet’e değerlendirdi. 

Yolculara kendilerini anlatamadıklarını söyleyen Önder Sezgi, yolcuların üzerinde oluşan ‘gizli zam yapan şirket’ imajından sıyrılmak için de uygulamaya koydukları ‘esnek fiyat politikası’nda değişikliğe gittiklerini açıkladı. Esnek fiyatlandırma sistemini haftasonu yoğunluğunu, hafta içine kaydırmak amacıyla devreye soktuklarını ileri süren Sezgi, “Ancak bu, zam gibi algılandı. Müşterilerden gelen yoğun şikayetlerin ardından uygulamada değişikliğe gittik. Otomobiller için hafta içinde yeniden sabit fiyat uygulamasına geçtik ve koltuk seçimini kaldırdık. Sabit fiyatı Bandırma gibi hatlarda arabasız yolcular için de uygulayabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Uygulamada geri adım

/images/100/0x0/55ea479bf018fbb8f875b3ca
İDO’nun yeni bilet satış sistemi tarifelerde esneklik getiriyordu. Özelleştirmeden önce Yenikapı-Bandırma feribot seferlerinde 125 TL olan sürücü dahil otomobil bilet ücreti bu yeni sistemle özelleştirmenin ardından önce 200 TL’ye, son tarife değişikliğiyle 228 TL’ye kadar yükselmişti. Bu bedel, otomobil ve sürücü dahil 3 kişilik bir ailenin feribot yolculuğunda 412 TL’ye kadar ulaştırıyordu. Ayrıca, yolcular koltuk seçimlerinde cam kenarı ve koridor farkı ödüyorlardı. Oysa, 3 kişilik bir ailenin otomobilleriyle birlikte ödedikleri toplam bedel özelleştirmeden önce 2010 yılı tarifesine göre sadece 175 TL’yle sınırlı kalıyordu.

 Otomobile 4 gün sabit fiyat

Son düzenlemeyle koltuk seçimini kaldırdıklarını ve hafta içi otomobil ücretlerinde sabit fiyat uygulamasına döndüklerini söyleyen Sezgi, “Şimdi otomobil ücretlerinde özelleştirme öncesi fiyatların da altında sabit fiyat uygulayacağız. Buna göre pazartesiden perşembe gününe kadar haftaiçi dört gün Yenikapı-Bandırma 85 lira olacak” dedi. İDO CEO’su Önder Sezgi şöyle konuştu: “Hafta sonu yüzde 90’lara varan yoğunlukla karşılaşıyoruz. Hafta içi ise talep çok düşük. Biz de müşterilere daha fazla fiyat avantajı sağlamak için, esnek fiyatlandırma politikasına başlayarak müşteriyi hafta içine çekmeye çalıştık. Hafta sonlarında son dakika bilet alımı yapanlar yüksek fiyatlarla karşılaştı.”

Haberin Devamı

Israrcı olmayacağız

Katar Havayolları ve Pegasus gibi şirketlerin de aralarında olduğu 30’un üzerinde havayolu şirketinin kullandığı yazılımı İDO’ya adapte ettiklerini ve bu çerçevede satış sistemlerini yenilediklerine dikkat çeken Sezgi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Alışkanlık oluştuğu için müşterilerimiz yeni sistemde zorlandı. Yenikapı-Yalova’da 144 koltuğu yaya yolcuda 8 liraya, Pendik-Yalova hattında ise 6 liraya indirdik. Bursa’ya gidişte sunduğumuz İDOBÜS seçeneğinde ortalama 11 liraya yolcu taşıyoruz. Aynı hatta en ucuz otobüs fiyatı 24-25 lira. Bussiness Class ile 10 lira farkla film seyredebiliyor, istediğiniz yemeğin siparişini verebiliyorsunuz. Tüm bunlara rağmen müşterilerimiz son dakika bilet fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bize zam yapan şirket muamelesi yaptı. Tüm şikayetleri değerlendiriyoruz, inceliyoruz. Haklılık payı olanlar için düzeltmelerimizi yeniden yapıyoruz. Yolcularımızın şikayetçi olduğu konularda ısrarcı olmayız.”

Haberin Devamı
Araç ve şoför ayrı

BİR TOPLU NEFRET OBJESİ OLARAK: İDO

ŞUNCA zamanın köşeci esnafıyım. “İDO” konulu yazıma gelen tepki kadar hiçbir yazıma tepki gelmedi. Ülkemizin toplu nefret objesi olmuş İDO.

* * * Tepkiler öyle büyük ve öyle çeşitli ki... Anlatmaya çalışayım: - Kimi geçen yıl 50 liraya gittiği yolu çevrilen bin türlü numarayla artık 90 liraya gittiğini yazıyor. - Kimi İDO’ya yaptığı şikâyetlere aldığı saç baş yolduran yanıtlardan söz ediyor. - Kimi Eskihisar/Topçular arası arabalı feribot kuyruğunda yeni uygulamaya sokulan “parayı bastır, beklemeden git” uygulamasına ateş püskürüyor. - Kimi “Yemişim İDO’yu... Ben artık Körfez’i dolaşıyorum” diyor. - Kimi “esnek fiyat uygulaması” karşısında nasıl çıldırdığını anlatıyor. - Kimi feribotların bakımsızlığına, leş gibi tuvaletlere dikkat çekiyor. - Kimi feribot büfelerinde fiyatların aniden ikiye üçe çıktığını haber veriyor. Kısacası... Bir dokun bin ah işit durumu...

* * * Buradan benimle temas kurmak için çaba sarf eden İDO yetkililerine sesleniyorum: Lütfen benimle temas kurma çabasından vazgeçiniz. Durum sizin açınızdan o kadar vahim ki... Ben “İDO: Dünyanın en harika işletmesi” diye bin tane yazı yazsam da zerre kadar kurtarmaz. Çok esaslı, süper radikal, içinde “harakiri”nin bile geçtiği müthiş önlemler almanız gerekiyor. Durum bu denli tatsız yani...

Müşterilerin yoğun tepkisine yol açan “Araca ayrı, sürücüye ayrı bilet” uygulamasına da açıklık getiren Sezgi, “Araç ve şoför için tek bilet keserken, şimdi dünyanın diğer feribot işletmelerinde olduğu gibi araç ve sürücü biletlerini ayırdık. Ancak insanlar bunu da zam olarak algıladı. Araç ve şoför ayrımına devam ediyoruz. Bunu, bazı tatilcilerin sadece araçlarını göndermek istedikleri için yapıyoruz. Şoför parası vermek istemiyor. Ancak burada da negatif görüşler ayyuka çıkarsa geri çekilebiliriz. Koltuk seçimi için istediğimiz 1 lira da olay yarattı. Şikayetlerin ardından koltuk seçimi işlemini de ortadan kaldırdık” dedi.

Biz maliyetine taşıyoruz, Bursa’ya başarılar dileriz

Haberin Devamı

İDO’nun yoğun eleştirilerle karşılaştığı bu dönemde, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin BURULAŞ bünyesinde deniz otobüsü işletmeciliğine başlamak için hazırlıklar yürütmesini de değerlendiren İDO CEO’su Önder Sezgi, “Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlıklarından haberdarız. Bu faaliyete başlamak isteyen herkese başarılar. Biz maliyetine, günde 6-7 bin yolcu taşıyoruz” dedi.

Bandırma’da yolcuya da sabit fiyat geliyor

İSTANBUL-Bandırma arasında otobüs seferlerinin 45 liraya mal olduğuna dikkat çeken İDO CEO’su Önder Sezgi, “Bu hatta otobüsle yolculuk 6 saat sürüyor. Biz ise Bandırma’ya 43 lira ortalama fiyatla, 1 saat 50 dakikada yolcu taşıyoruz. Buna rağmen Bandırma yaya yolcu seyahati ile ilgili sabit fiyat talepleri geliyor. Sürekli bu hatta seyahat eden yolcularımız için sabit fiyata dönülmesi yönünde de bir adım atabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Hafta içi sabit fiyat

ATILAN geri adımla birlikte hafta için otomobiller için sabit fiyat uygulamasına başladıklarını vurgulayan Sezgi, şu bilgileri verdi: “1 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında otomobil ücretlendirmelerinde sabit fiyat başlattık. Özelleştirme öncesi dönemdeki fiyatların da altında sabit fiyat uygulayacağız. Pazartesiden perşembe gününe kadar haftaiçi dört gün Pendik-Yalova 51 lira, Yenikapı-Yalova 59 lira, Yenikapı-Bursa 75 lira ve Yenikapı-Bandırma 85 lira.”

İnternet ve telefondan bilet çilesi bitmiyor

YAZ sezonunun açılmasıyla artan talep, İstanbul Deniz Otobüsleri’nden internet ve telefonla bilet almak isteyenleri çileden çıkarıyor. Yoğunluk yüzünden sürekli kitlenen sistem, müşterilerin işlemlerini tamamlamalarında sorun yaşamasına neden oluyor. İDO CEO’su Önder Sezgi, “Sisteme çok yatırım yaptık. Şu anda değiştirmeyi düşünmüyoruz” dedi.

Ahmet Hakan eleştirmişti

Hürriyet yazarlarından Ahmet Hakan da daha önceki yazılarında okurlarından gelen tepkileri paylaşıp, İDO özelleştirmesinin şimdiye kadar yapılan en başarısız özelleştirme olduğu değerlendirmesinde bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!