Kod adı rekor!

Güncelleme Tarihi:

Kod adı rekor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2018 00:54

Türkiye’nin ihracatı mayıs ayında altın hariç 14 milyar dolara çıktı ve bu en yüksek aylık ihracat olarak tarihe geçti. Rekorun kırılmasında ise kimya ve çelik sektörünün AB’ye ihracat artışları etkili oldu. İhracatta artış Kasım 2016’dan itibaren, son 1.5 yıldır kesintisiz sürerken, son 8 aydan bu yana da çift haneli olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de ihracat hız kesmiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ihracat mayısta yüzde 12.2 yükselişle 13 milyar 956 milyon dolara çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) farklı olarak altın ihracatı hariç verileri açıklayan TİM’in 13 milyar 956 milyon dolarlık ihracat aylık olarak yakalanan en yüksek veri. Yani TİM’e göre aylık ihracat rekoru yakalandı. Bu rekordaki en büyük katkı ise çelik ve kimya sektörlerinin Avrupa Birliği üye ülkelerine yaptığı ihracatta yaşanan olağanüstü artışlardan geldi. İspanya’ya yüzde 51.8 ve Belçika’ya yüzde 45.5’lik ihracat artışının arkasında bu iki sektör var. TİM mayıs ayı ihracat verilerini Denizli Menderes Tekstil’de açıkladı.

Kod adı rekor

Haberin Devamı

REKORLA VEDA ETTİ

Mayıs ayı verileri TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin de başkan olarak son toplantısı oldu. Bu ay yapılacak seçimler sonucunda TİM başkanı yenilecek. 10 yıldır TİM Başkanı olan Büyükekşi, “Son açıklamamızın da bir rekor olması bizleri gururlandırıyor” dedi. Büyükekşi, mayıs ayı ihracatına paritenin etkisinin pozitif yönlü olarak 346 milyon dolar olduğunu, bunda özellikle Euro/dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olmasının etkili olduğunu söyledi.
TİM verilerine göre ihracatta artış Kasım 2016’dan itibaren, son 1.5 yıldır kesintisiz sürerken, son 8 aydan bu yana da çift haneli olarak gerçekleşti. Yılın ilk 5 ayında ihracat yüzde 9.3 artışla 69 milyar dolara çıkarken, son 12 ayda ise bir önceki yıla göre yüzde 10.1 artışla 161.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatta liderlik 2.8 milyar dolarla yine otomotivde olurken, geçen yılın mayısına göre ihracat artışı da yüzde 7.9 olarak gerçekleşti. Bu sektörü 1.49 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1.46 milyar dolarla kimya sektörleri takip etti.

Kod adı rekor

TİM mayıs ayı ihracat rakamları, Denizli’nin Sarayköy içesindeki Menderes Tekstil firmasına ait konfeksiyon fabrikasında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla açıklandı. Bakan Zeybekci ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, fabrika sahibi Rıza Akça’ya ev sahipliğinden dolayı plaket verdi.

Haberin Devamı

Çelik ve kimya sektörü ise mayısta hızlı yükselişini sürdürdü. Özellikle ispanya ve Belçika iki sektör için de önemli oldu. İspanya’ya çelikçi ihracatını yüzde 326.6, kimyacı ise yüzde 246.7 arttırdı. Belçika’da da kimya sektörü için artış yüzde 231, çelik için de yüzde 256.

 

AB’YE İHRACAT % 51.6 ARTTI

MAYIS ayında 154 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden Almanya’ya yüzde 10.2, İngiltere’ye yüzde 13, İtalya’ya yüzde 23.8, İspanya’ya yüzde 51.8 ve Fransa’ya yüzde 20.3 artış kaydedildi. En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında ise en yüksek artış ise yüzde 56 ile Rusya’ya oldu. AB’ye ihracat yüzde 18.8 artarken, AB’nin ihracattaki payı
yüzde 51.6 oldu.

Haberin Devamı

Kod adı rekor

 

SAVAŞTA ONLAR KAYBEDER

BAKAN Zeybekci, ABD’nin çelik kararına karşılık dünyada ticaret savaşlarının konuşulduğunu dile getirerek, “Cam
sarayda yaşayanlar başkalarının komşularının penceresini taşlamaz, bu ülkeler sonuçlarına katlanırlar. Dünya maalesef gelişmiş ekonomilerden kaynaklı bir sıkıntıya girecek gibi. Biz ABD’nin bu demir çelikte vergilerden etkileneceğiz ama o miktar ve rakamlar başka ülkelere ihraç edilecek veya ürünler değişecek” diye konuştu.

Kod adı rekor

 

ENFLASYON ZİRVEYİ GÖRÜR SONRA DÜŞER

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, dün sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda enflasyonun birkaç ay içinde zirveyi göreceğini, altın hariç cari açığın ise muhtemelen zirveyi görmüş olduğunu belirtti. Şimşek Twitter’da İngilizce yazdığı mesajında Nisan 2009’dan bu yana en düşük seviyeyi gören imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksine (PMI) atıfta bulunarak, “Son imalat PMI verisi yeniden dengelenmenin devam ettiğini gösteriyor. Mal ihracatı ve turizm ekonomik aktiviteyi desteklemeye devam edecek, yani altın hariç cari açık muhtemelen zirveyi gördü. Enflasyon birkaç ay içinde zirveyi görebilir. Politika bileşimini güçlendireceğiz” dedi. Şimşek, gün içinde Türkçe yaptığı paylaşımda ise “Orta vadede altın hariç cari açığı yüzde 3’ün altına, enflasyonu tek haneye düşüreceğiz” açıklamasını yaptı.

 

Haberin Devamı

PİYASALARDA NOT DALGASI

DÜN Fitch tarafından Türkiye’nin kısa vadede yeni bir not indirimi ile karşı karşıya kalabileceği endişesinin baskısıyla dolar karşısındaki kayıpları bir ara yüzde 2’yi aşan TL, öğleden sonra bunun bir kısmını geri aldı. 4.6450 TL’ye kadar yükselen dolar daha sonra 4.56042 TL’ye geriledi. Dolar günü 4.5988 TL’den kapattı. Not indirimi beklentisiyle Borsa İstanbul da gün içinde dalgalanırken, kayıpların bir kısmı kapanışa doğru telafi edildi. Borsa kapanışı yüzde 1.47 kayıpla 99.171 puandan tamamladı.

 

25 BANKAYA NEGATİF İZLEME

Bu arada Fitch Ratings, 25 Türk bankasının negatif izlemeye alındığını duyurdu. Fitch’ten yapılan açıklamada bu kararda, son dönemdeki piyasa oynaklığının sonrasında bankaların performansının, varlık kalitesinin, sermayelendirilmesinin, likiditesinin ve finansman profillerinin risklerine ilişkin yansımasının etkili olduğu kaydedildi. Açıklamada, “Ekonomik ve mali piyasa şartları daha da kötüye gitmezse, pek çok durum için not indirimlerinin sadece bir basamak olarak kısıtlanması olası. Negatif izlemeyi 6 ay içinde sonuçlandırmayı bekliyoruz” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!