Koç'un Bozkurt'u Maraşlı Kipaş'ın

Güncelleme Tarihi:

Koçun Bozkurtu Maraşlı Kipaşın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Koç Grubu, 43 yıl önce kurduğu Bozkurt Mensucat'ı, Kahramanmaraşlı iplik üreticisi Kipaş şirketine sattı. Böylece Koç Grubu, tekstil üretiminden tamamen çekilmiş oldu. Kipaş ile prensip anlaşması yapan Koç Grubu'nun akdi 9 Ocak'ta imzalaması bekleniyor. Yaklaşık 50 milyon dolarlık ciro gerçekleştiren Bozkurt'un borç ve alacak sorunlarının satış öncesinde çözümlendiği öğrenildi.

Bozkurt'un yüzde 70 iştiraki ile Mexx International ile ortak kurulan Mexx Türkiye ise bu satışın dışında tutuldu. Bozkurt'un Çerkezköy'de 150 dönümlük arazi üzerine kurduğu 30 milyon dolarlık fabrika yatırımı da satışa dahil edilmedi.

Merkezi Zeytinburnu'nda bulunan Bozkurt Mensucat'ın makinelerini ve stoklarını satın alan Kipaş, birkaç yıl halen içinde bulunduğu ve İstanbul Oto'ya ait mevcut binada kiracı olarak üretimini sürdürecek. Kipaş, bu süre içinde kendi fabrikasını kurarak, Bozkurt'u taşıyacak. Bozkurt'u satın alan Kahramanmaraşlı Kipaş'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Hanifi Öksüz, Yönetim Kurulu Başkanvekilliği'ni ise İbrahim Gümüşer yürütüyor.

2000'li yıllarda yoğunlaşacağı sektörler arasına tekstili almayan Koç Grubu, Bozkurt Mensucat'ın satışı için bir süredir değişik gruplarla görüşüyordu. Bir süredir Havaş'ın ve Park Tekstil'in (eski Mensucat Santral) sahibi Turgay Ciner ve Gümüşsuyu'nun da aralarında bulunduğu bazı gruplarla görüşen Koç, sonunda tercihini Kahramanmaraşlı Kipaş'tan yana kullandı.

1954 yılında kurulan Bozkurt Mensucat, 1990'lı yıllara kadar ihracatın öncüleri arasında yer aldı. Bugüne kadar başarılı bir çizgi izleyen Bozkurt, daha sonra darboğaza girdi. Bu dönemde şirketin genel müdürlüğüne getirilen Atilla Alptekin, 1995 yılına kadar Bozkurt'u belli bir seviyeye yükseltmeyi başardı. 1993'de konfeksiyon üretimine giren Bozkurt, New Age, 9-6 ve Scala markalarını piyasaya sundu. Ancak bu markalar da Bozkurt'u istenilen düzeye getirmeye yetmedi. 1997 yılı içinde de Genel Müdür Alptekin Bozkurt Mensucat'tan ayrılarak, Gümüşsuyu Grubu'na geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!