Koç'tan Koç'a: "Başarı için dağ insanı olun"

Güncelleme Tarihi:

Koçtan Koça: Başarı için dağ insanı olun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünyada sporun tanınmış ‘‘Koç''u Frank Dick, Arçelik'in davetlisi olarak geldiği İstanbul'da, ‘‘Koçluk ve Başarı'' dersi verdi. Bir dönem İngiliz Atletizm Federasyonu Antrenör Başkanlığı da yapan Dick, Arçelik yönetici ve çalışanlarına ‘‘Zirveye çıkmak için dağ insanı gibi olun'' dedi.

Dünyanın tanınmış atletlerine ve büyük şirketlere koçluk yapan Frank Dick, önceki gece de Arçelik'e başarılı olmanın sırlarını, esprili bir dille anlattı. Daley Thomson, Boris Becker, Gerhard Berger gibi başarılı sporcular ile British Telecom ve Rover gibi şirketlerin performanslarını artırmasında büyük payı olan Frank Dick, Türkiye'nin bir numaralı özel sektör kuruluşu Arçelik'in yönetici ve çalışanlarına da deneyimlerini aktardı.

Kendisi de uluslararası bir atlet olan Frank Dick, atletleri olimpiyat, dünya ve Avrupa başarılarına hazırladı. Atletizmdeki asıl uzmanlık alanı kısa mesafe koşuları olmasına rağmen, 1978'de çalıştırdığı Uluslararası Bayrak Yarışı Takımları ile İngiltere unutulmaz bir başarı dönemi yakaladı. Son kitabı ‘‘Kazanmak'' onun spora, işe ve yaşama yaklaşımını anlatıyor. Frank Dick eğlenceli, fıkra tarzında mücadeleye davet edici ve ilham verici sunumlarıyla tanınıyor.

VADİ İNSANI OLMAYIN

Arçelik'in davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Dick, büyük rekabet ortamının bulunduğu dünyada insanları ‘‘Dağ'' ve ‘‘Vadi'' insanı olarak ikiye ayırdı. Dick'e göre ‘‘Vadi insanı'', kazanmakla kaybetmenin aynı olduğunu savunuyor ve herşeyi bir tehdit olarak alıyor. ‘‘Dağ insanı'' ise risk almayı seviyor, hayallerini gerçekleştirmek için çabalıyor, rakiplerinin başarısını alkışlayıp ‘‘Ben de yapabilirim'' diye düşünüyor. Dick, Arçelik çalışanlarının da birer dağ insanı olduğunu savunarak, ‘‘Onlarla karşılaşmaktan mutluyum'' dedi. İnsanların kazanma riskine girmeleri, risk almaları gerektiğini savunan Dick, bunu bir örnekle açıkladı:

‘‘Sporda kazanma riskini almanız gerekiyor. Örneğin bir atlet dünya rekorunu kırmak için çabalar. Bunu seyreden dağ insanı alkışlar ve ben de yapabilirim diye düşünür. Ama vadi insanı bu mücadeleyi seyrederken 'en iyisi ben başka bir spor yapayım' diye düşünür.''

İNSANA YATIRIM

Konferasta açılış konuşması yapan Arçelik Genel Müdürü Mehmet Ali Berkman ise başarıya kâr ve ciro açısından bakmadıklarını, insana yatırım yaptıklarını ve Arçelik'in Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı'nın modelini esas kabul ettiğini söyledi. Başarılarını toplumla paylaştığı için büyüdüğünü belirten Berkman, Arçelik'in topluma ve çevreye karşı yükümlülüklerini yerine getirdiğini söyledi.

Başarının dört kuralı

Bir takım çalışmasında ister spor ister iş alanında olsun hem koçluk hem de oyunculuk özelliklerine sahip olmak gerektiğini vurgulayan Dick, başarılı olmak için dört unsur sıraladı:

‘‘Hayal edin, planlayın, yapın ve gözden geçirin''.

İnsanların büyük hayalleri olması gerektiğini savunan Dick, ‘‘Arçelik 2000 yılında ne olacak? Bunu hayal edip uygulamaya geçmelisiniz. Geleceği düşünmek zorundayız. Çevik olmayı, kolay adapte olmayı öğrenmeliyiz'' dedi. Maç tamamlanmadan kaybedilip edilmediğinin belli olamayacağını savunan, Dick şunları söyledi: ‘‘Oyunu 2 gol geriden yürüten bir takım 3 gol atmak için çalışmalı. Ama rakibin de 2 golü 4 gole çıkarmaya çalışacağını hesaplamak gerekir. Doğru zamanda ve doğru yerde tepkiyi vermelisiniz. Formadaki numara, amblem ve içindeki siz önemlisiniz. Arçelik dünya lideri olmak niyetindeyse, takım oyuncuları da dünya lideri olabilecek nitelikte olmalı. Tüm çalışanlar dünya lideri olma yolunda çabasını ortaya koymasaydı, bu Arçelik için bir trajedi olurdu. Bu kazanma farkını yaratan başkası değil, Arçelik çalışanları. 'Ben ne fark yaratabilirim?' diye düşünmeyin. Bu farkı siz yaratıyorsunuz. Siz dağ insanısınız.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!