Koç, Turkcell’e de ortak oluyor

Güncelleme Tarihi:

Koç, Turkcell’e de ortak oluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2005 02:23

TMSF'ye gönderilen ön anlaşmaya göre Koç-UniCredito ortaklığı, bankanın yüzde 45 hissesi için Çukurova Grubu'na 1.5-2 milyar dolar ödeyecek.

Haberin Devamı

Ortaklık TMSF'nin elindeki yüzde 12.9 payı almayı da taahhüt ediyor.

Çukurova Grubu'na Yapı Kredi Bankası'ndaki yüzde 13.1'lik Turkcell hissesini satın alması için tanınan opsiyon hakkını kullanma süresi dün sona erdi. Bu arada Koç Finansal Hizmetler ile  Yapı Kredi Bankası için varılan anlaşmanın bu hisseleri de içerdiği öğrenildi.

KOÇ ALICI ÇIKTI:

Sözleşme gereği 30 günlük hisse fiyatları baz alınarak yapılan hesaplamaya göre yaklaşık 1.4 milyar dolar ödeme yapması gereken Karamehmet, bu parayı kendisine verilen süre içinde ödeyemeyerek "öncelikli alıcı" konumunu yitirdi. Ancak edinilen bilgilere göre Koç-UniCredito ortaklığındaki Koç Finansal Hizmetler ile varılan anlaşma, Turkcell’in bu yüzde 13.1’lik hissenin el değiştirmesini de içerdi.

YENİ OPSİYON HAKKI:

Yapı Kredi Bankası’nın hisselerin devrine ilişkin sözleşmede yer alan Turkcell hükümlerine göre, yüzde 13.1’lik hisse Koç Finansal Hizmetler’e devrolacak. Ancak Koç Finansal Hizmetler, bu hisseler için Çukurova Grubu’na bir yıllık satın alma opsiyonu tanıyacak. Buna göre, Karamehmet parasını getirdiği takdirde yüzde 13.1’lik Turkcell hisselerine yeniden sahip olabilecek.

HİSSELER TMSF’YE REHİN EDİLECEK:

Turkcell ortaklarının doğrudan ve dolaylı payları dikkate alındığında Çukurova Grubu'nun şirketteki payı 42.10. Ancak Turkcell'in yüzde 16.5’lik hissesi daha Çukurova Grubu'na açtığı kredilerden dolayı teminat olarak Yapı Kredi Bankası'nda. Bunun dışında geriye yüzde 12.5'lik hissenin büyük bir bölümü de borçlarına karşılık TMSF'ye rehinli durumda. Gelinen son noktada Çukurova Grubu, Yapı Kredi Bankası’na ödeme yaptığında borçlarına karşılık rehin bulunan Turkcell hisseleri de serbest bırakılacak. Ancak Yapı Kredi’den kurtarılan bu hisseler bu kez de TMSF’ye rehin verilecek.

TMSF: Turkcell hisselerini satın alma hakkı tanındı

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk imzasıyla Borsa’ya gönderilen açıklamada şöyle denildi:

‘Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), TMSF ve Çukurova Grubu arasında imzalanan bugün tarihli sözleşme kapsamında, Çukurova Holding A.Ş’ye, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş’nin (YKB) doğrudan veya dolaylı olarak mülkiyetinde bulunan bütün Turkcell Holding A.Ş. ve Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. hisselerini, grubun YKB hisselerini elden çıkarma süresine paralel olarak, bedelini nakden ve defaten ödeyerek satın alma hakkı tanınmıştır.’

Pamukbank ödemesi yapıldı

ÇUKUROVA
Grubu, dün yapması gereken 15 milyon dolarlık Pamukbank ödemesini ise yaptı. TMSF ile Çukurova Grubu arasında Pamukbank borçları konusunda yürüyen "erken ödeme sözleşmesi"ne göre, bugüne kadar 75 milyon dolarlık ödeme yapılmış oldu.

Turkcell'in kaderini Çukurova ile Koç belirleyecek

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!