Koç: Tarihin en kötü günlerindeyiz

Güncelleme Tarihi:

Koç: Tarihin en kötü günlerindeyiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2001 01:26

Koç Holding'in CEO'su Temel Atay, ‘‘İki kriz nedeniyle Türkiye, tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. Ülke fakirleşti, işsizlik ciddi boyutlara ulaştı’’ dedi. Atay, ‘‘Hükümete güveniyoruz, ama güven sarsıcı sapmalar oluyor. Bu da güven sorunu yaratıyor’’ diye konuştu.

Koç Holding CEO'su Temel Atay, kamuoyunun iyi niyetine ve desteğine rağmen, alınacak tedbirlerde hálá siyasi çıkarların ön planda tutulduğuna dikkat çekerek, ‘‘Artık deniz bitti’’ uyarısında bulundu. Son iki kriz sonucunda Türkiye'nin tarihinin ekonomik açıdan en kötü dönemlerinden birini yaşadığını söyleyen Atay, ‘‘Bu program Türkiye'nin gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşması için önündeki son şanstır. Aksi takdirde, ülkemiz sıradan bir üçüncü dünya ülkesi olmaya adaydır’’ dedi.

‘‘Karşı karşıya olduğumuz problem bir güven problemi. Ülkeye ve ekonomi yönetimine olan güvenin hızla yeniden tesis edilmesi zorunlu’’ diyen Temel Atay, ülkenin sadece ekonomik değil, sosyal anlamda da büyük sıkıntılara sürüklenme ihtimali doğduğuna dikkat çekti.

Atay, Koç Holding'in Nakkaştepe'deki merkezinde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, güven bunalımının aşılması yönünde hükümete olan güvenlerinin sürdüğünü belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Hükümete olan güvenimiz devam ediyor. Niye devam ediyor? Laf olsun diye söylemiyorum. Koalisyonu oluşturan 3 parti başkanı, gerek alınacak tedbirlerde, gerekse diğer konulardaki güvencelerin altına imza attılar. Bu bizim hükümete duyduğumuz güvenin ana nedenidir. Uygulamasında arada sırada bazı popülist politikalar veya politik yararlar gibi sebeplerden dolayı sapmalar olmaktaydı. Bu sapmalar şu ana kadar yeterince zarar verdi. Başbakan'ın son demecinde bu sapmalardan ve popülist sulandırmalardan artık vazgeçileceği intibaını edindik.’’

TARİHİN EN KÖTÜ DÖNEMİ

Temel Atay, IMF ile yapılan anlaşma gereğince uygulanan ekonomik programla 2000 yılında birçok başarılı sonuç alınmasına rağmen, siyasi kararlılığın azalması ve yapısal reformlardaki gecikmelerin, bir güven bunalımının doğmasına ve ciddi bir krize neden olduğuna işaret etti.

Ekonominin can damarı olan bankacılık sektöründeki kronik yapısal problemlerin de krizin derinleşmesine yol açtığını söyleyen Atay, şöyle devam etti: ‘‘İki krizin neticesinde Türkiye, tarihinin ekonomik açıdan en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. Ülke fakirleşti, bütün kurumlar zayıfladı, halkın satın alma gücü önemli derecede azaldı, işsizlik ciddi boyutlara ulaştı. İlk defa kalifiye ve iyi eğitimli iş gücü de bu krizden nasibini aldı.’’

Gelinen noktada, yeni bir ekonomik programla karşı karşıya bulunulduğuna işaret eden Atay, ‘‘Biz de özel sektörün önde gelen temsilcilerinden biri olarak, daha önceki programda olduğu gibi, bu programda da desteğimizi sürdürüyoruz’’ dedi. Krizden hızlı çıkışın reel ekonominin bir an evvel canlandırılmasıyla sağlanabileceğini vurgulayan Atay, şöyle konuştu: ‘‘Bu canlanma, durma noktasına gelen talebin yeniden harekete geçirilmesine bağlı. Ayrıca, üreten kesimin üzerindeki ağır vergi yükünün bir kısmı mutlaka kayıtdışı ekonominin üzerine kaydırılmalı. Üreten, devlete vergi ödeyen, istihdam sağlayan, ihracat yapan kesimin cezalandırılmasına son verilmeli. Krizden ağır darbe alan finans sektörünün yeniden yapılandırılması da, reel ekonominin canlandırılmasını sağlayacak bir diğer önemli faktör.’’

REEL SEKTÖRÜ CANLANDIRIN

‘‘Bir an evvel işin ciddiyetinin kavranması ve siyasi çekişmelerin bir kenara bırakılması’’ gerektiğini söyleyen Koç Holding CEO'su Temel Atay, ‘‘Program kararlılıkla uygulanmalı ve reel ekonominin canlandırılması için süratle tedbir alınmalı. Ülkeye ve ekonomi yönetimine olan güvenin hızla yeniden tesis edilmesi zorunlu’’ dedi.

Satışlar yüzde 13 geriledi

Koç Topluluğu'nun yılın ilk altı ayına ilişkin bilgileri de veren Temel Atay, sözkonusu dönemde satışların Türk Lirası olarak yüzde 9, dolar bazınad ise yüzde 13 oranında gerilediğini söyledi. Atay, satışların yıl sonunu bir önceki yıla göre yüzde 15-20 gibi bir gerilmeyle tamamlayacağı tahmininde bulundu. Yılın ilk yarısında Koç'un toplam ihracatının yüzde 70 artarak 780 milyon dolara ulaştığına dikkat çeken Atay, yıl sonu ihracat hedefinin yüzde 77'lik artışla 1 milyar 723 milyon dolar olduğunu belirtti.

Koçbank’ta yerli-yabancı ortaklığı düşünürüz

Türkiye'nin içinde bulunduğu zor ekonomik şartlardan Koç Topluluğu'nun da etkilendiğini belirten Koç Holding CEO'su Temel Atay, bu zorlu şartları mümkün olduğunca hasarsız atlatabilmek için bazı tedbirler aldıklarını söyledi. Atay, ‘‘İmkanlarımızın elverdiği noktaya kadar istihdamı korumayı amaçlıyoruz’’ dedi. Atay, ilk 6 ayın sonunda 46 bin 379 kişi ile geçen yılın aynı döneminden sadece yüzde 4 geride olduklarını, yıl başına göre düşüşün ise yüzde 1 olduğunu söyledi.

Bankacılık sektöründe Koçbank'la büyümeye devam edeceklerini belirten Atay, ‘‘Olumlu bir yerli-yabancı işbirliği imkanı olursa değerlendiririz’’ dedi.

Krize neden olan kronik problemler

Üretmeden tüketme alışkanlığı.

Yıllardır sürdürülen popülist politikalar.

Kamu kaynaklarının siyasi amaçlar için kullanılması.

Kamu sektöründeki verimsizlik ve savurganlık.

Yolsuzluk ve kayıtdışı ekonomiyle yeterince mücadele edilmemesi.

Devletin yüksek iç ve dış borçları.

Koç'un krizden çıkış önerileri

Talebin harekete geçirilmesi.

Vergi oranlarının revize edilmesi.

Kayıt dışı ekonominin kontrol altına alınması.

Finans sektörünün yeniden yapılanması.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!