Koç’tan ‘küresel oyunculuk yolunda yeni alım’ sinyali

Güncelleme Tarihi:

Koç’tan ‘küresel oyunculuk yolunda yeni alım’ sinyali
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 00:00

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, “Odaklandığımız sektörlerde yurtiçi ve yurtdışında satın alma fırsatlarını izleyip, küresel oyuncu olma yönünde yeni adımlar atacağız” dedi.

TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Holding’in ‘küresel oyuncu olma yönünde yeni adımlar atacaklarını’ açıkladı. Tüpraş’ın 26’ncı kuruluş yıldönümü nedeniyle İzmit Rafinerisi’nde yapılan törende konuşan Koç, önümüzdeki dönemde yapacakları yeni yatırımlarda kârlılık, verimlilik, şirket değeri artışı ve büyüme prensiplerine bağlı kalarak, odaklandıkları sektörlerde yurtiçi ve yurtdışındaki satın alma fırsatlarını takip ederek küresel oyuncu olma yönünde yeni adımlar atacaklarını dile getirdi.

Enerjide liderlik

Rekabetçi gücü geliştirip performansı daha da artırmak için en önemli stratejilerinden biri olan teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarına devam edeceklerini bildiren Koç, şunları söyledi: “Önümüzdeki dönemin en önemli ve vazgeçilmez sektörlerinden biri olan enerji alanında, lider konumumuzu daha da güçlendirecek Tüpraş’ın verimliliğini artırmaya, dağıtım kanallarını genişletmeye yönelik yatırımlarımıza devam edeceğiz.”

Milli gelirin yüzde 9’u

Koç “Krize hazır olduğumuz kadar, toparlanma döneminden de en iyi şekilde yararlanabilecek altyapı çalışmalarımızı da tamamladık” derken, Bu tedbirlerin yanı sıra son yıllarda izledikleri odaklanma stratejisinin de ne kadar isabetli olduğunu yaşayarak gördüklerini vurguladı. Koç, şunları söyledi: “Ekonomi tarihindeki en büyük daralma döneminde 2008 yılı ciromuzu yüzde 19, faaliyet karımızı yüzde 40 yükselterek karlılığımızı korumayı başarabildik. Ülke ölçeğinde topluluğumuzun kombine cirosu, milli gelirimizin yüzde 9’una eşdeğerdir. Ülke ihracatının yüzde 11’ini, vergi ödemelerinin yüzde 13’ünü yapıyoruz. Katkılarınızla bugün dünyanın en büyük 172’nci şirketi konumundayız.”

Birim kârlılık yüksek

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut da, Tüpraş’ın ‘ın bir yandan kendisiyle yarışırken diğer yandan dünyanın bütün şirketlerinin dayanıklılığının yüzyılda bir görülebilecek büyüklükte bir küresel krizle adeta imtihan edildiğini dile getirdi. Erkut, petrol devi şirketler içinde Tüpraş’ın birim kârlılığı en yüksek rafineri şirketi olduğunu, kriz sonrası piyasaların toparlanmasıyla tekrar en üst kapasite kullanımına çıkılacağını, piyasalardaki gelişmelerin dikkatli gözlenerek değerlendirildiğini, 2010’da piyasanın daha iyi olacağı beklentisi ile asıl toparlanmanın 2011’e doğru kaydığını ifade etti.

Sendikadan Tüpraş yönetimine övgü

PETROL-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın Tüpraş’ın içinden geçtiği sürecin güçlüğünün farkında olduklarını, rakamlar şirketin ekonomik krizden nasıl etkilendiğini net bir şekilde ortaya koyduğunu, ancak bu dönemde Tüpraş yönetiminin krizi başarılı bir şekilde yönettiğini söyledi. Güçlüklerin aşılması için destek verdiklerini belirten Öztaşkın, “Hükümet diğer sektörlerle birlikte burada da yerli üretimi destekleyen önlemler almalı” dedi.

Kalitede büyük ödülü Borusan Lojistik aldı

TÜRKİYE Kalite Derneği (KalDer) ve Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) bu yıl “Sürdürülebilir Topluma Dönüşüm: Yeni İş Yapma Biçimleri” temasıyla düzenlediği 18’nci Kalite Kongresi kapsamında 17’nci Ulusal Kalite Ödülleri de sahiplerini buldu. Mükemmellikte Süreklilik Ödülü’nü Eskişehir Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastenesi alırken, Borusan Lojistik Ulusal Kalite Büyük Ödülü’ne layık görüldü. Başarı Ödülü ise İDO’nun oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!