Koç’tan ikinci Afrika hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Koç’tan ikinci Afrika hamlesi
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 10, 2012 10:58

Güney Afrika pazarının en etkin şirketlerinden birini satın alan Koç Holding şirketlerinden Arçelik, Afrika’ya ikinci bir atağa kalkıyor. Güney Afrika’nın ardından Kuzey Afrika pazarına açılmak için Mısır’ı kendine üs seçen marka burada tesis yatırımına hazırlanıyor.

Haberin Devamı

 

Ekonomist dergisine konuÅŸan Koç Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mustafa Koç, "Beyaz eÅŸyada Mısır’a sıfırdan bir tesis kurmayı planlıyoruz" dedi.Â

Gerek ihracat şampiyonluğu gerekse dünya patent liginde 500 şirket arasındaki tek Türk firması Koç Holding kuruluşlarından Arçelik, yeni marka satın almalarıyla geçtiğimiz aylarda gündemi epey meşgul etmişti. Grup Afrika pazarına olan ilgisini Güney Afrika’nın en güçlü firmalarından biri olan Defy Appliances Ltd. şirketini satın alarak göstermişti. Bu satın almayla Afrika pazarına Arçelik markasıyla güçlü bir şekilde giren Koç Holding’in Afrika yönelik ikinci adımı ise tesis yatırımıyla gelecek. Bu defa Kuzey Afrika bölgesinde elini güçlendirmek isteyen Koç Holding, Arçelik şirketi için Mısır’da üretim tesis kurma kararı aldı.

Haberin Devamı

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Ekonomist dergisine yaptığı açıklamada Mısır’da sıfırdan bir tesis yatırımına gideceklerini söyledi. Mısır pazarında şu an Arap Baharının etkisiyle siyasi ortamın istikrara kavuşmasını beklediklerini ifade eden Koç, buradaki şirketlerle işbirliği arayışına girdiklerini fakat önce ortalığın biraz durulmasını beklediklerini aktardı.

Mustafa Koç, "Afrika ilgimizi çeken pazarlardan biri. Mısır ise çok ciddi bir pazar. Özellikle Kuzey Afrika’ya hitap eden bir potansiyel var. Orayı da mercek altında tutuyoruz. Mısır’da siyasi anlamda yaşanan karışıklığın düzelmesini  bekliyoruz. Ortalık biraz durulsun oradaki çalışmalarımızı hızlandıracağız. Beyaz eşya anlamında sıfırdan bir tesis kurmayı planlıyoruz. Mısır daha ziyade Kuzey Afrika pazarı için önemli bir kapı" dedi.

Fırsat kolluyor

Mustafa Koç, Güney Afrika’da şirket satın almasını hatırlatarak satın alma fırsatlarını bundan sonra da takip edeceklerini söyledi. Koç, "Bu bir pazar çeşitlendirmesi ve Sahara altındaki kara Afrika ülkelerini kapsayan ülkelere mal satılıyor. Oraya hitap etmek için çok önemli bir fırsattı. Tabi böyle fırsatlar geçtikçe değerlendirmeye devam edeceğiz. Zira Avrupa pazarı yaklaşık olarak toplam ihracatımızın yüzde 60’ını kapsıyor. Avrupa pazarı bir nebze daraldı geçirdikleri ekonomik sıkıntıdan dolayı. O yüzden pazar çeşitlendirilmesi sadece tüm Koç şirketleri için değil, tüm Türk şirketleri için önemli" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!