KOBİ'lere bölgesel borsa

Güncelleme Tarihi:

KOBİlere bölgesel borsa
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2001 11:57

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkan Yardımcısı Bayram Mecit, işletmelerin finansman sıkıntılarını gidermek amacıyla KOBİ'lere yönelik bölgesel bir borsa kurulacağını söyledi.

Haberin Devamı

Mecit, KOBİ'lerin hammadde giderleri ile personel maliyetlerinin artması ve pazar daralması nedeniyle ekonomik krizden çok fazla etkilendiklerini kaydetti.

İşletmelerin büyük çoğunluğunun, sermaye eksikliklerini banka kredisi kullanarak borçlanma yoluyla giderdiğine dikkati çeken Mecit, borçların kriz dönemlerinde beklenmeyen düzeyde artması sonucu üretimin aksadığını, işçi çıkarıldığını ve ''sarsılmaz'' olarak değerlendirdikleri bazı işletmelerin iflasın eşiğine geldiğini söyledi. Mecit, firmaların ancak ihracata yönelik çalışmalar yaparak dış pazarlara açılması halinde krizden etkilenmeyeceklerini vurguladı.

Bu yönde aldıkları finansman tedbirleri kapsamında ''KOBİ Borsası modeli'' oluşturduklarını ve bunun üzerinde çalıştıklarını anlatan Bayram Mecit, teknoloji tabanlı ve belli seviyeye ulaşmış firmaların işlem yapacağı borsa için öncelikle bölgesel bazlı ''Küçük İşletmeler Yatırım Ortaklığı Finansman Şirketi''nin kurulacağını söyledi.

Haberin Devamı

İMKB ile KOBİ borsasıyla ilgili bir protokol anlaşması yapıldığınıbelirten Bayram Mecit, anlaşma çerçevesinde bilgi desteği aldıkları İMKB'ye kendilerinin de konuya dair gelişmeleri aktardıklarını kaydetti.

KOBİ borsasını bölgelerdeki odalarda tanıtım yaparak anlattıklarını ve bölgesel bazdaki temsilcilerle çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Mecit, şöyle konuştu:

''Bölgesel borsa için kurulacak yatırım ortaklığı finansman şirketi, KOBİ'ye hissesinin en fazla yüzde 49'una kadar ortak olabilecek. Finansman şirketi, yönetim kurulunda yer alarak söz sahibide olacak ve danışmanlık yapacak. KOBİ borsası bölgesel bazda olduğu için, her bölgede sanayinin yoğun olduğu illerde birer merkezi bulunacak. Borsanın toplam maliyeti 20-30 milyon dolar civarında olduğu için, aynı zamanda bütün bölgelerde hayata geçirilmesi mümkün değil. Ancak ilk etapta bir bölgede kurup başlamamız gerekiyor. Kurulan bölgesel borsanın getirisi, diğerlerinin kurulmasını hızlandıracaktır.''

Bayram Mecit, KOBİ borsasının 5-7 yıl gibi uzun süre geri dönüşümüolan bir yatırım olduğuna işaret ederek, borsanın kontrolü ve denetiminin İMKB ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılacağını kaydetti.

Haberin Devamı

AB İLE 12 MİLYON EURO'LUK 6 PROJE

KOSGEB Başkan Yardımcısı Mecit, KOBİ'lere finansman desteği kapsamında Risk Sermayesi Yatırım Finansman Şirketi kurulacağını da belirterek, bu şirket ile Türkiye genelinde teknolojik altyapıya sahipproje üretebilecek KOBİ'lerin desteklenmesinin amaçlandığını bildirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile KOSGEB'in ortak olduğu KOBİ A.Ş'nin yaklaşık 2 yıl önce yatırım ortaklığı ve risk sermayesi şirketleri için kurulduğunu hatırlatan Bayram Mecit, şirket modellerinin ekonomide yaşanan sorunlar nedeniyle bugüne kadar hayata geçirilemediğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) ile KOBİ'lerin geliştirilmesi için 1996 yılından beri 6 proje üzerinde çalıştıklarını, ön hazırlıkların tamamlandığını ve ihalelerin yapıldığını anlatan Mecit, projelerin, 6 milyon Euro'su Avrupa Birliği (AB) tarafından karşılanmak üzere toplam12 milyon Euro'ya mal olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Mecit, projeler kapsamında danışmanlık merkezi, Eko-teks laboratuvarı, ayakkabıcılık eğitim enstitüsü ile iş geliştirme merkezinin kurulacağını, KOBİ-Net'teki envanterin genişletileceğini ve konfeksiyon sektöründe çalışanların eğitileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!