Girişimciliğe farklı bakış

Güncelleme Tarihi:

Girişimciliğe farklı bakış
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2015 13:34

Türkiye Girişimcilik Vakfı tarafından üniversite öğrencilerine girişimciliği aşılamak amacıyla hazırlanan Fellow Programı, öğrencilere girişimcilik yolunda yardımcı olmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Bu programda yer alan ve henüz yolun başında olan Özge Öncel, bu serüvenini anlattı.

"Tüm girişimcilerin bir zamanlar başladıkları yer ve şu an oldukları yer çok farklıdır. En temelde, bir girişimcinin kendisinin farkında olması önemli bir özelliktir. Ben bu özelliğimi geliştirmeye girşimcilik ekosistemini ilk kez kokladığımda başladım. Vakfın düzenlediği etkinliklerde bir araya geldiğim güzel isimlerle tanışmadan önce girişimciliği çok daha dar kampsamda algılardım. Üniversite öncesi yaşantımda edindiğim tecrübelerin hiçbirini girişimcilik kavramıyla yan yana koymazdım. Şimdi yolun en başından bu serüvene adım attığım ben’i düşündükçe aslında kendi girişimimi başlattığımın farkına varıyorum. Çünkü aslında girişimcilik ve kendimizi tanıma serüvenimiz birbiriyle hiç düşünmediğimiz kadar ilişkili. Kendimizi gerçekten tanıdığımız  zaman kafamızda bir şeyler şekillenmeye başlıyor.
 
Güçlü ve zayıf yönlerimizin farkına varmak, hayattan beklentimizi anlamak, ileride olmak istediğimiz insanı tarif edebilmek küçümsenecek yetkinlikler değil bana göre. Birçoğumuz yıllarca okul üzerine okul okuyup, senelerini iş hayatına vermiş, hatta emekliliğine az kalmış kişilerin bile aslında istemedikleri bir hayatı yaşadıklarını kendilerine itiraf ettiklerine şahit olmuşuzdur. “Her şey farklı olabilirdi”, “Şimdiki aklım olsaydı...” cümlelerini sıklıkla duyabiliriz. Bana göre her şeyin başı farkında olmak; önce kendinizin, sonra da çevrenizin. Bu farkındalık doğru bir seviyeye çıktığında yolumuz aydınlacaktır. Bir girişim fikri üzerine kafa yoran ancak “henüz zamanı değil” diyerek erteleyen birini düşünelim. Şartların olgunlaşmasını beklemeyi tercih edenler de olabilir. Aslında kendimize “neden” sorusunu sorduğumuzda bunların en temelinde yeterince farkındalık sahibi olamamak olabilir mi? Farkında olamamak, dünyaya yapacağınız katının niteliğinden emin olamamayı da beraberinde getirebilir. Bir girişimcinin yolunun dik yamaçların yanından geçeceğini, bol pürüzlü ve dönemeçli olacağından çok ciddi bir şans faktörü olmadıkça emin olabiliriz. İyi bir girişim, iyi bir kişisel farkındalığın sonucudur.
 
Başarılı girişimciler öncelikle durumu idrak etmiş olanlardır. Risklerin ve fırsatların farkındadırlar. Bu farkındalık onlara kararlı olmayı getirir. Yaptıkları girişim ve ürettikleri fikirler aslında bir başlangıç değil; “kendini tanıma girişimi” nin biraz daha olgunlaşmış meyveleridir. İşte ben de bu bir senede kişisel yolculuğumu bu şekilde tanımlamayı tercih ediyorum. Teknolojiyi takip eden, inovatif bir girişim size çok kar getirecektir; ancak kendini tanıyan ve farkında olan girişimci her zaman daha avantajlı olacaktır."

Girişimciliğe farklı bakış


BAKMADAN GEÇME!