Her yönüyle obez ekonomisi

Güncelleme Tarihi:

Her yönüyle obez ekonomisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2017 14:01

Çağın en tehlikeli hastalıklarından obezite spordan tekstile, sağlıklı yemekten perakendeye birçok sektörü doğrudan etkiliyor. İşte obezitenin ekonomiye ve sektörlere etkileri...

Haberin Devamı

Vücutta sağlığı tehlikeye atabilecek kadar yağ birikmesi olarak açıklanan obezite gelişmiş ülkeler kadar gelişmekte olan ülkeleri de tehdit etmeye devam ediyor. Türkiye'de de hızla yayılmaya başlayan obezite tehdidi ile birlikte çeşitli sektörler de obezite ile savaşa katkı sağlamaya başladı. Spordan tekstile, sağlıklı yemekten perakendeye kadar birçok sektör obez ekonomisinin çarkını döndüren sektörler arasında kendine pay ediniyor.

Türkiye'de obezitenin görülme sıklığı son yıllarda ciddi bir artış gösteriyor. Kadınlarda daha yaygın olarak görülen obezite toplam nüfusun yaklaşık %20'sini etkiliyor. Bu yönüyle obezite kendi dev ekonomisini de yaratmış durumda. Sağlık alanında obezite cerrahisi son dönemlerde yapılan ameliyatlarla ciddi bir sektör halini aldı. Yağ aldırma ve mide küçültme gibi ameliyatlar obezlerin sıklıkla başvurduğu yöntemler arasında.

Haberin Devamı

Obezitenin yarattığı ekonominden en çok pay alan sektör kuşkusuz sağlık sektörü. Zayıflama ve beslenmeye yönelik ameliyat çeşitlerindeki artış ile birlikte kilolu insanlar en çok sağlık sektöründen faydalanıyor. Ülkemizde gerçekleştirilen başarılı operasyonlar yurt dışında obezite sorunu yaşayan insanları da ülkemize doğru çekiyor. Cerrahi ameliyatların yanında estetik ameliyatlar da obez nüfusun fazlaca ilgi gösterdiği alanlardan biri. Vücut kitle indeksi estetik ameliyat olmaya müsait olanlar soluğu estetik cerrahi kliniklerinde alıyor.

Her yönüyle obez ekonomisi

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme ise sadece obezlerin tekelinde olan bir sektör olmasa da zayıflama ürünlerine harcanan miktar her geçen gün artış gösteriyor. Kilo problemine sahip olan insanlar her geçen gün zayıflama ürünlerine, diyet içeceklere, adrese teslim sağlıklı yemeklere ve sağlıklı beslenmeye daha fazla harcıyor.

Obezite ile savaşmada sporun önemi büyük. Spor salonları ve kişisel eğitmenlerle birlikte zayıflama kilolu insanların zayıflamak için en çok tercih ettiği yöntemlerin başında geliyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme yöntemleri ile diyetisyenler de obez ekonomisine katkı sağlayan meslek grupları arasında önemli bir yer kaplıyor. Sağlıklı yaşam klinikleri ve detoks merkezleri de yine obez ekonomisini canlı tutan aktörler arasındaki yerini koruyor.

Haberin Devamı

Tekstil sektöründe ise markalar genellikle orta yaş ve üstü kilolu kadınları hedef alıyor. Bu yönde üretim yapan markalar büyük beden koleksiyonlarıyla ciddi talep görüyor. Öyle ki son yıllarda büyük beden üretim yapan markalar satışlarında ciddi bir artış olduğunu belirtiyor. Kısaca obez sayısındaki artış ile birlikte sektörler de kendi oyuncularını yaratarak ekonomide önemli bir yer ediniyorlar.

BAKMADAN GEÇME!