Girişim dünyasının olmazsa olmazı: Melek yatırımcılar

Güncelleme Tarihi:

Girişim dünyasının olmazsa olmazı: Melek yatırımcılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2016 15:45

Sahip oldukları birikim ve deneyimleri yeni kurulan şirketlere aktarmayı amaç edinen melek yatırımcılar hakkında merak ettiğiniz her şey burada...

Haberin Devamı

Girişimcilik ekosisteminin en temelinde yatan iş fikrinin, ticari bir ürün haline getirip hayata geçirilmesi için gerekli olan finansman ve hizmetin sağlanması gerekir.

Sahip olduğunuz iş fikrinin hayata geçebilmesi için gerekli olan hizmet ve sermayenin karşılanması için yakın çevre ve kamu kaynaklarının dışında, üniversite ve şirket bünyesindeki kuluçka merkezlerinde, düzenlenen yarışmalardan kazanılan ödüllerle ya da girişimcilik ekosisteminin vazgeçilmez bir bileşeni olan melek yatırımcılardan alınan desteklerle girişimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

MELEK YATIRIMCILIK NEDİR?

Melek yatırımcılıki start-up yani başlangıç aşamasında bulunan büyüme potansiyeli yüksek olan iş fırsatlarına yapılan yatırımı tanımlar. Melek yatırımcı girişime yaptığı yatırım bedeline karşılık gelecek şekilde genellikle azınlık hisse alarak iş ortağı olur. Yatırımcılar, hem işletme hem de sektörel alanda önemli başarı ve tecrübelere sahip oldukları için finansal desteğin yanında verdikleri eğitim ve fikir destekleri ile projeye ve girişimciye katkıda bulunurlar. Yatırım almış girişim sonraki dönemlerde, melek yatırımcılardan iş konusunda danışmanlık, iş geliştirme ve networking gibi konularda destek alarak girişimlerine değer yaratma fırsatına sahip olurlar.

Haberin Devamı

Girişim dünyasının olmazsa olmazı: Melek yatırımcılar

Ülke bazında istihdama ve üretime olan katkısından dolayı gelişmiş ülkelerde yaşam tarzı haline gelen bu yöntem ülkemizde de girişimci sayısına paralel bir şekilde artış içerisindedir. Geçtiğimiz yıl sonunda, bireysel lisanslı ve ağ bünyesinde bulunan yatırımcılarla birlikte melek yatırımcı sayısı 900’ün üzerine çıkmıştır. Bugüne kadar yüzlerce girişime destek olmuşlardır.

MELEK YATIRIMCI KİMDİR?

Melek yatırımcılar genellikle ekonomik refahları olan, yenilikçi, yatırım alanında farklı alternatifleri deneyen, girişimlere yaptıkları yatırımın dışında aktif rol alan, toplam servetlerinin en fazla yüzde 10’unu girişimlere ayırdıkları için yatırımın geri dönüşü için uzun süre bekleyebilen ve kendi sermayesiyle çekirdek seviyesindeki girişimlere yatırım yapan bireysel, grup ya da kurumsal yatırımcılardır. Melek yatırımcılık yayımlanan “Bireysel Katılım Sermayesi Yönetmeliği” ile birlikte yasal bir zemine oturtulmuştur. Yönetmelikle birlikte 20 bin ile 1 milyon TL arasında belirtilmiş sektörlere yatırımda bulunan yatırımcılara vergi teşviki getirilmiştir.

Haberin Devamı

MELEK YATIRIMCILARIN YATIRIM KRİTERLERİ NELERDİR?

Melek yatırımcılar son yıllarda önceliklerini internet, pazar yerleri, mobil teknoloji, nesnelerin interneti girişimlerine ve yazılım konularına vermişlerdir. Bunun dışında eğer girişiminize yatırım almak istiyorsanız, ilk başta özgün ve günümüz pazar ihtiyaçlarına cevap veren bir projeye sahip olmalısınız. Fikrinizi hayata geçirebileceğine inandığınız bir ekip ve yatırımcıyla çalışmalısınız. Çoğu melek yatırımcı ekibin uyumlu çalışmasına ve takımın birbirini tamamlayan yeteneklere sahip olmasını bekler. Bunların dışında ürün ya da hizmetinizin tasarım ve kullanım kolaylığı, pazar şartlarının projeniz için elverişli olması, iş fikrinizin talep görme potansiyelinin yüksek olması ve yatırımcıya sunulan net gelir ve iş modeli girişiminizin destek almasına avantaj sağlar.

BAKMADAN GEÇME!