Adım adım milli tarım projesi

Güncelleme Tarihi:

Adım adım milli tarım projesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2016 15:07

Yaygın bir eğitim desteği ile çiftçilerin ürünlerini daha çeşitli ve sağlıklı şartlarda üretmesi planlanan milli tarım projesi hakkında merak edilenleri öğrenin.

Haberin Devamı

2017 yılında tarım ve hayvancılık alanında yeni bir sisteme geçilerek çiftçilerin önümüzdeki yıllarda neyin, ne kadar ve ne zaman üretileceği konusunda bilgi sahibi olması öngörülüyor. Milli tarım projesi olarak adlandırılan bu projede yaygın bir eğitim desteği ile çiftçilerin ürünlerini daha çeşitli ve sağlıklı şartlarda üretmesi planlanıyor. Bitkisel üretimde havza bazlı bir üretim sistemi benimsenerek damızlık çiftliklerin kurulması planlanırken, ithalat odaklı hayvancılığın da önüne geçilmeye çalışılıyor. Milli tarım projesi ile birlikte yaklaşık olarak 22 ilde hayvan yetiştiriciliği yapılması ve 900'ün üzerinde uygun havzada, havza bazlı üretim yapılacağı da programın detayları arasında yer alıyor.

Adım adım milli tarım projesi

Haberin Devamı

2016 yılında 2015 yılına göre 117 ton daha fazla bitkisel üretim ve 20 ton buğday üretilerek Türkiye'nin ihtiyacının çoğu üretimden karşılanmış durumda. Gıdada sahtecilik ile ilgili yoğun bir çalışma sürdüren Tarım Bakanlığı, insan sağlığını tehdit eden yerlerin kapatılması ve sağlıklı üretimi destekleyen yeni uygulamaların gündemde olduğunu belirtiyor.

MİLLİ TARIM PROJESİ HAKKINDA BİLİNMEYENLER VE PROJE DETAYLARI

1. Tarım alanında havza bazlı üretim sistemine geçiliyor. Türkiye üzerinde bulunan yaklaşık 941 havzada hangi tür ürünler yetiştirilebileceği tespit edilmiş durumda. Ürün çeşitliliği açısından 19 yeni ürünün üretimine geçiliyor. Tarım Bakanlığı tarafından bu ürünlerin hangi havzalarda en uygun şartlarda ve daha az maliyetle yetiştirileceği belirlenerek üretime başlanıyor. Artık havzalara göre ekim yapılması esas olacak.

2. Çiftçilerin kullandığı mazotun yarısını devlet karşılamaya başlarken gübrede ise yüzde 23'lük bir indirim sağlanıyor.

3. Yaklaşık 180 adet ova sit alanı olarak düzenlendi. 2023 yılına kadar 7 milyon hektar arazı toplulaştırılarak Tarım Bakanlığı tarafından sulama işlemi yapılacak.

4. Damızlık olarak ithalat yapılması ise gündemdeki konulardan. Yaklaşık 22 ilde mera hayvancılığı alanları oluşturuluyor. Tarım Bakanlığı tarafından meralarda hayvancılık yapmak isteyenlere meralar cüzi ücretlerle kiraya verilecek.

Haberin Devamı

5. Toprak mahsulleri ofisi piyasa düzenini sağlamak ve piyasadaki olası dalgalanmaları önlemek için aktif rol alacak.

6. Devlet teşvikleri ekim ve hasat zamanı olmak üzere yılda iki kez çiftçilere verilecek. Nisan-mayıs ve eylül-ekim aylarında sağlanan destekler dışında başka bir destek olmayacak.

BAKMADAN GEÇME!