Bursalı otopark DEVRİMCİSİ

Güncelleme Tarihi:

Bursalı otopark DEVRİMCİSİ
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2015 16:15

BURSALI Sanpark, büyükşehirlerin otopark sorununu çözecek ‘skypark’ üretiminde küresel rakiplerine kök söktürüyor. Firma, son olarak Londra’daki ABD Büyükelçiliği’nin rezidans kısmı için açılan 360 parklık, otopark ihalesini Alman rakiplerini geride bırakarak kazandı.

Haberin Devamı

OTOMOTİV sanayiinde “Avrupa’nın Detroit’i” olarak ünlenen Bursa’da servisler için tamir liftleri ve büyük otomotiv markalarına kaporta parçaları üreten Şener Ailesi’nin şirketi Sanpark katlı otopark sistemleriyle hızlı bir büyüme

Bursalı otopark DEVRİMCİSİ
yakaladı. Tüm dünyada büyükşehirlerin otopark sorununu çözecek ‘skypark’ üretiminde küresel rakiplerine kök söktüren firma, son olarak Londra’daki ABD Büyükelçiliği’nin rezidans kısmı için açılan 360 parklık otopark ihalesini Alman rakiplerini geride bırakarak kazandı. Sanpark genel koordinatörü Cüneyt Şener, bu yıl yüzde 80’i ihracattan olmak üzere 15 milyon Euro ciro beklediklerini söylüyor ve şöyle anlatıyor işinin öyküsünü:

Haberin Devamı

MÜŞTERİ İNOVASYONU
“Ailemiz 1958 yılından beri makine üretir. Babamız dokuma tezgahları üreterek başlamış. Sonra marangoz makineleri üretmiş. 1980’lerin sonunda da araç servislerinde kullanılan tamirhane liftlerini üretmeye başladık. Araç kaldırmak bizim uzman olduğumuz bir iş haline geldi. Lift işindeki markamız Şanmak. Sektörde çok iyi bilinir. 1990’ların sonlarında da skypark denilen araçları üst üste parklamayı sağlayan otopark sistemlerini üretmeye başladık. Fikir aslında müşteri talebinden çıktı. Tamirhane ve servislerde bizim liftleri kullanan müşteriler, araçları dışarı bırakmak istemediklerini belirtip bizden bir aracı üste kaldıracak, altına da bir araç park edecek bir makine istemeye başladılar. Bu da bizde inovasyona yol açtı. Tabii ki önce pazarı araştırdık.

İLK SATIŞ NEW YORK’A
Ben Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. Babam beni ilkokuldan itibaren imalatla tanıştırdı, sonra da makine mühendisi olmamı istedi. Skypark üretmek için Ar-Ge yapıp pazarı araştırınca ki 1990’ların sonlarıydı Türkiye’den talep göremedik. Biz de dünyaya baktık. İlk ihracatı da New York’ta bir özel otopark işletmecisine yaptık. Ardından ABD’de çok yayıldık. Kanada’ya da ihracata başladık. Daha sonra da Avrupa’ya geçiş yaptık. 1998-2008 arasında Türkiye’de bir tane bile skypark makine satamadık. Avustralya, Yeni Zelanda, Meksika, Hong Kong, Şili derken 22 ülkeye ihracat yapan bir güce kavuştuk. 2008’de küresel kriz başlayınca, iç pazarda ne yapabileceğimizi araştırmaya başladık.

Haberin Devamı

Bursalı otopark DEVRİMCİSİ

BÜYÜKŞEHİRLER VE ÖZEL PARKÇILAR
Türkiye’de ne yapabiliriz ona baktık. Belediyeler ile temasa geçtik. İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir derken iç pazarda da satışlarımız arttı. Şimdi de özel sektör otoparkçılara odaklanıyoruz. Onlara anlatıyoruz. Aynı alana ‘iki üç misli araç park edebilirsin’ diyoruz. Trafik sorunu giderek büyüyor ve tabii ki park da daha önemli bir sorun. Yol kenarlarında parklama çok yoğun ve bu da trafiği engelliyor. Biz iç pazarın çok hızlı büyüyeceğine inanıyoruz ama halen ciromuzun yüzde 80’ini yine ihracattan sağlıyoruz. Bu işin önemi Türkiye’de yeterince anlaşılmış değil.

Haberin Devamı

ÇİFT VARDİYA ÇALIŞIYORUZ
Biz 3 erkek kardeşiz ve diğer işletmelerimizle ortak yürüyoruz. Bursa’da Peugeot bayisiyiz. Ayrıca oto yan sanayiciyiz. Önemli markalara kaporta parçaları üretiyoruz. 3 fabrikamızda toplam 450 kişilik istihdamımız var. Bir fabrikamız oto yan sanayı, biri lift biri de bu otopark sistemlerini üretiyor. Ancak, en hızlı gelişecek işimiz Sanpark. Şu anda dünya genelinde 10 bin makinemiz var ve bu da 20-25 bin araçlık park demek. Şu anda 11 bin metrekare kapalı alanda 180 kişilik ekibimizle iki vardiya çalışıyoruz. Kapasitemizi 4 misline çıkarmak için yeni bir fabrika yatırımına da hazırlanıyoruz. “

ABD’liler 2 kez Bursa’ya geldi

Haberin Devamı

EN son Londra’daki ABD büyükelçiliğinin rezidans bölümü park ihalesini aldıklarını söyleyen Cüneyt Şener, “3 katlı 120 adet makine kuracağız. 360 araçlık bir katlı otopark olacak. Orada dünyadaki en büyük rakiplerimizi geçtik. Amerikalılar iki kez Bursa’ya gelip fabrikamızı inceledi. İngiltere’de daha önce kurduğumuz 800 makinenin işletmecilerini tek tek ziyaret ettiler de öyle kara verdiler. Biz bu işte Almanlarla rekabet halindeyiz. Dünyanın en büyük iki üreticisi de Alman. Ama biz rekabetten çekinmiyoruz” diyor.

Mekke’de Harem’in park sorununa talibiz
SANPARK Genel Koordinatörü Cüneyt Şener, son haftalarda Moskova’dan çok ciddi müşterilerle görüşmelere başladıklarını söylüyor ve diğer iş fırsatlarını da şöyle özetliyor: “Suudi Arabistan da çok önemli bir pazar. Bizim Taif, Cidde ve Mekke’de çalışan makinelerimiz var. Ancak son olarak Mekke’nin otopark sorunu için özel bir proje geliştirdik. Harem bölgesine özel araç girişini önleyecek büyük bir proje ki görüşmelerimiz de sürüyor. Mekke’de kendi ofisimizi de açtık. İlk uygulamayı Cennetül Mualla kapısının yanında uygulamak üzere hazırız.”

Haberin Devamı

sozdemir@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!