Tasarruf araçları

Güncelleme Tarihi:

Tasarruf araçları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2015 15:01

Ekonomiyi Büyütenler gazetesinde tasarruf araçlarını tanıtmaya devam ediyoruz. Bu bölümde özel sektör tahivlleri, altın mevduatı ve hazine bonosu gibi farklı birikim ürünlerine ilişkin detaylı bulacaksınız:

Haberin Devamı

HAZİNE BONOSU/DEVLET TAHVİLİ: Devletin bütçe fınansmanı sağlamak amacı ile Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkartılan borçlanma senetleridir. Hazine bonosu 1 yıldan uzun vadeli olarak çıkarılan borçlanma senetleri; devlet tahvilleri ise bir yıl ve daha uzun vadeli TL veya döviz cinsinden çıkartılan devlet iç borçlanma senetleridir. Hazine Bonosu ve Devlet Tahvili iskontolu veya kuponlu olarak ihraç edilebilir. Kuponlu menkul kıymetler elde tutulduğu sürece kupon geliri sağlamaktadır. Likidite ihtiyacı olduğunda ikincil piyasada da alım satım imkanı sağlıyor.

ÖZEL SEKTÖR TAHVİLLERİ/FİNANSMAN BONOSU: Özel Sektör Tahvilleri ve Finansman Bonoları bankaların ya da anonim şirketlerin finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ihraç ettikleri borçlanma senetleridir. 1 yıldan uzun vadeli olarak çıkarılan borçlanma senetleri Özel Sektör Tahvili olarak adlandırılır ve iskontolu veya kuponlu olarak ihraç edilebilir. İskontolu tahvilde yatırımcının vade sonunda alacağı anapara ve faiz belirlidir ve tahvilin tutarı vade sonu getireceği faiz tutarı çıkarılarak belirlenmiştir. Kuponlu tahvil ise 3,6 veya 12 aylık dönemlerde yatırımcısına faiz ödemeleri vaadeden senetlerdir. Finansman Bonoları ise bir yıldan kısa vadeli borçlanmalar için çıkarılmış borçlanma senetleridir. Likidite ihtiyacı olduğunda ikincil piyasada da alım satım imkanı söz konusu. Özel Sektör Tahvil ve Finansman Bonolarına yatırım yapan yatırımcılar ihraççı kuruma (banka veya anonim şirket) borç vermekte ve ihraççı kurumun riskini almaktalar.

Haberin Devamı

EUROBOND: Devlet ya da şirketlerin, kendi ülkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla, uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sundukları, genellikle uzun vadeli borçlanma aracıdır. Başta Amerikan Doları olmak üzere, Euro, Japon Yeni, İsviçre Frangı gibi döviz cinsleri üzerinden ihraç edilebilmektedirler. Uzun vadeli tahvil olmalarından dolayı, kuponlu olarak ihraç edilir. Kupon ödemeleri sabit veya değişken olabilir, anapara ve kupon ödemeleri genellikle ihraç edildiği döviz cinsi üzerinden yapılır. Amerikan Doları cinsinden tahviller 6 ayda bir, Euro cinsinden tahviller ise yılda bir kupon ödemelidir. Kuponların faizleri yıllık basit faiz olarak ifade edilir. İlgili kıymetlerin işlem valörleri genellikle işlem tarihi + 2 işgünü ya da 3 işgünü olmaktadır, kıymetlerin takası da bu tarihlerde gerçekleşir.

Haberin Devamı

ALTIN MEVDUATI: Altın inişleri ve çıkışlarına rağmen Türk toplumunun kültürel olarak sevdiği yatırım araçlarından biri. Altın mevduatı, müşterileri gramajı az, düşük ayarlı eski tarihli altın satın almaktan koruyan, çalınma riskinden uzakve güvenli bir şekilde miligram bazında döviz alır satar gibi XAU cinsinden işlem yapmasını sağlayan altın depo hesabıdır. Banka şubeleriyle birlikte internet bankacılığı ve ATM’lerden de altın alım satım işlemi yapılabilirler. Birikim yaparken aynı zamanda faiz avantajından da yararlanmak isteyenler vadeli altın mevduatı ile altının getirisine ilave olarak faiz kazancı da elde edebilirler. Ayrıca yastık altı altınlarını yatırım aracı olarak değerlendirmek isteyenler altınları bankalara getirerek eksperlerin belirlediği değer karşılığında miligram cinsinden saf altına çevrilerek hesaplarına yatırabilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!